Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Stranka je nastala 30. maja 1991 pod Pohorjem. Takrat se je po besedah predsednika stranke Ljuba Jasniča rodila "stranka ljudi, ki je hotela in želela delati v dobro predvsem upokojencev, pa tudi naših otrok in vnukov". "Država nam je bila hvaležna, potrebovala je našo modrost, znanje, izkušnje ... Kot smo ugotavljali na klavzuri, občutek je, da smo ji postali breme, da nas vedno manj potrebuje," je povedal predsednik DeSUS-a.

Srečanje v Volčjem Potoku po njegovih besedah govori, da so tu, kot pred 30 leti, da branijo zasluženo in zahtevajo pridobljeno. "Pokojnine, zdravstvo, sociala, pravica do stanovanja, vsi pogoji za človeka vredno življenje, sodobni domovi za starejše, šolanje za naše otroke, vrtci za vnuke, to je naš program in naša zahteva, tedaj in danes," je naštel.

Odločitve s petkove klavzure bodo po njegovih navedbah potrjevali na volitvah prihodnje leto. "Številni računajo, da pri teh letih ne bomo prišli na volitve. V veliki zmoti so, sporočamo jim, na volitve bomo prišli, ne zaradi let, zaradi pravice in dostojanstva do našega preteklega dela, ker je treba zavarovati vsaj tisto, česar tujcu še niso prodali. Prodajajo naše, bolj malo so ustvarili sami," je dodal Jasnič.

Stranka bo še naprej delovala za dobro upokojencev, so odločni. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Stranka bo še naprej delovala za dobro upokojencev, so odločni. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Za dobro upokojencev

V DeSUS-u bodo delali še naprej za dobro predvsem upokojencev, pa za otroke in vnuke, tudi prihodnjih 30 let, je prepričan. Skupnost bo morala dati več denarja za starejše, za zdravstvo, tudi za ceno kakšnega razglednega stolpa manj, pločnika, javne razsvetljave tam, kjer bi lahko posvetili z baterijo, malo bolj skromen avtomobil, je naštel. Poudaril je, da je treba zmanjšati krajo javnega denarja – v tisočerih oblikah. "Zato DeSUS," je dejal zbranim v Volčjem Potoku.

Po Jasničevih besedah njihovi nasprotniki v politiki želijo, da DeSUS umre, izgine s političnega prizorišča. "Pa kljub temu ne bomo vrgli puške v koruzo. Imamo prednost, starejši ljudje imajo dušo, pravimo." Pozval je, da strnejo vrste. "Sam si bom prizadeval za dobre stvari. Dokler bom zmogel. Skupaj z vami bom na tej poti, DeSUS bo nadaljeval naše opravljeno delo," je zatrdil.

Sorodna novica Klavzura DeSUS-a svetu stranke predlaga, naj vse tri poslance pozove k odstopu

Poziv k odstopu treh poslancev?

Klavzura DeSUS-a je po petkovi razpravi svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS-a pozove k odstopu. Nadomestili bi jih nadomestni poslanci. Svet stranke bo o tem odločal predvidoma prihodnji četrtek. Če bo sklep podprl, poslanci pa pozivu ne bodo sledili, Jasnič ne izključuje svojega odstopa. Eno od stališč klavzure je bilo tudi, da nihče, ki je stranki delal škodo, ne more biti več evidentiran ali kandidirati na listah DeSUS-a. Ali so to tudi poslanci DeSUS-a, Jasnič ni želel komentirati.

Urh zanika pozive k odstopu poslancev

Predsednik sveta DeSUS-a Anton Urh je medtem zanikal, da bi na klavzuri tri poslance upokojenske stranke pozvali k odstopu. Za Radio Slovenija je dejal, da klavzura v petek takega sklepa ni sprejela in da svet stranke ne bo odločal o pozivu poslancem k odstopu.

Da je klavzura DeSUS-a svetu stranke predlagala, naj poslance Ivana Hršaka, Branka Simonoviča in Franca Juršo pozove k odstopu, je v petek novinarjem povedal predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič. Če bi svet stranke sklep podprl, poslanci pa pozivu ne bi sledili, ni izključil svojega odstopa z mesta predsednika DeSUS-a.

Urh je zdaj to zanikal. "Stranka DeSUS ne bo ostala brez poslancev, to je dezinformacija. Poslanci bodo ostali in tudi stranka DeSUS bo sodelovala s poslanci in parlamentom, tako da bo naprej ostala parlamentarna stranka," je povedal za radio. Na praznovanju v Volčjem Potoku nobenega od poslancev ni bilo.

30 let stranke DeSUS
DeSUS tudi ob jubileju neenoten