Izstopna izjava predsednika iz stranke, v kateri je deloval več kot desetletje. Foto: RTV SLO
Izstopna izjava predsednika iz stranke, v kateri je deloval več kot desetletje. Foto: RTV SLO
Predsednik LDS-a Jelko Kacin
Kacin Drnovškovega izstopa ne razume kot kritiko stranki. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Premier meni, da je Drnovškov izstop dokaz velikih razlik z njegovo nekdanjo stranko. Foto: RTV SLO

Iz urada predsednika države so sporočili, da se bo Drnovšek zdaj popolnoma posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj. Gibanje je predsednik predstavil v petek, odprto pa je za vse, ki želijo spreminjati svet na bolje.

Predsednik LDS-a Jelko Kacin je pojasnil, da obžalujejo Drnovškovo odločitev, da pa formalne izstopne izjave nekdanjega predsednika stranke še niso prejeli in jo pričakujejo v prihodnjih dneh. Po Kacinovem mnenju članstvo Drnovška v LDS-u, pa čeprav zamrznjeno, ne bi oviralo pri svojih načrtih.

Stranka bi pomagala Drnovšku
Po besedah predsednika LDS-a se je Drnovšek za izstop iz stranke, katere član je bil od leta 1992, odločil ne zaradi kritike do nje, temveč zaradi odločitve, da zunaj strankarskih omejitev vloži vse napore v izvajanje svojih projektov. Pojasnil je, da imajo po njegovem Drnovškove pobude svetovni pomen. "Če greš v koncept multinacionale, potem sam težko vstopaš v slovenski politični prostor," je ocenil Kacin, sicer tudi evropski poslanec v Bruslju.

Na vprašanje, ali bi se vključil v novo Drnovškovo gibanje, pa je Kacin pojasnil, da bodo Drnovšku pri njegovih projektih vedno pomagali po svojih najboljših močeh, da pa zaradi tega ne bi nikoli izstopil iz LDS-a. Opozoril pa je, da je bil Drnovšek na mesto predsednika države izvoljen kot član LDS-a.

Janša pozdravil predsednikove načrte
Premier Janez Janša je dejal, da izstop predsednika države iz LDS-a kaže na praktično spoznanje velikih razlik med Drnovškovimi prizadevanji in stališči, ki jih zastopa njegova nekdanja stranka.

Janša je pozdravil tudi napoved ustanovitve Drnovškovega gibanja. Po premierovem mnenju je potrebno vsako gibanje, ki ima tako plemenite cilje, kot sta pravičnost in razvoj, razumeti kot podporo prizadevanjem tako vlade kot SDS-a, ki ima v svojem programu enake cilje in vrednote.

Gibanje za pozitivno misleče
Drnovškovo gibanje bo delovalo prek spletne strani, vanj pa bo lahko vstopil vsak, ki pozitivno misli in želi pomagati s pobudami in predlogi spremeniti svet. Gibanje se bo vključevalo v reševanje zadev, kot sta zdaj Darfur ali okolijska vprašanja, ne bo pa se vključevalo v politična vprašanja.

Predsednik je gibanje ustanovil zaradi odzivov, ki jih dobiva ob svojih političnih pobudah.