Napake v izračunu ne bodo pomenile bistvenih sprememb za lastnike, zatrjujejo na Gursu. Foto: EPA
Napake v izračunu ne bodo pomenile bistvenih sprememb za lastnike, zatrjujejo na Gursu. Foto: EPA

Kljub zakonsko določenemu roku bodo zavezanci - teh je okoli 1,2 milijona – obvestila dobili sredi februarja, so sporočili z Gursa. Za zamudo bodo krivi dodatni podatki in zahtevnost obdelav, ki so jih povzročile predvsem zadnje spremembe in dopolnitve zakona o davku na nepremičnine, so dodali.

"Zaradi omejenega časa bo kontrola namesto v nekaj tednih izvedena v samo nekaj dneh, zato obstaja možnost nepredvidenih napak, ki jih bo mogoče odpraviti naknadno, in sicer do priprave podatkov za obdavčitev in dejanskega izračuna davka na nepremičnine," so dodali na Gursu.

Za lastnike nepremičnin napake ne bodo pomenile bistvenih sprememb, saj lahko že zdaj popravljajo podatke o nepremičninah, ki ne izkazujejo dejanskega stanja. Podatke, ki bodo uporabljeni za izračun davka na nepremičnine, bodo lahko urejali do vključno 31. marca na geodetski upravi in pri drugih upravljavcih podatkov, ki vplivajo na izračun davka.

Davek bo za leto 2014 obračunan glede na podatke v registru nepremičnin na dan 1. april, davčna uprava pa bo davčne odločbe izdala predvidoma do konca maja.