janez Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS-a trdno v rokah od leta 1993. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
janez Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS-a trdno v rokah od leta 1993. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Delegati SDS-a so na 12. programsko-volilnem kongresu stranke v Slovenskih Konjicah Janezu Janši z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov. Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS-a trdno v rokah od leta 1993. Za predsednika je bil izvoljen na devetih zaporednih kongresih stranke, razen leta 1993 je bil brez protikandidata.

Poslanka stranke SDS Alenka Jeraj je po poročanju spletnega portala N1 ob robu kongresa dejala, da predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča verjetno ne bodo poskušali razrešiti še tretjič.

Na novinarsko vprašanje, ali bodo še poskušali z razrešitvijo, je odvrnila: “Verjetno ne. Mi si samo želimo, da bi bil predsednik vseh poslancev, tukaj pa se je nekajkrat odkrito postavil na stran opozicije in to ni v redu.”

Janša je v nagovoru po izvolitvi, v katerem se je zahvalil vsem, ki so se trudili pri organizaciji kongresa v zahtevnih razmerah, spomnil na sprejeto nosilno programsko resolucijo, v kateri so zapisali, da stranka že gleda naslednjih trideset let v prihodnost. Ob tem je dejal, da njegova generacija sicer še ni rekla zadnje besede, vendar v naslednjih letih veliko pričakujejo tudi od mlade generacije iz Slovenske demokratske mladine (SDM). Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi. "Vemo, da ste sposobni prevzeti ta izziv in da mu boste kos," je dejal.

Ob tem je izkoristil priložnost in spomnil tudi na 11. julij in referendum, na katerem je po njegovem mnenju treba za zaščito pitne vode glasovati za. Tisti, ki bodo glasovali proti, ogrožajo zdravo pitno vodo, je dejal in pripomnil, da "so to v glavnem bolj ali manj znana imena z znanimi ozadji", ki že imajo kupljene parcele po bregovih rek, jezer in obale in jih zakon moti. Zato skušajo obrniti zadevo in ta referendum bo po njegovi oceni "tipičen primer popolnega spreobračanja dejstev". "Ker ljudje zakonov ne berejo, je naša naloga, da to resnico razširimo med svojimi sodelavci in jih nagovorimo, da glasujejo za. Mi gradimo, zato glasujemo za," je poudaril.

Ob koncu nagovora je še spomnil, da je pred njimi zahtevno delo, saj bo tudi naslednje leto v znamenju vseh mogočih volitev, zato je še nekaj mesecev časa, potem pa bo morala ekipa, ki je danes dobila priložnost v novih organih stranke, dati vse od sebe. Ker na kandidatnih listah potrebujejo veliko kandidatov, bo po njegovih napovedih vsak dobil svojo priložnost.

Janša na kongresu edini kandidat za predsednika SDS-a

Janša: Breme odgovornosti na SDS vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje

"SDS je edina stranka, ki je nastala pred osamosvojitvijo in je še v enem kosu, še vedno parlamentarna stranka in politična sila z daleč največjo podporo med volivci," je na osrednjem kongresnem nagovoru stranke poudaril Janša. Čeprav drži, da je bila v vladi le deset let, je breme odgovornosti nanjo vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje, meni. Janša, ki je bil edini kandidat za nadaljnje vodenje največje vladne stranke, je zbrane delegate spomnil, da so od zadnjega kongresa minila dobra štiri leta, v tem času pa se je veliko zgodilo. V Sloveniji je bilo kar pet različnih volitev, od tega je SDS zmagal na štirih, to pa je po njegovem nekaj, kar bi si želela tudi marsikatera druga stranka.

Ob prihajajočem prazniku se je dotaknil primerjave med Slovenijo pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadar koli doslej v njeni zgodovini. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen. Hkrati se je Slovenija v tem času spreminjala, marsikaj je boljše, nastali pa so tudi takrat nepredstavljivi izzivi. Takrat si nismo mogli predstavljati, da bo naša država že drugič predsedovala Svetu Evropske unije in da bo skok v standardu tako velik. Pred tremi desetletji smo dosegali 27 odstotkov avstrijske kupne moči, danes smo na 90 odstotkih evropskega povprečja, je dejal.

