Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kandidata za ustavnega sodnika Pahor išče že v tretje, saj poslanci do zdaj niso potrdili nobenega od njegovih predlogov – profesorja na evropski pravni fakulteti Anžeta Erbežnika, pravnega filozofa Andraža Terška in vrhovno sodnico Barbaro Zobec.

Tokrat sta se med kandidati omenjala Sebastian Nerad in Zlatan Dežman. Predsednik se je zdaj odločil, da bo za mesto, ki se je izpraznilo po izteku mandata sodnice Dunje Jadek Pensa, predlagal pravnika Janeza Kranjca. K možnosti kandidiranja ga je po sporočilu iz njegovega urada povabil sam predsednik.

V prihodnjem tednu bo tako Pahor nadaljeval pogovore in posvetovanja o sodniku ustavnega sodišča, pa tudi o kandidatih za mesto na Sodišču EU-ja v Luksemburgu in drugih kandidacijskih postopkih v letošnjem letu.

71-letni profesor bi mandat prevzel šele oktobra

Kranjc je 71-letni upokojeni profesor za rimsko pravo in pravno zgodovino na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter za nemško pravno terminologijo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani ter izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njegovo najpomembnejše delo je monografija o rimskem pravu, zanjo je prejel tudi Zoisovo nagrado.

Če bi ga poslanci potrdili, bi mandat prevzel v oktobru tega leta, "ker prej zaradi drugih obveznosti tega položaja ne more prevzeti," so še sporočili iz predsednikovega urada.

Sodnici Dunji Jadek Pensa je sicer mandat potekel 14. julija 2020.