Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Janez Janša je na Twitterju v soboto ob 25. obletnici poboja Bošnjakov v Srebrenici zapisal, da pokola ne bi bilo, "če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod". Pozneje je objavil še en tvit, v katerem je zapisal, da pokola v Srebrenici ne bi bilo, "če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst". "Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije," je dodal predsednik vlade.

Prvi Janšev zapis je sprožil številne odzive na Twitterju in drugod. Spletni portal Slobodna Bosna je tvit označil kot "morbidno, nedržavniško provokacijo" slovenskega premierja. "Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, to zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa, kolikor vemo, ni nepoučen," so med drugim še zapisali na portalu.

"Medtem ko ves svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti na nekaj drugega, z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na ta način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?" pa so na spletu zapisali pri sarajevskem časopisu Oslobođenje.

Burni odzivi na Janšev tvit o Srebrenici

Buren odziv opozicije

Evropska poslanka, ki vodi stranko SD, Tanja Fajon je Janšev tvit označila za "brezsramen", medtem ko je njen strankarski kolega v SD -ju in Evropskem parlamentu Milan Brglez na Twitterju ocenil, da gre za "nepietetno in zavržno dejanje do žrtev in svojcev Srebrenice" ter "zunanjepolitično sramoto".

Na Janšev zapis se je med drugimi odzval tudi predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in ga označil za korak v napačno smer.

Oster je bil tudi poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je svoj v svoj tvit opremil s ključnikom odstop.

Janša: "Mladić in njegovi so produkt komunistične akademije JLA"

Po številnih odzivih je Janša v enem od tvitov zapisal še, da je genocid v Srebrenici zasnovalo "zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo" in ne v kaki nacionalistični verski šoli. Tam so namreč, kot je zapisal, "oficirje in generale JLA učili, da je temeljni cilj oboroženega boja likvidacija nasprotnika". Eden najbolj odgovornih za Srebrenico, nekdanji vojaški poveljnik sil bosanskih Srbov Ratko Mladić in njegovi pa so po Janševih besedah "produkt te šole".

Janša se je sicer oglasil ob 25. obletnici genocida, v katerem so pripadniki vojske in policije Republike srbske na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica pobili več kot 8372 Bošnjakov. To so storili samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995. V državah članicah EU-ja 11. julij od leta 2009 zaznamujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Mediji v BiH-u ogorčeni nad Janševim tvitom