Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izraelsko veleposlaništvo s sedežem na Dunaju, ki je pristojno tudi za Slovenijo, je vodjem poslanskih skupin in poslancem, ki so člani ključnih varnostnih in zunanjepolitičnih delovnih teles državnega zbora, poslalo vabilo na predvajanje neobdelanih posnetkov Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra lani. Predvajanje posnetkov naj bi potekalo ob 18. uri v Mini teatru v Ljubljani, a so dve uri pred dogodkom iz Mini teatra sporočili, da je zaprta projekcija "zaradi tehničnih težav odpovedana". Pod vabilo novinarjem in predstavnikom diplomatskega zbora je bil poleg izraelskega veleposlanika Zeeva Bokerja podpisan tudi direktor Judovskega kulturnega centra in Mini teatra Robert Waltl.

Predvajanje naj bi nato vseeno potekalo, a na drugi lokaciji in le za manjšo skupino približno 20 ljudi, je navajala TV Slovenija.

Vabilo na zaprto projekcijo v Mini teatru so prejeli poslanci, ki so člani odbora za zunanjo politiko, odbora za obrambo ter komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ter vodje poslanskih skupin. O vabilu je medije obvestila stranka Levica. Na projekciji naj bi si, kot je pisalo na vabilu, ogledali avtentične posnetke "pokola, ki ga je izvedla teroristična organizacija Hamas 7. oktobra 2023 na jugu Izraela". Predvajani posnetki pa naj bi vsebovali vizualno občutljive vsebine, kot so umori in napadi.

Predvajanje filma o Hamasovem napadu je potekalo tudi v državnem zboru, projekcije naj bi se udeležili le poslanci opozicijskih NSi-ja in SDS-a, je za portal N1 povedala predsednica skupine prijateljstva z Izraelom Iva Dimic (NSi).

Zunanje ministrstvo: Na morebitne skrb vzbujajoče prakse se bomo odzvali

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve so na vprašanje, ali vabilo na projekcijo izraelskega veleposlaništva razumejo kot sprejemljivo potezo, odgovorili, da ministrstvo Izrael poziva k takojšnjemu premirju in vzpostavitvi pogojev za čimprejšnji začetek pogovorov za priznanje Palestine ter da najostreje obsojajo kršitve humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Gazi, kjer je število civilnih žrtev nesprejemljivo. "To so zelo jasna sporočila ministrice Tanje Fajon izraelski strani," so zapisali in dodali, da je bila Fajon o dejavnostih veleposlaništva Izraela seznanjena. "Načrtovani dogodek je bil odpovedan, na morebitne skrb vzbujajoče prakse, če so se te ali se bodo v prihodnje dogajale, se bo MZEZ ustrezno odzval," so še navedli. Na vprašanje, ali namerava ministrstvo izraelskega veleposlanika poklicati na zagovor, niso podali odgovora.

Odziv poslanskih skupin

Vprašanje, ali se nameravajo udeležiti projekcije, smo naslovili na poslanske skupine strank NSi, SDS, SD, Levica in Gibanje Svoboda.

Z NSi-ja so odgovorili, da se projekcije v Mini teatru ni nameraval udeležiti nobeden izmed njihovih poslancev. Posledice Hamasovega napada si je sicer konec oktobra v Izraelu v živo ogledal poslanec Jernej Vrtovec.

Preostale poslanske skupine odgovorov še niso posredovale. A kot poroča Delo, se je projekcije nameravala udeležiti delegacija stranke SDS. Stranka je popoldne na omrežju X sporočila, da se je z izraelskim veleposlanikom Zeevom Bokerjem sešel predsednik SDS-a Janez Janša. Delo ob tem poroča, da so Bokerja, ki je te dni v Sloveniji, sprejeli tudi v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Levica meni, da bi zunanja ministrica morala izraelskega veleposlanika poklicati na zagovor

V Levici menijo, da gre "za poskus vplivanja in vmešavanja tuje države v demokratične procese Slovenije". Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je zato ministrici Tanji Fajon v dopisu predlagal, da izraelskega veleposlanika pokliče na zagovor in obsodi tovrstne poskuse vmešavanja. "Da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci od Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo. Je pa resen precedens, ki zahteva odziv," meni Tašner Vatovec.