Seveda pa takrat po njegovem mnenju tudi nihče ni verjel, da bo po tolikšnem času, ko smo doživeli prve večstrankarske volitve, treba v parlamentu znova braniti predstavniško demokracijo, temeljno pravico do lastnine in svobodnega podjetništva ter vse drugo, kar nekateri danes postavljajo pod vprašaj. Uspešna 32-letna tradicija je stranki po njegovih besedah uspela zaradi vseh njenih članov, ki niso klonili niti pod najtežjim političnim pritiskom. "Kljub trudu tega ne bi bilo, če stranka SDS ne bi bila ves ta čas pripravljena nadaljevati Pučnikovega izročila in se boriti za resnico. Tudi takrat, ko so bili zvočniki lažnivcev naviti do konca," je dejal Janša.

Pod geslom Gradimo Slovenijo, ki je tudi njihovo temeljno sporočilo Slovencem ob 30-letnici samostojne države, po Janševih besedah gradijo državo, ki je utemeljena na resnici, spravi in v kateri
Pod geslom Gradimo Slovenijo, ki je tudi njihovo temeljno sporočilo Slovencem ob 30-letnici samostojne države, po Janševih besedah gradijo državo, ki je utemeljena na resnici, spravi in v kateri "bodo griči še naprej posejani s cerkvami". Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Janša: Svoboda izražanja je temeljna človekova pravica

Janša je v nagovoru dejal, da so v SDS-u ves čas imeli lastno identiteto, in to so tudi živeli. Ko so jih prepričevali ali so prepričevali Slovenijo, da je več resnic, so vedeli, da lažejo. Zgodovine se namreč po besedah Janše ne da potvoriti, saj je ena sama. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, tega ni mogoče spremeniti, prav tako pa ne tudi zanikati, je dodal.

Ker je laž že v svoji naravi vedno ogrožena, imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko težav. Tudi zato je po njegovem nastala cenzura in danes nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili. To počnejo tudi s skrivanjem za sintagmo svobode medijev, a predsednik SDS-a pravi, da je svoboda izražanja temeljna človekova pravica, ki pripada posamezniku, ne pa medijskim hišam ali korporacijam. "Medijske hiše imajo veliko moč, imajo pa tudi veliko odgovornost, da to temeljno pravico branijo, ne pa da jo zavirajo. V zadnjem času se srečujemo z dilemami, ki trdijo ravno obratno," je še dejal Janša.

Po njegovem se trenutno srečujemo tudi z izkoriščanjem globalizacijskih procesov za bogatenje velikih svetovnih korporacij. Zaključki zadnjega srečanja sedmih najbolj razvitih držav, da se uvede globalni korporacijski davek, so zato po njegovem velik korak v pravo smer.

Osrednje kongresno geslo Gradimo Slovenijo #zate po navedbah stranke odseva intenzivno delo SDS-a znotraj aktualne vlade v času svetovne pandemije, usmerjeno v gospodarski in socialni razvoj Slovenije ter v zagotavljanje blaginje za vse državljanke in državljane  Slovenije. Srdjan Živulović/BoBo
Osrednje kongresno geslo Gradimo Slovenijo #zate po navedbah stranke odseva intenzivno delo SDS-a znotraj aktualne vlade v času svetovne pandemije, usmerjeno v gospodarski in socialni razvoj Slovenije ter v zagotavljanje blaginje za vse državljanke in državljane Slovenije. Srdjan Živulović/BoBo

Delegati sprejeli vseh pet programskih resolucij

Na kongresu stranke SDS so delegati sprejeli pet programskih resolucij, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. Kongres SDS-a je obravnaval tudi resolucijo z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarja na nevarnost ekstremistov in Levice. Besedilo je v minulih tednih dvignilo precej prahu, predvsem z oceno, da lahko zaostrovanje razmer vodi v obnovitev državljanske vojne.

