Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

"Izvedena izredna verifikacija, ki jo je odredil direktor Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos, v ničemer ne posega v konkretni upravno inšpekcijski postopek, ki poteka neodvisno v skladu z zahtevami zakonodaje, ki urejajo vodenje upravnih postopkov," so poudarili v upravi.

Ob tem so dodali, da so se za to potezo odločili na podlagi ugotovitev izredne verifikacije oz. preverjanja zagotavljanja učinkovitosti, primernosti, nepristranskosti, kakovosti in doslednosti uradnega nadzora na področju zaščite živali v tem primeru.

Na vsebino verifikacijskega poročila se je danes za STA odzval tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Kot je dejal, je pokazalo, da so bile navedbe in zahteve KGZS glede tega, da je bil pri tem primeru odvzem živali opravljen nestrokovno in nezakonito, pravilne.

Po Žvegličevih besedah je iz sporočila uprave razbrati, da so primer dodelili drugemu veterinarju. "Pričakujemo, da bo inšpekcijski postopek šel v smer, da bo sledil temu verifikacijskemu poročilu, da se bodo živali vrnile na kmetijo, kmetu pa izplačalo ustrezno odškodnino," je še izpostavil.

Uprava je prijavo v povezavi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku. Uprava je v okviru izredne verifikacije odvzema goveda ugotovila kršenje posameznih določb zakonodaje.

Disciplinski postopek zoper veterinarko zaradi odvzema živali