Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Potem ko je ministrstvo za notranje zadeve upravnim enotam in nekaterim ministrstvom posredovalo dopis s prošnjo, naj na vidnem mestu objavijo naslov, kamor lahko volivci pošiljajo podpise podpore za kandidaturo dveh kandidatk za predsedniške volitve, Nataše Pirc Musar in kandidatke stranke Resni.ca Sabine Senčar, so sledili očitki, da ministrstvo preferira Natašo Pirc Musar.

"Vam je notranja ministrica pomagala z zbiranjem podpisov? Gre za zlorabo javnih institucij?" jih je zanimalo v oddaji Tarča. "Absolutno ne gre za zlorabo nobene institucije, tovrstna praksa obstaja pri vseh volitvah, predvsem takrat, kadar je treba zbirati podpise. V glavnem pri neodvisnih kandidatih na predsedniških volitvah, tudi pri odvisnih kandidatih, ki morajo zbrati 3000 podpisov, ta praksa velja tudi za referendume," je v uvodu odgovorila Nataša Pirc Musar in dodala, da je podobno navodilo leta 2012 podal tudi notranji minister Vinko Gorenak (SDS).

Kandidatka Resni.ce je tudi že zaprosila za to isto možnost. "Čisto nič nenavadnega," je nadaljevala in dodala, da ne ve, zakaj protikandidati te zakonite možnosti niso izkoristili že prej.

"Meni je nenavadno, da drugi kandidati niso vprašali in poizvedeli o tej možnosti. Jaz sem in sem dobila takšna navodila. In še enkrat poudarjam, ta možnost mora obstajati za neodvisne kandidate, težko ljudje izvedo, kam poslati podporo, če nimajo možnosti priti na upravno enoto. Ta možnost namreč obstaja za tiste, ki so nepokretni, v zaporu, bolnišnicah, domovih za starejše," je še pojasnila Pirc Musar.

Anže Logar se je ogradil od izjav in poobjav na Twitterju njegovih strankarskih kolegov na temo objave naslova volilnega štaba Nataše Pirc Musar. Številni, med drugimi nekdanji notranji minister Aleš Hojs, so potezo štaba Pirc Musar obsojali, govorili o zlorabi, neustavnosti ... Logar je poudaril, da se sam na to ni odzval, zanj je pomembno zgolj to, da zakonodaja velja enako za vse kandidate. Dejanj svojih kolegov ni želel komentirati in potrdil, da misli drugače od njih.

Voditeljica oddaje Erika Žnidaršič je Logarja izzvala, zakaj ne izstopi iz stranke, če ima drugačna stališča in se od dejanj kolegov ograjuje. Logar se je odzval, da ne ve, zakaj bi to storil, če lahko v tem okviru zagovarja svoja stališča, in glede na zgodovino je prepričan, da to počne uspešno.

Sorodna novica Ministrstvo: Naslove predsedniških kandidatov objavljamo, ko prejmemo njihove zahteve

O financiranju kampanje

Logar je zatrdil, da kampanjo zdaj plačuje iz lastnega žepa, ljudje mu pomagajo, ker verjamejo vanj. Ne sodeluje z nobenimi javnomnenjskimi agencijami.

Pirc Musar je zatrdila, da edini strošek njenega volilnega štaba do zdaj predstavlja strošek bencina. "Odprli smo račun volilnega štaba, kjer bomo zbirali donacije. Največji strošek, ki naju verjetno čaka, je strošek jumbo plakatov," je pojasnila in dodala, da do tega trenutka v kampanjo ni vložila prav veliko denarja, je pa "ogromno na terenu in družbenih omrežjih".

Ozadja predsedniške tekme

O RTV Slovenija

Logar je bil povprašan po mnenju o dogajanju na RTV Slovenija. Odgovoril je, da nikoli v karieri ni posegal v delo medijev, še posebej pa kot predsedniški kandidat ali pa kot izvoljeni predsednik republike tega ne bo počel. To bi storil samo, če bi bil kot predsednik naprošen, da posreduje, na izrecno priprosilo tistih, ki se z mediji ukvarjajo profesionalno. V javno razpravo o medijih se ne bo spuščal, je napovedal. A tudi dodal: kadar koli je neko stanje, ki buri duhove, ki vsebuje ostre izjave ene ali druge strani, je nekaj narobe. A v tem primeru ni primerna "pomoč od zunaj", mora se razrešiti od znotraj, je zatrdil.

O vplivu politike na medije je Pirc Musar dejala, da z zaskrbljenostjo spremlja, kar se dogaja na javni RTV Slovenija. "Kot nekdanja novinarka, kot kritična opazovalka medijske scene razumem, da je v zasebnih medijih situacija drugačna. Morda v ponazoritev lahko povem samo en stavek, da bo gledalcem jasno, kako se mediji profilirajo, kako preživijo na trgu. Nacionalna televizija dobi denar za to, da dela program, komercialna televizija pa dela program zato, da dobi denar, in v tem je bistvena vsebinska razlika," je izpostavila.

