Čeprav bi Zdravko Počivalšek z vrnitvijo v poslanske klopi lahko zagotovil večino koaliciji, ga poslanci SMC-ja tudi v prihodnje vidijo na položaju gospodarskega ministra, na katerem lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Čeprav bi Zdravko Počivalšek z vrnitvijo v poslanske klopi lahko zagotovil večino koaliciji, ga poslanci SMC-ja tudi v prihodnje vidijo na položaju gospodarskega ministra, na katerem lahko po njihovem mnenju najbolje opravlja svoje poslanstvo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Izvršni odbor SMC-ja je razpravljal o trenutnih političnih razmerah in ohranjanju politične stabilnosti za zajezitev epidemije ter uspešno gospodarsko okrevanje. V povezavi s tem so se pogovarjali tudi o možnosti, da bi se predsednik stranke Zdravko Počivalšek vrnil med poslance, a dokončne odločitve o tem niso sprejeli.

Kot so sporočili iz stranke, njegova morebitna vrnitev v poslanske klopi odpira vrsto vprašanj, ki jih je treba "dobro preučiti in pretehtati". Ob tem pa bodo upoštevali tudi "pozive predstavnikov gospodarstva, ki si želijo nadaljevati sodelovanje z Zdravkom Počivalškom kot ministrom".

Vodstvo stranke bo v prihodnjih dneh pretehtalo različne argumente in šele nato sporočilo končno odločitev.

Napoveduje se nov poskus Zorčičeve razrešitve, v igri več scenarijev

Soočenje mnenj o prihodnjem položaju Počivalška je na izvršnem odboru stranke potekalo po tem, ko v torek predlog koalicije za razrešitev predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju, ni bil izglasovan. Podprlo ga je zgolj 45 poslancev, za razrešitev pa bi potrebovali en glas več.

Sorodna novica Zorčič ostaja: "DZ je vladi pokazal, da ji je mesto na Gregorčičevi, ne na Šubičevi"

"Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze," je v sredo na Twitterju zapisal predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Napovedal je, da bodo na izvršnem odboru razpravljali o mogočih scenarijih in odločili, kako naprej. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC-ju vedno počnemo," je dodal.

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je v torek že napovedal vnovičen poskus Zorčičeve razrešitve. Zdaj torej preigravajo scenarije, kako pridobiti ustrezno večino v DZ-ju.

Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič pa je v sredo dejal, da bo to, da Zorčič ostane predsednik DZ-ja, gotovo spremenilo dinamiko med DZ-jem in vlado.

Tudi on je kot eno od možnosti omenil Počivalškovo vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a on sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, poslanci SMC-ja menijo, da na položaju gospodarskega ministra Počivalšek najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ-ja, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov.

Vladne stranke, ki štejejo 38 poslancev, lahko sicer s pomočjo DeSUS-a in SNS-a ter poslancev narodnih skupnosti pod streho uspešno spravijo večino svojih zakonodajnih predlogov.