Eva Irgl in Anže Logar. Foto: BoBo
Eva Irgl in Anže Logar. Foto: BoBo

Na začetku februarja je izvršilni odbor SDS-a poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata sodelovali kot člani in poslanci SDS-a. Za podpis so imeli poslanci sedem dni časa, rok se je iztekel v torek.

"Ne vidim razloga, zakaj 27 poslancev, izvoljenih na listi stranke SDS, ki so predstavljali njen program, zagovarjali njena stališča in načela, ne bi podpisali izjave, da bodo počeli točno to," je ob predlogu povedal poslanec SDS-a Žan Mahnič.

Iz pisarne SDS-a so zdaj sporočili, da je 24 poslancev podpisalo izjavo. Manjkajo podpisi poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Nejasna vloga Logarja

Tak predlog izvršilnega odbora je sicer prišel po tistem, ko je ob napetostih med stranko in njenim poslancem Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja izvršilni odbor konec lanskega leta presodil, da ni več nikakršnega dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko.

Zatem je predsednik SDS-a Janez Janša v glasilu stranke pred časom tudi javno poudaril dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve".

Logar sicer za zdaj tako še ni ukrepal, v dozdajšnjih izjavah pa je poudaril, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS-a od njegovih nastopov pa je označil za čezmerno in nesorazmerno.

Poslanci SDS-a podpisali zavezo zvestobe

Janša: Projekt Virant številka dve

Anže Logar in Janez Janša. Foto: BoBo
Anže Logar in Janez Janša. Foto: BoBo

Prvak SDS-a Janez Janša je po tistem, ko trije poslanci niso podpisali izjave o zvestobi SDS-u do konca mandata, dejal, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Zatrdil je, da poslanska skupina SDS-a ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS-a, je povedal v intervjuju za medij N1.

"Poslanska skupina ne razpada, če nekaj poslancev te izjave ne podpiše," je dejal Janša. Po njegovih besedah je namreč za opozicijsko stranko pomembno le, da ima poslanska skupina dovolj poslancev, da lahko zahteva sklic sej in uporabi druge instrumente opozicije, kot je interpelacija. "Ali je ta številka 24, 25, 26, 27, je lahko strateškega pomena, če si v koaliciji in je vsak glas pomemben, ne pa, če si v opoziciji," meni.

Zatrdil je tudi, da ne gre za presenečenje, ampak korake, skladne s tem, kar je v preteklosti odločil izvršilni odbor SDS-a. To je, da politična slika postane dovolj jasna zgodaj, ne da se nova lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je to zgodilo v primeru Gregorja Viranta.

Ocenil pa je, da očitno nastaja nova poslanska skupina. Skladno s poslovnikom DZ-ja lahko namreč poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci.

Če pa se poslanci, ki omenjene izjave niso podpisali, za ta korak ne bodo odločili in bodo ostali del poslanske skupine SDS-a, pa bodo v tej odločali, "kako je z logistiko, ki pripada poslancem". Vsi trije poslanci so namreč člani več delovnih teles DZ-ja. Irgl je med drugim predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Kaloh podpredsednik odbora DZ-ja za pravosodje, Logar pa podpredsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko. Medtem ko poslanska skupina poslanca ne more izločiti iz svojih vrst, pa lahko poda predlog za razrešitev z mest v posameznih delovnih telesih DZ-ja.

Janša je sicer za N1 še dejal, da za SDS odtegnitev podpisov omenjenih treh poslancev ni odločilni znak, da Logar ustanavlja svojo stranko. "Odločilni znak je bila ustanovitev platforme, ki nam je bila na neki način tudi pojasnjena kot prva stopnica do stranke oziroma liste," je poudaril.

Glede političnega delovanja Logarja zunaj matičnega SDS-a in v društvu Platforma sodelovanja, zaradi česar je tudi v stranki vladalo nekaj napetosti, pa je Janša dejal še, da tako Logar kot Irgl govorita, da sta desnosredinska politika. To po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS-a.

V nasprotnem primeru bi namreč člani poudarjali, da so sredinski politiki in realno povezovalni. "Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa ni poleg poslancev SDS-a nobenega poslanca iz drugih strank, potem zelo težko blefiraš, da gre za kaj drugega kot za projekt Virant številka dva," je še dejal v intervjuju za N1.

Logar: Želja po skupnem ustvarjanju prihodnosti brez etiketiranja

Logar v odzivu, objavljenem na svetovnem spletu, zatrjuje, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. Terja pa željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti, razumevanje in spoštovanje brez nepotrebnega etiketiranja, je zapisal.

Obregnil se je tudi ob aktualno dogajanje v koaliciji. Prav to po njegovem prepričanju kaže, kam pripelje odrekanje sodelovanja. "Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja," je zapisal.

Kot je poudaril, predsedniška kampanja spremeni vsakogar, ki se odloči za ta korak, kar se je zgodilo tudi njemu. "Na terenu srečaš rojake različnih političnih prepričanj, ki pa imajo v veliki večini enako željo – boljšo, spravnejšo prihodnost," je poudaril Logar.

Po njegovem mnenju je treba raznolikost spodbujati in ta ne sme postati osrednje merilo delitve med "naše" in "vaše". Zato se je tudi sam odločil svoje civilnodružbeno udejstvovanje krepiti v društvu Platforma sodelovanja. "In še ga bom," napoveduje Logar. Z vsakim novim članom v društvu je namreč klic k sodelovanju močnejši, je poudaril. "In tega mi verjetno nihče ne more zameriti, tudi politični sopotniki ne," je prepričan.

Odzivi drugih poslancev SDS-a

V poslanski skupini so medtem danes z odzivi skopi. Poslanec Žan Mahnič je dejal, da je sam izjavo podpisal, poslanska skupina pa po njegovih besedah ne razpada, ampak je enotna. "Kaj je s tistimi, ki niso podpisali, pa je treba njih vprašati," je dejal. V Logarjevem društvu sicer vidi "projekt rušenja SDS-a".

"Vsak ima svobodno izbiro," pa je kratko komentirala poslanka Alenka Jeraj.

Tonin: Zanimiv pristop demokratične stranke

Dogajanje je komentiral tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin, ki je predlog za podpis tovrstnih izjav označil za "zanimiv pristop demokratične stranke". Kot eno od možnosti za takšen korak vidi discipliniranje lastnih poslancev, kot drugo pa "ustvarjanje šova, vtisa, da je neki razdor, ki ga očitno lahko tudi ni". Pomenljivo pa je po njegovem mnenju, da izjave niso podpisali trije poslanci, toliko jih je namreč potrebnih za ustanovitev poslanske skupine.

Načeti odnosi v SDS-u?