Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Prvi razpisi za direktorska mesta na Televiziji in Radiu Slovenija ter za mesto direktorja digitalnih vsebin RTV Slovenija so se iztekli 8. septembra. Po neuradnih informacijah je razpisna komisija nato ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov oddalo nepopolne prijave.

Iz službe za komuniciranje navedb o nepopolnih prijavah niso komentirali, so pa sporočili, da je v okviru treh razpisov prijave oddalo skupno 13 kandidatov – za delovno mesto direktorja TV Slovenija je okviru prvega razpisa prispelo šest prijav, za delovno mesto direktorja Radia Slovenija štiri prijave, za delovno mesto direktorja za digitalne vsebine pa tri prijave

Uprava je nov razpis objavila 14. septembra, rok pa se izteče ob polnoči.

Vsi direktorski mandati so štiriletni. Na razpis za direktorja Televizije Slovenije, Radia Slovenija ali direktorja digitalnih vsebin se lahko prijavi kandidat, ki ima najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oziroma dejavnostih, povezanih z javnimi glasili.

Prav tako mora poznati problematiko RTV-dejavnosti in imeti organizacijske in vodstvene sposobnosti. Med drugim razpisi zahtevajo še univerzitetno izobrazbo in aktivno znanje najmanj enega svetovnega jezika, kandidati prav tako ne smejo biti funkcionarji katere izmed političnih strank.

Uprava RTV Slovenija najostreje obsoja pritisk na uredniško politiko

Uprava se je medtem odzvala na medijske navedbe o domnevnih "čistkah" v informativnem programu, potem ko je v. d. odgovorne urednice Informativnega programa prvega programa TV Slovenija Polona Fijavž izvedla več kadrovskih potez.

"Uprava RTV Slovenija z zgroženostjo spremlja poskuse pritiska na uredništvo Informativnega programa Prvega programa TV Slovenija in vršilko dolžnosti odgovornega urednika. Poudarjamo, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna," so sporočili iz uprave.

Kot so pojasnili, so mandati urednikov vezani na mandat odgovornega urednika, kar pomeni, da uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom prejšnje odgovorne urednice potekel mandat. "Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program," so poudarili v sporočilu za javnost.

"Napadi na vršilko dolžnosti odgovornega urednika Prvega programa TV Slovenija so neupravičeni in skrb vzbujajoči. Dialog znotraj hiše je ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena," so še dodali na upravi.

DNS poziva k izrekanju uredništva glede imenovanja Polone Fijavž

Iz Društva novinarjev Slovenije (DNS) novo upravo RTV Slovenija kot tudi vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija opozarjajo, da bi pred imenovanjem Polone Fijavž za vršilko dolžnosti odgovorne urednice Informativnega programa Prvega programa TV Slovenija morali pridobiti mnenje uredništva.

Pristojnosti vršilca dolžnosti odgovornega urednika se namreč ne razlikujejo od pristojnosti urednika s polnim mandatom, opozarjajo v DNS-ju. Ob tem so spomnili na opredelitev ministrstva za kulturo, da je izrekanje uredništva potrebno in nujno tudi pred imenovanji vršilcev dolžnosti. "Upravo in pristojnega direktorja pozivamo, da ne glede na to, da bi mnenje uredništva morala pridobiti pred imenovanjem, izrekanje opravita naknadno," so sporočili iz DNS-ja.

Po informacijah MMC-ja bo izrekanje uredništva potekalo v četrtek.

DNS je na kršenje določil zakona opozarjal že pri imenovanju prejšnje odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki je nedavno odstopila. Jadranka Rebernik je namreč dobila negativno mnenje uredništva, prejšnje vodstvo pa v nadaljevanju postopka imenovanja ni izpeljalo v skladu z zakonom. V neskladju z medijsko zakonodajo je bilo tudi njeno imenovanje za vršilko dolžnosti brez pridobljenega predhodnega mnenja uredništva, so sporočili z DNS-ja.