Zorčič je v prvem odzivu po tajnem glasovanju v DZ-ju dejal:
Zorčič je v prvem odzivu po tajnem glasovanju v DZ-ju dejal: "Veseli me, da je zmagal razum." Foto: BoBo

Zorčič: DZ je vladi pokazal, kje ji je mesto

Zorčič je v prvem odzivu po tajnem glasovanju v DZ-ju dejal, da ga veseli, da je zmagal razum.

"Mislim, da je danes državni zbor pokazal, da je suverena demokratična institucija in da je vladi pokazal, kje ji je mesto – na Gregorčičevi, ne tukaj v Ljubljani na Šubičevi," je dodal za Televizijo Slovenija.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na vprašanje glede napovedanega vnovičnega poskusa njegove razrešitve z morebitnim manevrom vrnitve Zdravka Počivalška v poslanske klopi, da bi si vladna stran tako zagotovila 46. glas večine, pa je postregel s slikovitim odgovorom. "Časi, ki smo jim priča – predsedovanje EU-ju in ta tretji val –, narekujejo od politike, da je odgovorna. Dajmo si to predstavljat tako, kot da se vozimo z veliko kontejnersko ladjo skozi Sueški kanal ... danes so nekateri želeli krmilo obrniti na desno, vemo, kaj bi se zgodilo – verjemite, da nas ne bi izkopali ven v šestih dneh," je primerjal z reševanjem ladje Ever Given, ki je zadnje dni polnilo naslovnice.

Dejal je, da so nekatere akcije te vlade za njih nesprejemljive in tam bodo še naprej kritični, napovedal pa je podporo predlogom za reševanje epidemije, ki bodo "taki, ki bi jih bilo nerazumno zavreči". Verjame, da bodo poiskali tudi skupen jezik s preostalimi opozicijskimi strankami.

Slišane napovedi o predčasnih volitvah razume kot grožnjo tistim poslancem, ki se tega bojijo. Kot zagotavlja, se njihova nova poslanska skupina tega ne boji, zavedajo se tveganja, ki ga prinaša izstop iz stranke. Glede na dogajanje na zadnji seji pa ocenjuje, da ima vlada še vedno pri vseh bistvenih zakonskih predlogih zadostno večino.

Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora

Krivec: "To ne pomeni, da ne bomo poskusili še enkrat"

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je med razpravo v imenu predlagateljev spomnil, da je bil Zorčič za predsednika DZ-ja imenovan 5. marca 2020, ko se je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Sestava poslanske skupine SMC-ja se je z izstopom treh poslancev, med njimi tudi Zorčiča, spremenila in oblikovala se je nova poslanska skupina. To pa spreminja položaj predsednika DZ-ja, zato predlagajo njegovo razrešitev, je pojasnil Krivec. Zorčiču se je sicer za njegovo dozdajšnje vodenje DZ-ja zahvalil in mu zaželel uspešno delo na novi poti.

Po neuspešnem poskusu razrešitve Zorčiča pa je napovedal: "To ne pomeni, da ne bomo poskusili še enkrat."

Kot je zatrdil za Televizijo Slovenija, so po razgovorih, ki so jih opravili v zadnjih dneh, imeli 46 glasov zagotovljenih: "Na žalost se je zgodila obstrukcija opozicije v celoti in s tem verjetno tudi umik tistih poslancev, ki bi dali glas. Na žalost verjetno tudi manjšinca nista glasovala za razrešitev in ostali smo pri 45 glasovih, tako da ta prvi poskus ni uspel. Se je pa tega, kar običajno nam očitajo – da se nočemo udeleževati glasovanj – zdaj poslužila celotna opozicija in mislim, da je bil to tudi razlog, da razrešitve ni bilo."

Dejal je še, da v normalni demokraciji opozicija ne vodi državnega zbora, tega ni nikjer v Evropi in tega pravila smo se držali tudi pri nas. "Običajno je predsednik DZ-ja, ki ni imel več podpore v koaliciji, odstopil pred glasovanjem o njegovi razrešitvi. Tokrat se to ni zgodilo, kar je prvič v zgodovini našega parlamentarizma," je pojasnil in napovedal, da bo treba poskusiti znova, če hočemo normalno delovanje državnega zbora in koalicije, kot se je izrazil.

