S prodajo ledvice naj bi 60-letnik poplačal 42.000 evrov dolga, zaradi katerega mu novembra grozi izvršba. Foto: BoBo
S prodajo ledvice naj bi 60-letnik poplačal 42.000 evrov dolga, zaradi katerega mu novembra grozi izvršba. Foto: BoBo
Policija, policijsko vozilo
Policija preiskuje primer. Opozarja, da bi zdravnik, ki bi v takem primeru operiral, in preprodajalec organa zagrešila kaznivo dejanje. Tisti, ki svoj organ proda, pa kaznivega dejanja ne bi storil. Foto: BoBo
Prodaja ledvice za poplačilo dolgov

Kot poroča Večer, se je Prekmurčev oglas v torek pojavil na spletnem naslovu Sobotainfo.com. Moški želi ostati anonimen, saj bi izpostavljanje njemu in njegovi družini prineslo neljube posledice. Poleg tega naj bi mu nekdo iz Avstrije za ledvico ponujal 70.000 evrov in mu svetoval, naj se v javnosti ne izpostavi.

60-letnik je po poročanju več medijev dosegljiv na hrvaški predplačniški mobilni številki. S primerom se ukvarja tudi policija, ki raziskuje tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

S prodajo organa naj bi prodajalec ledvice poplačal 42.000 evrov dolga, zaradi katerega mu, kot je povedal za Večer, novembra grozi izvršba. Idejo za prodajo ledvice je dobil na Rdečem križu, kamor hodi po prehranske pakete. Eden od čakajočih se je namreč spomnil, da se je njegovemu znancu pred leti uspelo izvleči iz bede s prodajo ledvice.

Pisal vsem, pisem pa ni
Ker ima 60-letnik zemljo, je upravičen samo do enkratne socialne pomoči, otroci pa dobijo zastonj šolske potrebščine. "Vsem sem že pisal, Cerarju, Pahorju in ministrici za socialo, a se ni premaknilo nič," je dejal. Ne na ministrstvu, ne v uradu predsednika države in ne pri predsedniku vlade v četrtek sicer nobenega od desetih pisem niso našli.

Tudi v murskosoboškem centru za socialno delo, kjer naj bi obupani oče pred časom iskal pomoč, ne poznajo družine. Za Večer pa so pojasnili, da bi bila petčlanska družina, če je ostala brez vseh prihodkov, do njih upravičena, tudi če ima v lasti hišo in zemljo.

Da bi družina s tremi otroki, če sta oba starša brezposelna, morala dobivati vsaj denarno socialno pomoč in otroški dodatek, je dejala tudi ministrica za socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Ministrica sicer obžaluje, da bi se nekdo znašel v tolikšni stiski, da razmišlja o prodaji organov.

To bi bil prvi tak primer
Policija še ni obravnavala nobenega primera kaznivih dejanj, povezanih s trgovanjem organov. Pred leti, ko je bil objavljen podoben oglas za prodajo organa, pa so ugotovili, da je bila to potegavščina, piše Večer.

V tokratnem primeru želijo policisti preprečiti kaznivo dejanje. Tega namreč zagrešita zdravnik, ki v takem primeru operira, in preprodajalec organa, ne pa tudi tisti, ki svoj organ proda, so pojasnili na policiji. TV Slovenja je poročala, da so primer začeli preverjati tudi policisti, predvsem, da bi kakršno koli tovrstno dejanje preprečili in da bi družini ponudili kakšno pomoč. Moškega pa ne iščejo zaradi kazenskega pregona. Sama objava oglasa namreč še ni kazniva.

Prodaja ledvice za poplačilo dolgov