Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Predsednik republike Borut Pahor je vodje poslanskih skupin seznanil s svojim predlogom, da namerava za kandidata za ustavnega sodnika predlagati Janeza Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Kranjc pa očitno ni edini kandidat, saj je po besedah vodje poslanske skupine SDS-a Danijela Krivca "v igri več imen". O imenih Krivec še ni želel govoriti, napovedal pa je, da bodo vse sprejeli na pogovore in se na tej osnovi dogovorili, kdo od njih bo dobil njihovo podporo.

Glede Kranjca sicer Krivec pravi, da je glede na svojo dozdajšnjo kariero primeren kandidat, a o tem v poslanski skupini še niso odločali.

Pahor medtem nadaljuje posvetovanje še s preostalimi vodji poslanskih skupin, posvetovanja bodo še v petek.

LMŠ želi Andraža Terška

Kranjc po drugi strani ne more računati na podporo poslancev LMŠ-ja, saj po njihovem prepričanju ustavno sodišče ne potrebuje takšnega profila, kot ga ima predlagani kandidat. Ustavno sodišče po besedah vodje poslanske skupine LMŠ-ja Braneta Golubovića potrebuje človeka, ki bi pokrival področje pravnega varstva človekovih pravic in svoboščin, saj "smo v časih, ko se ustavno sodišče sooča z različnimi diskreditacijami in napadi vladajoče koalicije".

Zato Pahorju kot kandidata znova predlagajo Andraža Terška, ki sicer ob prvem glasovanju ni dobil zadostne podpore. Glede drugih imen pa je Golubović dejal, da sam govori le o tistih, ki so "že v javnosti".

Tudi v SD-ju niso naklonjeni Kranjcu, čeprav ga bodo, kot je dejal vodja poslanske skupine Matjaž Han, sprejeli na razgovor, če ga bo predsednik republike povabil. Svojega kandidata v SD-ju nimajo in postopek prepuščajo Pahorju, je dodal. Glede morebitne podpore Teršku pa je Han dejal, da z njim nimajo težav in so ga enkrat že podprli.

Sicer pa osebno meni, da bodo v zdajšnjih političnih razmerah težko prišli do novega ustavnega sodnika in bodo vsa prihodnja imenovanja ob aktualnih razmerjih v DZ-ju težka.

Pahorjev kandidat Kranjc ne more računati niti na podporo Levice. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca je treba na ustavnem sodišču zagotoviti nekoliko drugačen, manj konservativen pogled na pravne akte, Kranjc pa ne glede na strokovno znanje ni takšen kandidat.

Tudi Vatovec je poudaril, da je iskanje kandidata za ustavnega sodnika v teh časih zelo zahtevna naloga, saj si marsikdo ne upa ali ne želi sprejeti kandidature. Zato Pahorju niso predlagali novih imen, je pa Vatovec spomnil, da so že na prejšnjih posvetovanjih izrazili podporo Teršku, a predsednik republike tedaj ni sprejel takšnega predloga.

Nekaj podpore se nabira

Bolj so Kranjcu naklonjeni v SMC-ju, ki je po besedah vodje poslanske skupine Gregorja Periča "nekdo, ki ima izjemne strokovne reference in ki je avtoriteta na svojem področju". Zato ocenjujejo, da bi lahko prispeval h kakovostnemu delu institucije ustavnega sodišča in okrepil njegovo vlogo.

Glede Terška pa je Perič dejal, da se o konkretnih preostalih imenih s predsednikom republike niso pogovarjali.

Da bodo Pahorjevega kandidata Kranjca podprli, pa sta zagotovila vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša in vodja poslanske skupine poslancev narodnih skupnosti, poslanec italijanske manjšine Felice Žiža. Vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič pa je po koncu posvetovanj dejal le, da "nima kaj povedati".

Tokratna posvetovanja so bila sicer namenjena tudi nekaterim drugim imenovanjem, ki DZ čakajo v prihodnje. Med temi so kandidati za sodnike na Sodišču EU-ja in Splošnem sodišču EU-ja, a so bila posvetovanja posvečena predvsem pogovorom o kandidatu za ustavnega sodnika.

Predsednik republike bo posvetovanja z vodji poslanskih skupin nadaljeval v petek, ko se bodo pri njem zvrstili še vodje poslanskih skupin SAB-a, NSi-ja in poslanske skupine nepovezanih poslancev.