Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

NSi je v Portorožu izvedel dvodnevno klavzuro in sprejel odločitev, da bo za kandidata za predsednika republike podprl vodjo strankine poslanske skupine in nekdanjega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Kot je na novinarski konferenci po klavzuri povedal predsednik stranke Matej Tonin, je izvršilni odbor kandidaturo soglasno podprl, v petek pa bo o njem odločal še svet NSi-ja.

"Da gremo na predsedniške volitve s svojim kandidatom, so nas spodbujali številni volivci, ki so dejali, da so v tej predsedniški tekmi ostali brez prave izbire," je dejal Tonin.

Izzivi, ki so pred nami, potrebujejo kandidate, ki razumejo ljudi in ki so zmožni visoke stopnje empatije, je izjavil Tonin in dodal, da Cigler Kralj to nedvomno je. Označil ga je tudi za "glas delovnih ljudi".

Do zdaj so uradno čakali na odločitev nekdanje predsednice stranke in trenutne evropske poslanke Ljudmile Novak, a se je ta odločila, da se v tekmo za stolček v predsedniški palači ne bo podala. Podprla je Ciglerja Kralja. Če bi se Ljudmila Novak odločila za kandidaturo, bi jo stranka podprla.

NSi si je za cilj na teh predsedniških volitvah postavil vstop v drugi krog volitev.

Odločitev za Ciglerja Kralja je padla tudi zato, ker je SDS-ov kandidat Anže Logar po nekaterih javno izraženih stališčih – Tonin je omenil zadnjo Tarčo "odrinil globoko na levo oziroma globoko v sredino" in tako odprl prostor za desnega kandidata, je zatrdil predsednik NSi-ja.

O tem, ali bo takšno stališče stranke zaostrilo odnose s SDS-om, pa je Tonin dejal le, da je to vprašanje zanje, NSi pa da dela v "dobro Slovenije, njenih državljank in državljanov, na to, kaj si o tem mislijo druge stranke, se pa ne oziramo".

Cigler Kralj bo kandidiral s podporo stranke in s podpisi poslancev NSi-ja. "Mi smo stranka jasnih stališč, ne zavajamo in ne fintiramo," je komentiral Tonin.

Cigler Kralj bo kandidiral za NSi

Več možnosti

V stranki NSi so sicer imeli na mizi več možnosti, kako pristopiti k letošnjim predsedniškim volitvam. Ena izmed njih je bila, da poiščejo kandidata iz svojih vrst. Preden je v javnosti zakrožila novica o Ciglerju Kralju, se je omenjal član izvršilnega odbora stranke Janez Pogorelec. Druga možnost, h kateri naj bi se pred tem po poročanju portala N1 nagibal tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin, je bila, da bi stranka podprla predsednika državnega sveta in podpredsednika stranke Konkretno Alojza Kovšco. Ta je konec preteklega meseca izrazil željo kandidirati za predsednika države, a le, če ga bo podprl dovolj širok krog političnih strank, gibanj in vidnih posameznikov. Na mizi pa naj bi bila tudi možnost, da bi stranka načelno podporo napovedala več kandidatom, njeni člani pa bi se nato sami odločali, koga bodo podprli. Vodstvo NSi-ja sicer na dvodnevni klavzuri razpravlja tudi o pripravah na lokalne volitve in načrtih za jesen ter prihodnje leto.