Potrdil je, da so imeli na mizi tudi predlog, da bi predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek odstopil z ministrskega mesta in se vrnil v parlament, s tem pa zagotovil koaliciji tudi en glas več. "O tem se bomo pogovarjali v prihodnjih dneh in iskali primerno rešitev," je dejal Krivec, ki sicer meni, da predčasne volitve sicer niso nič bližje: "Treba je imeti neko potrpežljivost, primerne pogovore in najti rešitev za to, da najprej razrešimo predsednika državnega zbora in pozneje predlagamo primernega novega."

V opoziciji rezultat vidijo kot korak k predčasnim volitvam

V opozicijskih vrstah so neuspešen poskus razrešitve predsednika DZ-ja pospremili s ponovnimi pozivi k odstopu vlade in predčasnim volitvam.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je po glasovanju poudaril, da "ta koalicija zdaj dokazano nima več večine". Vsaka koalicija, ki bi se zavedala resnosti položaja, pomena demokracije in stanja v državi, bi po njegovih besedah odstopila in šla na predčasne volitve.

Namen obstrukcije je bil, da se izkaže, kdo bo ostal v dvorani in kdo je resnična opozicija, je povedal Šarec. Med tistimi, ki so ostali v dvorani, pa je vendarle očitno "prevladala tudi vest" in zato zamenjava predsednika DZ-ja ni uspela, je dodal.

Da bo izid glasovanja tesen, je bilo po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca mogoče sklepati že na začetku. "Ampak državni zbor je pokazal, da se ne bo pustil poteptati vladi," je poudaril. Današnje glasovanje po njegovih besedah jasno kaže, da trenutno koalicija nima večine, vidi ga tudi kot korak proti predčasnim volitvam.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je v komentarju razpleta današnjega glasovanja opomnil, da imamo ta trenutek manjšinsko vlado in nejasne politične razmere v DZ-ju. O tem, kako bo koalicija delovala v prihodnje, se ni želel opredeljevati. Je pa dodal, da trenutno 46 glasov nima nobena stran.

Pojasnil je še, da mora zdaj predsednik DZ-ja Zorčič sklicati posvet, da se na njem najprej dogovorijo, kako bo DZ deloval v času prihajajočega zaprtja države.

INCIDENT PRED PARLAMENTOM

Pred poslopjem državnega zbora se je zgodil incident. Moški s prižgano motorno žago je pred vrati kričal: "Dovolj imam zapiranja!" Obvladali so ga varnostniki in ga predali policiji v pridržanje, je za Televizijo Slovenija sporočil Gregor Drnovšek. "Policist, ki se je nahajal pred stavbo, je osebo takoj obvladal. V dogodku ni bil nihče poškodovan, policisti pa na kraju trenutno še zbirajo obvestila," pa so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Moški pred parlament prišel z motorno žago

Očitki o posegih v načelo delitve oblasti

Koalicijske poslanske skupine so razrešitev Zorčiča predlagale, potem ko je ta prejšnji teden skupaj s poslanskima kolegoma Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil koalicijsko stranko SMC.

Predlog je vložilo 38 poslancev SDS-a, NSi-ja in SMC-ja, vnaprej pa so glasovanje za razrešitev predsednika DZ-ja poleg teh napovedali še v SNS-u. V DeSUS-u se niso izrekali, vodja poslanske skupine narodnih skupnosti Felice Žiža pa je napovedal glasovanje po lastni vesti.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev so glasovanje obstruirale. Pri glasovanju je bilo pričakovati tesen izid in do konca je bila neznanka, ali bo koaliciji uspelo zbrati dovolj glasov.

Današnja razprava večinoma opozicijskih poslancev je med drugim postregla z očitki o koalicijskem trgovanju z glasovi in o posegih v načelo delitve oblasti. Zorčič pa je v svojem nastopu med drugim tudi poudaril, da to, da ni več član koalicijskega SMC-ja, ne more biti razlog za njegovo zamenjavo.

Na drugi strani so v koaliciji večkrat spomnili, da je bil Zorčič za predsednika DZ-ja izglasovan na podlagi koalicijskega dogovora in da se je njegov položaj z izstopom iz koalicijske stranke spremenil.