Nekdanji diplomat in zunanji minister Ivo Vajgl je za MMC dejal, da je informiranje o pomembnih zadevah njihove države sicer ključna naloga veleposlaništev "in nekako sodi v opis njihovega dela". "Veleposlaništvo lahko ponudi takšno informativno seanso. Za tistega, ki je vabilo sprejel, pa bi se moralo postaviti vprašanje ekvidistance oziroma ali je primerno sodelovati pri propagandni akciji ene izmed strani v tej tragični zgodbi." S tem "propagandnim dejanjem" želi namreč Izrael pozornost speljati le na del te tragične zgodbe, meni Vajgl. "Lahko bi rekli, da gre za njen začetek, a začelo se je pravzaprav pred desetletji s politiko, ki jo Izrael izvaja na Zahodnem bregu in v Gazi."

Posnetke bi bilo smiselno pogledati, če bi bili hkrati prikazani posnetki masakrov, ki jih izraelska država in vojska izvaja v Gazi in na Zahodnem bregu, dodaja Vajgl. "Za naše poslance in druge, ki se bodo udeležili te seanse, bi bilo zanimivo, če bi bil prikazan tudi celoten zgodovinski kontekst tega dogajanja na Bližnjem vzhodu in brutalne politike, ki je pripeljala do tega, da se teroristična organizacija Hamas spusti v takšno, zanje, za Palestince in Izraelce, neracionalno avanturo."

Vajgl pa kljub vsemu meni, da vabilo na predvajanje posnetkov ni sporno do te mere, da bi morala zunanja ministrica izraelskega veleposlanika poklicati na zagovor, kot predlaga Levica. "Veleposlanik lahko vabi kogar koli za kar koli. Zame to ni vprašanje izraelskega veleposlaništva, ampak tistih, ki sprejmejo takšno vabilo." Prav tako Vajgl meni, da ne gre za vmešavanje Izraela v demokratične procese v Sloveniji. "Veleposlaništvo si lahko omisli dogodek, ki potrjuje tezo, ki jo mora veleposlanik zastopati v določeni situaciji. Vprašanje je, kako se odziva tisti, ki mu je takšna propagandna akcija namenjena," znova poudari Vajgl.

"Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo. Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov predvsem nad ženskami, seveda ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije. Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji. Nič na svetu ne sme biti razlog, da se ovira dialog med dobronamernimi ljudmi. Slovenija želi ohraniti poln dialog z judovsko skupnostjo in z državo Izrael, ker želimo prispevati h končanju spopadov in k miru za vse na trpečem Bližnjem vzhodu. Pri tem ne izključujemo nikogar, ker izključevanje in zavračanje dialoga ne vodi k rešitvam in k miru. Lahko pa povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma, kar odločno zavračamo," pa se je za TV Slovenija odzval državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volka.

Fotografija je nastala 16. novembra lani. Foto: Judovski kulturni center
Fotografija je nastala 16. novembra lani. Foto: Judovski kulturni center

Projekcija odpovedana

Iz Mini teatra so dve uri pred predvidenim začetkom projekcije sporočili, da je dogodek zaradi tehničnih težav odpovedan. Direktor gledališča Robert Waltl je ob tem za STA dejal, da je Mini teater tarča tudi nasilnih groženj. "Gledališče Mini teater ni oblikovalo vsebine filma, oddali pa smo prostor. Ne želimo, kot nam številni pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne dejavnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji," je poudaril Waltl. Mini teater po njegovih besedah blatijo, zahtevajo prepoved delovanja in pozivajo k bojkotu tudi ljudje, ki gledališče dobro poznajo in so z njim sodelovali.