Po njenih besedah politika, odkar pomni, poskuša imeti vpliv predvsem na Informativni program TV Slovenija, že na Radiu Slovenija je tega precej manj. "Večkrat sem bila kritična tudi do strank levega pola, ampak to, kar se danes dogaja na RTV Slovenija, pa kot gledalka in državljanka težko gledam, da se tako lomasti po javnem servisu, ki mora zagotavljati zgodbe v javnem interesu," je opozorila in dodala, da "uravnoteženo" novinarstvo, o katerem se veliko govori, ne obstaja, biti mora profesionalno.

"Ideja o tem, da bi na javni RTV morali imeti prvi in drugi program, enega bolj levo in enega bolj desno usmerjenega, je strup za javni interes. S tem, ko delaš dva svetovnonazorsko različna programa, gledalce zapiraš v njim lastne balončke, v njihovem lastnem mehurčku ne bodo slišali tega, kar bi morali slišati, pač pa slišijo samo to, kar želijo slišati," je še razmišljala Pirc Musar in dodala, da bi se velika škoda s tem naredila tudi novinarjem, ki bi bili "uvrščeni v en ali drugi program, pobarvani za vse življenje".

Logar je glede delovanja njegove kampanje povedal, da se v povezavi z njo ni dobil z nobenim novinarjem ali urednikom. Pirc Musar mu je na to mimogrede navrgla, da mu ni bilo treba, ker za njim stojijo njemu naklonjeni strankarski mediji. Logar je odgovoril, da ni nikoli poskušal vplivati na poročanje medijev. Na besede Pirc Musarjeve, da v njemu naklonjenih medijih ni bilo nobene kritične besede, je Logar odgovoril, da tudi po drugih medijih ni bilo kaj veliko negativnega, ker se ukvarja s kampanjo, in ne s politiziranjem.

Oddaja je Logarja soočila z nekaterimi preteklimi spornimi tviti poslanca SDS-a Žana Mahniča in nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa. Logar se je od njih javno ogradil in dejal, da ima prikazana vsebina znake rasizma. Na izziv voditeljice, zakaj se ob takšnih objavah njegovih kolegov ni prej oglasil, je dejal, da če bi se odzival in obsojal vsak tvit na "razgreti sceni Twitterja", potem bi se ukvarjal samo s tem.

Novinarska ekipa oddaje Tarča: Anja Šter, Žan Dolajš, Erika Žnidaršič in Nataša Markovič. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Novinarska ekipa oddaje Tarča: Anja Šter, Žan Dolajš, Erika Žnidaršič in Nataša Markovič. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

O vojni v Ukrajini

Ob koncu oddaje je bila tema vojna v Ukrajini. Na vprašanje voditeljice, kaj meni o tem, da ministrica Dominika Švarc Pipan ni ploskala po ponedeljkovem govoru predsednice Evropske komisije (EK) Ursule von der Leyen na Blejskem strateškem forumu, ko je ta dejala, da "Putin ne sme zmagati v tej vojni, Ukrajina mora zmagati", je Logar odvrnil: "Jaz sem zaploskal, upam, da je tudi protikandidatka zaploskala. Mislim, da je temeljno spoznanje EK-ja, kjer so omahljivci pred morda štirimi meseci še verjeli v teorije, kot podpisniki prvega pisma v Sloveniji, da je treba skleniti mir. Danes je situacija na terenu jasno pokazala, da dokler Ukrajina ne bo zmagala, torej, dokler se sama Ukrajina z vojaško opremo in svojo vojsko ne bo odločila, da je zmagala, toliko časa ne bo miru."

"Strinjam se z Anžetom Logarjem, strinjam se s stališčem EU-ja, sama kot pravnica vidim to vojno kot strahotno negacijo mednarodnega prava, kot zanikanje ustanovne listine Organizacije Združenih narodov. Nihče v mednarodni skupnosti si ni znal predstavljati, da lahko stalna članica varnostnega sveta Rusija, to so zmagovalke 2. svetovne vojne, lahko naredi tak agresorski korak," je dejala Pirc Musar in dodala, da "je nepojmljivo, da nekdo rešuje manjšinski problem z vojno, to je interna zadeva države".

Dodala je še, da je bila navdušena nad govorom von der Leyen. "EU temelji na vrednotah demokracije, vladavine prava, temeljnih človekovih pravic, Rusija je popolno nasprotje tega, razumljivo je, da Ukrajina želi pristopiti k EU-ju in naloga EU-ja je pomagati takšni državi pristopnici," je sklenila.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Tarča: Predsedniška tekma