Vodja iniciative Gregor Bezenšek ml. in koordinatorka iniciative Pascale Emily Pečnik. Foto: BoBo
Vodja iniciative Gregor Bezenšek ml. in koordinatorka iniciative Pascale Emily Pečnik. Foto: BoBo

V gradivo delovne skupine ministrstva za vzgojo in izobraževanje za pripravo sprememb zakona o vrtcih, ki je bila ustanovljena lani jeseni, so uvrstili tudi predlog, po katerem bi iz zakona črtali člene, ki določajo financiranje zasebnih vrtcev. Zdaj veljavna zakonodaja zasebnim vrtcem omogoča pridobiti del sredstev iz občinskih proračunov za izvajanje programa za posameznega otroka.

V odgovor na omenjeni predlog so starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, ustanovili civilno iniciativo, v kateri nasprotujejo "diskriminaciji in odvzemu pravic otrokom na podlagi tega, kateri vrtec obiskujejo". V izjavi, ki jo je na novinarski konferenci predstavil Bezenšek, so navedli, da občine ne financirajo zasebnih vrtcev, ampak je subvencija po zakonu o vrtcih pravica otroka oziroma njegovega starša. Ukinitev te subvencije bi v praksi pomenila "tudi grob poseg v pravico staršev do svobodne izbire predšolske vzgoje za svoje otroke," menijo.

To bi po njihovem mnenju pomenilo tudi "radikalno in brezumno rušenje sistema predšolske vzgoje v Sloveniji, ki bi imel trajne in nepopravljive posledice, staršem bi se s tem praktično odvzela možnost svobodne izbire vrtca za njihove otroke, zasebni vrtci pa bi postali dosegljivi samo še najbolj premožnim". Kot menijo, bi bil to paradoks, da bi se v "državi, kjer se poudarja pomen socialne države in enakih možnosti, v predšolski vzgoji dejansko krenilo na pot v elitizem in večanje družbenih razlik, namesto da bi negovali in krepili kakovost, raznovrstnost in pluralizem predšolske vzgoje".

Bezenšek je poudaril še, da je že v beli knjigi napisano, da zasebni vrtci bogatijo javno ponudbo, so razširitev možnosti izbire za starše in so dopolnilo javnemu predšolskemu sistemu, nikakor ga ne rušijo ali omejujejo.

"Otroci, vključeni v zasebni vrtec, so že zdaj obravnavani neenakopravno"

Ker je v omenjenem dokumentu s predlogom zakonskih sprememb navedeno, da ta ne odraža stališč ministrstva, se starši iz iniciative sprašujejo, kdo je pripravil predlog.

Prepričani so, da so otroci, ki so vključeni v zasebni vrtec, že po sedanji zakonodaji obravnavani neenakopravno, saj jim pripada le 85-odsotna subvencija vrtca v primerjavi z otroki iz javnega vrtca. Po njihovih navedbah so tako občine v letu 2022 na račun otrok v zasebnih vrtcih prihranile več kot tri milijone evrov. V iniciativi odločevalce tako pozivajo, da se sofinanciranje otrok v zasebnih vrtcih izenači s sofinanciranjem otrok v javnih vrtcih.

Iniciativi se je doslej pridružilo več kot 1100 staršev, ki so po Bezenškovih besedah pripravljeni uporabiti tudi vsa pravna sredstva. Napovedali so tudi proteste ter vložitev pritožbe na ustavno sodišče in evropsko sodišče za človekove pravice.

Koordinatorka iniciative Pascale Emily Pečnik je ob tem navedla, da zasebne vrtce po podatkih iz januarja obiskuje 5108 otrok, to je 5,8 odstotka vseh otrok, ki so vključeni v vrtce. Približno 15 odstotkov otrok pa po njenih besedah glede na zadnje podatke statističnega urada ni vključenih v nobeno obliko institucionalne predšolske vzgoje. V občinah je tudi do 12 odstotkov otrok, ki so vključeni v vrtec v drugi občini, kar pomeni, da je teh otrok več kot otrok v zasebnih vrtcih, je dodala.

Poudarila je tudi, da je število otrok v zasebnih vrtcih po posameznih občinah izredno predvidljivo, da ima zasebni vrtec samo 38 od 212 občin, pri čemer jih ima večina samo enega. Največ zasebnih vrtcev je v Mestni občini Ljubljana. Za subvencije za otroke v zasebnih vrtcih so občine v letu 2022 namenile do 0,6 odstotka občinskega proračuna, v MOL-u pa denimo 0,36 odstotka, je še navedla.

Odbor zavrnil predloge SDS-a glede financiranja zasebnih vrtcev

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani odbora DZ-ja za izobraževanje, znanost in mladino so zavrnili predloga SDS-a za poziv vladi, naj preneha z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev in naj spoštuje koalicijske zaveze o spodbujanju vključevanja otrok v predšolsko vzgojo.

Poslanska skupina SDS je sklic nujne seje zahtevala zaradi prepričanja, da namerava vlada ukiniti zasebne vrtce. Spremembe financiranja, ki naj bi jih pripravljalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, bi po njihovem mnenju pomenile zaprtje zasebnih vrtcev, na kar je opozoril tudi klub županj in županov SDS-a.

A je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda dejal, da tak predlog za zdaj na ravni ministrstva sploh ni oblikovan. Ena od stavkovnih zahtev Sviza e bil namreč pregled zakona o vrtcih, zato se je odločil, da ustanovi delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona. Skupina bi oblikovala stališča, šele nato bi se ministrstvo odločilo, ali bi šli v spremembe zakona ali ne, je pojasnil. "Jaz kot minister nimam še pravzaprav nič v rokah," je poudaril in dodal, da zato ne bo razpravljal.

Po podatkih ministrstva je bilo 18. januarja letos v vrtce vključenih 87.879 otrok, od tega v javne vrtce 82.771 in v zasebne vrtce 5108 otrok. Vseh zasebnih vrtcev je 97. Koncesijo ima 25 od teh vrtcev, 71 vrtcev pa vsako leto pridobi odločbo ministrstva, da izpolnjujejo zakonske pogoje za sofinanciranje.