Oman je odstopil s položaja predsednika VSO-ja iz osebnih razlogov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Oman je odstopil s položaja predsednika VSO-ja iz osebnih razlogov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Slavko Kmetič, nekdanji predsednik Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre
Kmetič je novi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Foto: MMC RTV SLO

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je pripravilo slavnostno akademijo, na kateri so izvolili novega predsednika združenja, spregovorili o rezultatih dela v preteklem letu ter podelili naziv častni član prvemu predsedniku združenja, Ivanu Omanu.

Ivan Oman: Revanšizma in lustracije ni bilo
Oman je pojasnil, da so po prvih volitvah leta 1990 mnogi govorili o revanšizmu, ki se lahko pojavi, ob tem pa se po Omanovih besedah verjetno niso zavedali, da s takšnim govorjenjem priznavajo nekakšno krivdo. "Ampak revanšizma ni bilo in niti poskusa kakšne lustracije," je zatrdil.

Kot pravi, so se po besedah o revanšizmu pojavili pozivi k ustavitvi desnice, nato pa še sintagma o sovražnem govoru, ki se jo po njegovem mnenju največ rabijo tisti, ki so jo izumili. "Kdaj bomo začeli razumeti, da je demokracija enaka za vse, da moramo svobodo enako razumeti vsi in se temu tudi podrejati," se je vprašal Oman.
Kmetič: Vedno sem razmišljal z lastno glavo
Za novega predsednika združenja je bil izvoljen sindikalist Slavko Kmetič. V zahvalnem govoru je naglasil, da je v njegovi izvolitvi nekaj simbolike, saj njegov predhodnik, Ivan Oman, prihaja iz kmečke družine, sam pa iz delavske.

Kot je še dejal, je vedno razmišljal z lastno glavo, zato je preživljal težke trenutke v prejšnjem sistemu, vendar, kot pravi, tudi danes ugotavlja, da razmišljanje z lastno glavo ni najbolj učinkovito.