Italijanski zunanji minister Di Maio se bo pogovarjal o odpiranju Italije, ob tem pa svari pred stigmatizacijo. Foto: EPA
Italijanski zunanji minister Di Maio se bo pogovarjal o odpiranju Italije, ob tem pa svari pred stigmatizacijo. Foto: EPA

Italijanska vlada je potrdila, da bodo od srede, 3. junija, lahko v Italijo prišli državljani članic Evropske unije, pri čemer jim ne bo treba v 14-dnevno karanteno.

Sočasno bodo sprostili tudi omejitev gibanja med italijanskimi deželami, ki je bila zaradi pandemije novega koronavirusa uvedena 9. marca.

Čeprav je število okužb v nekaterih italijanskih deželah višje kot v drugih, je nevarnost okužbe v celotni Italiji nizka. Faktor širjenja bolezni je nižji od 1, torej okuženi ne prenese okužbe nujno naprej na novega človeka, ob tem pa od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov 18. maja ni bilo naraščanja okužb, je odločitev utemeljil minister za zdravje Roberto Speranza.

Zadnji dan so v Italiji potrdili 416 novih okužb in 111 smrtnih žrtev, kar je nekoliko več kot v zadnjih dveh dneh. Najhuje prizadete dežele so še zmeraj Lombardija, Piemont, Emilija – Romanja in Benečija (Veneto).

"Razložil jim bom, da ničesar ne skrivamo"
Italija se namerava turistom odpreti 15. junija, kar bo tudi glavna tema pogovorov ministra Di Maia z evropskimi kolegi. V sredo v Rim prihaja francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. "To bo njegov prvi obisk v tujini po koncu karantene in veseli smo, da je izbral našo državo. To je dokaz bližine, ki ga cenimo," je zapisal Di Maio.

V petek bo nato sam odpotoval v Nemčijo, v soboto se bo mudil v Ljubljani pri slovenskem zunanjem ministru Anžetu Logarju, v torek, 9. junija, pa bo odpotoval še v Grčijo.

"Razložil jim bom, da ne sprejemamo črnih seznamov in da res ničesar ne skrivamo. Vedno smo bili odgovorni in transparentni in bomo tako delovali še naprej. In prav zato pričakujemo spoštovanje," je na Facebooku še zapisal italijanski zunanji minister.

Italijanski turisti na kosilu v Benetkah. Foto: Reuters
Italijanski turisti na kosilu v Benetkah. Foto: Reuters

"Nismo kolonija gobavcev"
Italija upa, da bo tako znova oživila turistične tokove, ki so konec februarja zaradi pandemije novega koronavirusa tako rekoč zastali. A ker je Italija med najhuje prizadetimi državami v epidemiji, med drugimi članicami EU-ja še vlada nezaupanje glede prave epidemiološke slike v državi in še niso pripravljene popolnoma odpreti meja za Italijane.

Di Maio je na Facebooku ob tem opozoril, da se Evropski uniji slabo piše, če bo Italijo izključevala iz vseevropskega odpiranja meja. "Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas bo obravnaval kot kolonijo gobavcev, naj se zaveda, da tega ne bomo mirno gledali," je zapisal in pozval k solidarnosti.

Di Maio: Izključevanje Italije nedopustno
"Potrpežljivost ima meje. Razumem, da posamezne države tekmujemo, to je legitimno, če je to zdravo in pošteno. A dejstvo je, da je Italija lepa, edinstvena, ima čudovite znamenitosti, fantastične plaže. Najverjetneje je brez tekmecev," je zapisal Di Maio in pozval k skupnemu evropskemu odzivu pri odpiranju meja, sicer se bo "duh EU-ja izgubil, Evropa pa propadla".

Italija bo 3. junija sprostila gibanje med deželami