"Želeli smo opozoriti, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj, strank lahko ogrozilo ali pripeljalo do večjih političnih konfliktov ali celo državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo," je v predstavitvi resolucije pojasnil evropski poslanec iz vrst SDS-a Milan Zver. Kot je dodal, so nekateri mediji to navedbo v preteklih tednih zlorabili, zato so v nekaterih strankinih odborih predlagali, da se izognejo tej dikciji, a so delegati to z veliko večino zavrnili.

Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Po oceni poslanke Anje Bah Žibert v SDS-u nikoli ne bodo dopustili, da bi kdor koli ogrožal državo in njene ustavne temelje. "Takrat bo naš glas še kako slišan," je poudarila. Poslanec SDS-a Branko Grims pa je v razpravi poudaril, da mora grajenje Slovenije biti grajenje vrednot, ne pa vsiljevanja kulturnega marksizma. Za grajenje Slovenije je po njegovi oceni temeljna dobra družinska politika.

Tako Grims kot minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta kritična do migracijske politike. Po oceni Hojsa se na področju migracij dogaja zloraba ženevske konvencije, saj velika večina migrantov na slabo varovani meji EU-ja ta sistem izkorišča. Prav tako si po njegovih besedah ne moremo več dovoliti, da nekdo iz tretje države prijavi začasno prebivališče in hitro dobi volilno pravico. Poudaril je tudi, da je policija v zadnjem letu dobro opravila svojo nalogo.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je predlagal, da v resolucijo dodajo dopolnilo, da velik del odgovornosti za stanje duha v družbi, v katerem je možno, da skrajno levičarske ideje postanejo sprejemljive v javnosti, nosijo nekateri slovenski mediji, z javno Radiotelevizijo na čelu. Delegati so dopolnilo z enim glasom proti sprejeli.

Delegati so danes obravnavali in sprejeli še resolucije, ki naslavljajo težave mladih in potrebe starejših ter prepoznavajo potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerjajo napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopu do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine.

Pripravljeni na volitve, a mandat želijo pripeljati do konca

Udeležence kongresa je sicer v uvodu nagovoril poslanec in predsednik občinskega odbora SDS-a Slovenske Konjice Bojan Podkrajšek. Med drugim je poudaril, da ima SDS v vseh 212 občinah korenine močnega drevesa, ki raste že 32 let. "Prav je, da to drevo negujemo. Če bi bilo mogoče, da bi pokojni Jože Pučnik bil z nami, bi nam to povedal, in ne smemo dovoliti, da bi nam zlomili niti eno vejico na tem drevesu. To je naša skupna naloga," je pozval.

Na kongresu so v SDS-u sprejeli tudi program, s katerim bo stranka nagovarjala volivke in volivce. Javnomnenjske ankete jih vseskozi postavljajo v sam vrh, v stranki pa nenehno poudarjajo, da so na volitve pripravljeni, vendar nameravajo svoj mandat pripeljati do konca, vlada pod vodstvom Janše pa prevzeti predsedovanje Svetu EU-ju.

Zbrane nagovorilo več evropskih voditeljev

Zbrane je po videoposnetku nagovorilo tudi več evropskih voditeljev, med njimi predsedniki vlade Hrvaške Andrej Plenković, Madžarske Viktor Orban, Češke Andrej Babiš, Poljske Mateusz Morawiecki, avstrijski kancler Sebastian Kurz in vodja skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber. Na kongresu so podelili tudi posebna priznanja SDS-a za zasluge. Podeljenih je bilo osem zlatih priznanj in eno diamantno. Prejel ga je Miroslav Luci, ki je med drugim deloval kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade v času prve Janševe vlade.

SDS na kongresu razpravlja o programskih resolucijah