Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Italijanska unija je predlagala sprejetje alternativnih ukrepov, saj da bodo imeli napovedani ukrepi hude posledice za čezmejno sodelovanje.

V pismu Janši je društvo poudarilo, da sta slovensko-italijansko obmejno območje in območje Istre močno prepleteni in ju veže tesno sodelovanje. "Novi ukrepi bi lahko imeli hude posledice za čezmejno sodelovanje ter dobre in plodne odnose," so opozorili.

Italijanska unija zato poziva vlado k sprejetju alternativnih ukrepov oziroma k vključitvi potrebnih izjem za prebivalstvo, ki prebiva ob zgoraj navedenih državnih mejah.

Vlada je ta teden sprejela ukrep, v okviru katerega se od ponedeljka uvajajo nadzorne točke na notranjih schengenskih mejah. Na meji z Italijo bodo ves dan odprti trije mejni prehodi, še več pa jih bo odprtih le del dneva in bodo namenjeni predvsem obmejnemu prebivalstvu.

Novost je tudi testiranje vseh izjem, ki so zdaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa, ki bo začel veljati 15. marca, morajo namreč predložiti negativni test na okužbo za novim koronavirusom, ki ni starejši od sedem dni.

To bo veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, tiste, ki občasno prehajajo mejo zaradi oskrbe oseb, dvolastnike, najemnike in tiste, ki so vključeni v izobraževanje. Izjema velja za otroke do 13. leta, morajo pa negativni test na primer predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo. Da bi olajšali dostop do brezplačnega hitrega testiranja, nameravajo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirati dodatne točke, predvsem na meji z Italijo.