Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Čeprav ima v Evropi več kot 95 odstotkov ljudi na papirju zagotovljen dostop do splava, je realnost drugačna. Ugovor vesti v številnih državah ženskam otežuje dostop do te temeljne zdravstvene storitve, Poljska in Malta pa imata eno izmed najbolj restriktivnih zakonodaj na področju splava, saj je ta prepovedan skoraj brez izjem,” je v uvodu zapisala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Zaradi kršenja pravic žensk v številnih državah so v inštitutu zagnali kampanjo, katere namen je svobodno odločanje žensk o njihovem telesu. Kampanji so se pridružile aktivistke za reproduktivne pravice iz številnih držav, med drugim iz Španije, Francije in Poljske. Napovedali so, da bodo več dejavnosti kampanje razkrili 5. marca.

Kovač je na spletni novinarski konferenci povedala, da je Slovenija edina država v Evropi, ki ima v ustavi zapisano pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. "V številnih državah po Evropi pa dostop do splava ni samoumeven. Ženske na Poljskem v bolnišnicah zaradi prepovedi splava še vedno umirajo," je dejala in poudarila, da ne gre za navodila ali smernice. "Daje se zgolj možnost, o kateri se odloča vsaka ženska sama. Gre za odprt prostor, kjer se lahko ženska svobodno odloči in na koncu reče: ‘To je bila moja odločitev,’ in ta pravica in ta možnost bi morala pripadati vsem”

"Boj za pravico do splava je boj za demokracijo in pravne države"

Koordinatorka mednarodnega političnega zagovorništva pri Združenju za spolne in reproduktivne pravice L'Associacio Almudena Rodriguez je na konferenci poudarila, da je splav človekova pravica in vedno odločitev. "Boj za pravico do splava je boj za demokracijo in pravne države," je poudarila. Dejala je, da ženske v mnogih državah nimajo dostopa do splava. "Ženske, ki se za to odločijo, so kriminalizirane in kaznovane," je dodala.

Tudi španska feministka Kika Fumero je na konferenci poudarila, da je splav človekova pravica.

Francoska aktivistka Alice Coffin je dejala, da se je kampanji pridružila zaradi solidarnosti. Ta je še posebno pomembna v času vzpona ekstremizma v Evropi in prihajajočih evropskih volitev. "Pravica do splava je vprašanje človekovih pravic, zdravja, družbenega razreda, rase, spola, pa tudi politično vprašanje," je poudarila. V Franciji bodo sicer v sredo glasovali o predlogu o vpisu pravice do umetne prekinitve nosečnosti v ustavo.

Vodja poljskega gibanja Vsepoljska ženska stavka Marta Lempart pa je dejala, da prepoved splava in nedostopnost do splava ženske ubija. "Smo ena od najbolj rigoroznih držav, kjer ženske umirajo v javnih bolnišnicah zaradi splava," je dejala. Ženskam kršijo reproduktivne pravice povsod, zato je potrebna solidarnost. Poudarila je, da tudi države, kjer je splav legalen, vendar ni dostopen, ker je treba zanj plačati, potrebujejo spremembe.

Peticija za varen in dostopen splav za vse v Evropi

Del kampanje, kjer med drugim sodelujejo z aktivistkami iz Španije, Francije in Poljske, je peticija, v okviru katere pričakujejo več kot 300.000 podpisov. Pobudnice peticije poudarjajo, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok težava, ki potrebuje rešitev na evropski ravni. Z zbranimi podpisi želijo pokazati, da v Evropi obstaja močan konsenz, da se pravica do dostopnega in varnega splava omogoči prav vsem. Poudarjajo, da je peticija samo prvi korak v njihovih prizadevanjih.

Peticija za dostop do splava