"Danes se soočam z besom zato, ker bodo v naši dvorani predvajali film o tragediji civilistov 7. oktobra," je zapisal Waltl. Kdor to tragedijo zanika, po njegovem mnenju ne pomaga Palestincem, "samo svoj moralni kompas usmerja v divjaštvo". "Najbolj nevaren je črno-beli svet. Danes, s pozivi k bojkotu, smo padli v črnino," je sklenil Waltl. Pozneje je sporočil, da je projekcija filma zaradi tehničnih težav odpovedana. Judovski center na Križevniški ulici v Ljubljani je bil žrtev vandalizma novembra lani, ko se je na vratih pojavil grafit, ki je Davidovo zvezdo enačil s svastiko.

Ob tem je Waltl ponovil svoje in stališče gledališča do konflikta med Izraelom in Hamasom na območju Gaze. V njem med drugim poudarja, da je mirovna pobuda edini način, ki lahko pripelje do konca vojne. Hamas in palestinsko vodstvo poziva k izpustitvi vseh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra, in prenehanju uporabe civilistov za živi ščit, Izrael pa ne bi smel ogrožati življenj palestinskih civilistov. Izrael bi tudi moral obljubiti priznanje države Palestine, Palestinci bi morali priznati Izrael, mednarodno skupnost pa Waltl prosi, naj začne sestavljati nov Marshallov načrt za Bližnji vzhod, še poroča STA.

TV Slovenija je poročala, da je nasprotovanju dogodku v organizaciji izraelskega veleposlaništva pred ljubljanskim gledališčem izrazila skupina propalestinskih protestnikov.

Poslanci koalicije se niso udeležili srečanja z Bokerjem

Izraelski veleposlanik Zeev Boker se je danes skupaj s sodelavci sešel s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je prav tako članica skupine prijateljstva z Izraelom, pa je izrazila "zelo negativno presenečenje nad dejanji izraelskega veleposlanika", ki po njeni oceni skuša izkoristiti skupino prijateljstva. Pri tem je Hamasov napad označila kot vrednega vsega obsojanja. Menila je še, da želita "na neki način veleposlanik in s tem država Izrael opravičiti svoje dejanje nad palestinskim prebivalstvom, ki ga ni mogoče drugače oceniti, kot da gre za genocid".

V izjavi v državnem zboru je še izrazila pričakovanje, da bodo vlada, premier in zunanja ministrica v uradnih izjavah jasno povedali, da se nad palestinskimi prebivalci v Gazi izvaja genocid in da ga obsodijo. Menila je tudi, da bi morala Slovenija v imenu humanosti in človečnosti začeti priznavanje Palestine kot države, še navaja STA.

Iz stranke Levica so sporočili, da je iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom protestno izstopila njihova poslanka Tatjana Greif. "Iz skupine prijateljstva z Izraelom izstopam iz človeških, humanih in osebnih razlogov." Zapisala je, da se kot posameznica in kot nosilka politične funkcije ob pokolu v Gazi počuti popolnoma nemočno, obupano in jezno.

"Izstopam iz protesta proti krvavi moriji Izraela v Gazi, proti gnusnim genocidnim dejanjem. Grozovitem nasilju nad civilnim prebivalstvom, razrušenih domov, izstradanim, brez pitne vode, hrane, bolnišnic, zdravil. Iz protesta proti izraelskemu zločinu 30 tisoč umorjenih nedolžnih žrtev, med njimi večina žensk in otrok. Iz protesta proti izraelski vojski, ki pobija nedolžne ljudi, z buldožerji skruni sveže grobove in pokopališča. Proti surovi militantni drži Izraela, ki rohni v zloveščih napovedih še hujših napadov in totalnega uničenja palestinskega naroda. V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam.

Grožnje zaradi predvajanja posnetkov