Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo

Zaradi dviga cen hrane, energentov, storitev ogrevanja in vseh drugih storitev pričakujejo uskladitev oziroma izredni dvig pokojnin za najmanj pet odstotkov. Jasnič je pojasnil, da so v ta dvig všteli tudi manjkajoči odstotek redne uskladitve za leto 2021.

Njihov poziv gre v smeri blaženja problema, saj se zavedajo, da ga z njim ne rešujejo v celoti, je dodal. Po Jasničevem mnenju so vse vlade v samostojni Sloveniji upokojencem z odmero pokojnin namreč storile krivico. Povprečna pokojnina se je v odnosu do povprečne plače od leta 1991, ko je znašala 71 odstotkov, znižala na 50 odstotkov, so pojasnili v pozivu.

"V zadnjih dveh letih so se plače v večjem delu javnega sektorja povečale tudi za sto odstotkov in več, temu pa sledi dvig cen, posledica med drugim pa bo tudi nadaljnje padanje povprečnih pokojnin v razmerju do povprečnih plač," so zapisali.

Nekateri upokojenci so bili po Jasničevih navedbah oškodovani tudi z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Prizadel naj bi okoli 8,4 odstotka upokojencev, večini upokojencem so bile nepravičnosti poravnane, "ostalo pa je še okoli 3,5 odstotka neporavnanih" primerov, je ocenil.

S pozivom nasprotujejo tudi, da bi pokojninsko blagajno bremenil solidarnostni dodatek. Tega bi sicer po odločitvi vlade prejeli upokojenci s pokojninami, nižjimi od 714 evrov.

Izvršni odbor DeSUS-a pričakuje, da bo poslanska skupina DeSUS-a predlog zakona v državnem zboru zaradi njegove nujnosti vložila po skrajšanem postopku. K podpori predloga so pozvali tudi Zvezo društev upokojencev Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Poslanci DeSUS-a niso bili seznanjeni s pozivom izvršnega odbora DeSUS-a vladi za uskladitve pokojnin zaradi rasti življenjskih stroškov

Poslanci DeSUS-a opozarjajo, da niso bili predhodno seznanjeni s pozivom za dodatne izredne uskladitve pokojnin v letu 2022, ki ga je izvršni odbor stranke naslovil na vlado in poslansko skupino. Kot pojasnjujejo, so bili s samo vsebino seznanjeni po objavi v medijih, kar da je pokazatelj načina komunikacije predsednika stranke s poslansko skupino.

V poslanski skupini zato menijo, da se je tako pokazal "očiten namen komunikacije s poslansko skupino prek medijev in posledično uničevanja verodostojnosti stranke ter žaljenje njenega članstva". Ob tem poudarjajo, da bi moral Jasnič na prvem mestu delati za konsolidacijo, a da njegova dejanja nasprotno še dodatno razdirajo in vnašajo nemir, na kar so poslanci že večkrat opozorili.

Hkrati so v javnem pismu predsedniku stranke Ljubu Jasniču predlagali, da naj v prihodnje v pripravo podobnih besedil "vključi ljudi, ki se bolje spoznajo na materijo". V besedilu, ki so ga danes poslali javnosti, je namreč po navedbah poslanske skupine veliko napak, kar po njihovih besedah kaže na nepoznavanje zakonodajnega postopka in same zakonodaje. S tem pa se zmanjšujeta verodostojnost in kredibilnost predsednika in stranke, so prepričani.

Kot so v poslanski skupini še zapisali v javnem pismu Jasniču, je bil na sejo izvršnega odbora, ki je potekala v sredo, vabljen le vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je trenutno zdravstveno odsoten, s čimer je bilo po njihovih navedbah seznanjeno tudi vodstvo stranke. Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS-a Ivan Hršak in poslanec Branko Simonovič pa vabila na sejo IO-ja nista dobila.

Ob tem še izpostavljajo, da je v zakonodajnem postopku več predlogov novel zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zato bi bila nova novela pred koncem mandata zelo težko obravnavana. Stranki pa kljub temu predlagajo, da oblikuje začasno delovno skupino, ki bo pripravila ustrezno novelo.

Poslanska skupina DeSUS-a je sicer maja v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero bi odpravili krivice ob neusklajevanju pokojnin in bi sledila načelu "za vse izredna uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka".

Novembra pa so poslali javni poziv vladi, da s finančno pomočjo nemudoma poskrbi za upokojence z najnižjimi pokojninami. Kot so spomnili, je vlada ugodila pozivu in ga vključila v predlog desetega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ obravnaval na ponedeljkovi izredni seji. Ob tem še opozarjajo, da kljub prošnjam, naslovljenim na vodstvo stranke, to omenjenega poziva ni delilo s člani in javnostjo.

"Presenečeni pa smo, da - kot je razvidno iz medijskih objav - stranka DeSUS nasprotuje, da bi pokojninsko blagajno bremenil solidarnostni dodatek," so zapisali. Ob tem so zavrnili tudi očitke, da se z dodatkom ne ruši razmerij med prejemniki pokojnine, saj gre za enkratno denarno pomoč tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine, predlog pa sledi načelu solidarnosti in socialne pravičnosti.

Prav tako v poslanski skupini zatrjujejo, da ob vseh komentarjih Jasniča od klavzure DeSUS-a dalje in napadih na poslance DeSUS-a ne razumejo današnjega poziva. Stranka je namreč na eni izmed sej sveta stranke sprejela stališče predsednika Jasniča, da odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, so spomnili.

Ob tem še zatrjujejo, da poslanci DeSUS-a delujejo državotvorno in konstruktivno ter sledijo programskim usmeritvam stranke. "Zato naše glasovanje nikakor ni v skladu z osebnimi interesi poslancev DeSUS-a, temveč v skladu z interesi, ki bi jih morala zagovarjati stranka DeSUS. Do prihoda novega predsednika jih je, z novim predsednikom pa je očitno ubrala pot ideološkega obračunavanja in izključevanja," so zapisali v javnem pismu Jasniču.

Poziv k uskladitvi pokojnin