Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letos je lahko primanjkljaj največ 2,7 milijarde, samo v dveh mesecih je že 660 milijonov ali četrtino predvidenega. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun pravi, da rebalans ni izključen, je pa vse odvisno od tega, kako se bodo nadaljevale tendence.

Za zdaj pa se škarje razpirajo. Izdatki se povečujejo, v dveh mesecih so bili za tretjino višji od lanskega obdobja. Prihodkov pa je še vedno manj, za štiri odstotke. Razen dohodnine, ki je skočila za petino. "Opažamo, da so tisti, ki so ohranili zaposlitev, dobili višje plače, kar se pozna pri dohodnini," pojasnjuje Kračun.

Višje plače so tudi zaradi dodatkov, lani so jih izplačali 209 milijonov, v dveh mesecih letos pa 109 milijonov. Izdatki, povezani z blažitvijo covida-19, so v dveh mesecih letos znašali dobrih 500 milijonov. Od marca lani pa skupaj tri milijarde.

V drugem valu manj pomoči za ohranitev delovnih mest

Pomoč za ohranitev delovnih mest v drugem valu prejema manj zaposlenih kot v prvem. Lani je bilo vključenih petina zaposlenih, zdaj manj kot desetina. Kračun je tako prepričan, da so ukrepi pripomogli k lajšanju težav glede epidemije.

Zato je bil padec BDP-ja manj silovit, predvsem zaradi izjemnega skoka zadolževanja. "To bo povzročilo določene težave v prihodnosti, predvsem zaradi višje ravni javnega dolga v vseh državah," dodaja Kračun.

Fiskalni svet zato predlaga hitrejše črpanje evropskih sredstev, prednost pa projektom, ki so že pripravljeni in hitro izvedljivi.