Meso športnih konj zaradi morebitnih ostankov zdravil ni primerno za uživanje. Foto: BoBo

Potem ko je inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dalj časa zbirala obvestila, je 1. februarja zvečer v Kamni Gorici opravila izredni nadzor zaradi suma grobih kršitev živilske zakonodaje. V času nadzora so našli trup zaklanega konja in eno živo žival, pojasnjujejo na spletni strani UVHVVR-ja.

Inšpektorji so ugotovili, da je moški opravljal klanje konj in proizvodnjo mesnih izdelkov za nadaljnjo prodajo različnim strankam. Oba najdena konja naj bi istega dne pripeljal iz Dolenjske, in to brez kakršne koli dokumentacije in brez ustrezne identifikacije. Oba konja sta bila kasača, torej športna konja, za katere velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi.

Med nadzorom so bili najdeni tudi večja količina suhomesnatih izdelkov ter prostori in oprema za proizvodnjo mesnih izdelkov. S tem, ko so inšpektorji izvedli navidezni nakup, so moškemu dokazali tudi dajanje izdelkov na trg.

Za vse najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja so odredili neškodljivo uničenje, sporočajo z uprave. Opravljena je bila tudi evtanazija konja, ki je bil pripeljan domnevno z območja Dolenjske. Iz mesa konja, ki je bilo namenjeno v nezakonito predelavo, je bil odvzet vzorec na ostanke veterinarskih zdravil, ki bi se lahko uporabljala pri športnih konjih. Preiskava izvora živali se nadaljuje, zoper moškega pa je bil uveden prekrškovni postopek.

V mesu bi lahko bili hormoni in drugi spodbujevalniki

Direktorica inšpekcije Andreja Bizjak je pojasnila, da je šlo za nelegalen obrat, ki ni bil registriran za dejavnost klavnice, kljub temu pa so se tam že dlje časa dogajale podobne aktivnosti. "V obratu je bilo še nekaj mesnih izdelkov. Vzeli smo vzorce, ker so bili konji očitno kasaški konji in niso imeli nobene identifikacije. Vsa živila, kot tudi meso, so bili neškodljivo uničeni," je pojasnila.

Inšpekcija sedaj čaka na rezultate vzorcev, da bomo lahko ugotovili, ali je šlo le za nelegalno dejavnost, ali tudi za dejavnost, ki je neposredno ogrožala zdravje ljudi, saj je takšno meso lahko vsebovalo ostanke nedovoljenih in prepovedanih substanc. "Zlasti nas skrbijo hormoni in drugi spodbujevalniki," je pojasnila.

Inšpekcija se sicer redko srečuje z obvestili o takšnih primerih, zato sami iščejo informacije. "Beremo forume, pozorni smo na splet, tudi ustne informacije. Na koncu se lahko tako izkristalizirajo kot sedaj, lahko pa tudi ne," je dodala.

Z upravo za varno hrano pri tem primeru sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. "Takoj, ko bodo znani rezultati preiskav vzorcev mesa, bomo javnost skupaj obveščali glede ukrepov za varovanje zdravja, če bodo ti potrebni," so pojasnili. Ob tem so dodali, da gre v primeru, ko se za proizvodnjo hrane uporabljajo živali, ki niso vzrejene v te namene, za grobo kršitev živilske zakonodaje. Če se ta ugotovi, je pričakovati prisotnost dejavnikov tveganja za zdravje ljudi, vendar je dejansko tveganje treba ovrednotiti na podlagi rezultatov analiz.

Živali, ki se vzrejajo za hrano, se sicer lahko zdravi z odobrenimi veterinarskimi zdravili, če je to potrebno zaradi bolezni ali preventive pred boleznijo. V hrani iz takih živali se zato lahko pojavijo ostanki veterinarskih zdravil, podobno kot se v njej lahko pojavijo ostanki pesticidov ali onesnaževal, ki jim je bila žival izpostavljena. A mora biti v vseh teh primerih njihova vsebnost taka, da ne škodi zdravju potrošnika.

Na Gorenjskem klali športne konje
Nezakonito klanje konj