Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: DZ/Matija Sušnik

Stranka LMŠ interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja napovedala v sredo. Predsednik stranke Marjan Šarec je danes prek Twitterja sporočil, da je interpelacija že vložena v proceduro. Kot "kapljo čez rob" je opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je minister Cigler Kralj. "Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo," je dodal. Interpelacijo so vložili poslanci iz strank LMŠ, SD, Levica in SAB.

Kot je razvidno iz besedila interpelacije ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so jo poslanci vložili iz več razlogov. Prvi razlog je ministrova odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Očitajo mu, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov in drugih pravnih aktov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih. Prav tako je po mnenju vlagateljev minister vodil neustrezen dialog s socialnimi partnerji in ni bil odziven ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja.

Ciglerju Kralju sopodpisniki interpelacije ministru očitajo tudi koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa ter posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije. Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil minister, je bil namreč med 17 organizacijami, ki jim je petčlanska komisija ministrstva na razpisu dodelila sredstva za odpravljanje socialnih stisk v času epidemije.

Brez podpore DeSUS-a, med podpisniki ni tudi Dejana Židana

V Levici so že v četrtek napovedali, da bodo interpelacijo sopodpisali. Za podporo so se odločili predvsem "zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada nista zaščitila oskrbovancev". "Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume," je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Minister za delo je zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče. Foto: Reuters Foto: Reuters
Minister za delo je zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče. Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je v četrtkovi izjavi za medije dejala, da so presenečeni, saj so sklepali, da je zdaj prednostna naloga konstruktivna nezaupnica. Kljub temu so podpise prispevali in bodo pri interpelaciji dejavno sodelovali.

Med podpisniki interpelacije o delu ministra za delo je tudi 11 od 12 poslancev SD-ja. Manjka podpis Dejana Židana. Po neuradnih informacijah portala necenzurirano.si Židan tudi ne namerava podpreti predloga za razrešitev, saj naj bi s Ciglerjem Kraljem dobro sodeloval.

Židan namreč meni, da si marsikateri minister aktualne vlade interpelacijo "zasluži bistveno prej kot minister Cigler Kralj, še najbolj pa celotna vlada". "Imam pa tudi pozitivno izkušnjo sodelovanja z ministrom Ciglerjem Kraljem, ko sem vložil v proceduro zakon, ki bo res pomagal marsikateremu invalidu. Gre za spremembo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov. Minister ob tem ni reagiral kot član koalicije proti opozicijskemu poslancu, temveč kot človek, ki želi stvari izboljšati, in to cenim," je navedel. Na vprašanje, ali to pomeni, da interpelacije ne bo podprl tudi na glasovanju, pa je za STA odgovoril, da je to povezano.

V DeSUS-u, v katerem so potrdili, da so prav tako dobili povabilo k podpisu, se poslanci očitno niso odločili za podporo predlogu interpelacije. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA pojasnil, da interpelacije še niso proučili, odločitev "na vrat na nos" pa niso želeli sprejemati. Zato je pred vložitvijo niso podpisali. Predsednik stranke Karl Erjavec je na novinarski konferenci KUL-a financiranje Zavoda Iskreni sicer označil kot problematično. Prav tako je po njegovem mnenju sporno financiranje zavoda, ki na svoji spletni strani objavlja stališča proti cepljenju, istospolnim skupnostim in splavu. Ob tem je Erjavec poudaril, da je minister za delo tudi najbolj odgovoren za veliko mrtvih v domovih za starejše.

Za uspeh interpelacije je v DZ-ju sicer potrebnih 46 glasov.

Janša: Dokaz, da KUL ne verjame v uspeh nezaupnice vladi

Premier Janez Janša je v odzivu na vložitev interpelacije Ciglerja Kralja ocenil, da bo to "odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ SAB doslej namenjala za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo ali šport". Cigler Kralj po njegovem mnenju "dela dobro in zakonito, zato to ne bo interpelacija zoper njega".

Dejstvo, da so opozicijske stranke vložile interpelacijo zoper ministra njegove vlade, pa po Janševi oceni dokazuje, da v strankah KUL-a "ne verjamejo v svojo famozno nezaupnico". "Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado," je navedel. Ob tem je takšno dogajanje sredi epidemije novega koronavirusa ocenil kot "zavržno destruktivno početje, kakršnega 'zmore' levica samo v Sloveniji".

Minister zavrača vse očitke

Minister Cigler Kralj bo interpelacijo po napovedih iz NSi-ja komentiral v ponedeljek. Je pa že na četrtkovi novinarski konferenci zavrnil očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše in med drugim ocenil, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše napravilo vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče, da pa so domovi zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakali na kolenih.

Prav tako je že zavrnil očitke, da bi ravnal koruptivno in klientelistično, ker je ministrstvo dodelilo sredstva zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Zatrdil je, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa.

Vložena interpelacija zoper ministra Cigler Kralja