Vodja SMC-jevih poslancev Janja Sluga. Foto: BoBo
Vodja SMC-jevih poslancev Janja Sluga. Foto: BoBo
Sorodna novica Počivalšek: Liberalci smo zahteven partner v vladi; NSi: Beseda velja

Še pred današnjim sestankom poslanske skupine SMC-ja naj bi Zdravko Počivalšek znova skušal prepričati poslance SMC-ja, naj glasujejo za zamenjavo vodje skupine Janje Sluga, a so v stranki te informacije zanikali.

Namestnik vodje poslanske skupine SMC-ja Gregor Perič je v današnji izjavi novinarjem v DZ-ju zatrdil, da so imeli danes običajno sejo poslanske skupine, na kateri so razpravljali o operativnih zadevah. Na vprašanje, ali drži, da je sam v igri za naslednika Sluge na mestu vodje poslanske skupine, je odgovoril, da se sliši marsikaj, vendar o tem ne danes ne kdaj prej niso odločali. Poudaril je, da ima na položaju namestnika vodje poslanske skupine dovolj dela.

Na vprašanje o podpori Slugi je Perič sprva odgovoril z besedami, da so bili kot poslanska skupina v zadnjem obdobju pod zelo velikimi pritiski, ki se tako ali drugače poznajo. Vesel pa je, da veliko komunicirajo in poiščejo za vse sprejemljive rešitve.

"Vem, da smo v vladi, ki je za liberalce zahtevna, zato je potrebne veliko komunikacije. Verjamem, da se bomo tudi v prihodnje enotno trudili v tej smeri," je povedal in pritrdil, da Sluga uživa njegovo podporo. Sam se v poslanski skupini SMC-ja zelo dobro počuti in ne razmišlja o alternativah oz. prestopu, je še pojasnil Perič.

SMC-jev poslanec Gregor Perič. Foto: BoBo
SMC-jev poslanec Gregor Perič. Foto: BoBo

Monika Gregorčič: "Dovolite, da sami uredimo"

Tudi poslanka Monika Gregorčič je v današnji izjavi novinarjem v DZ-ju zatrdila, da so imeli običajno sejo poslanske skupine in da ne držijo navedbe o poskusu zamenjave vodje. Predsednik Počivalšek je bil po njenih navedbah le omejen čas na seji, ker je imel druge obveznosti. O tem, ali Sluga uživa njeno podporo, pa se Gregorčičeva ne želi izrekati javno. "Dovolite, da sami uredimo te pogovore," je pozvala.

Počivalšek naj prenovi stranko

Svet SMC-ja je pretekli četrtek razpravljal o nadaljnjih korakih in vodenju stranke. Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič, ki je sicer tudi predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja, ter Branislav Rajić naj bi se pri sklepu, s katerim so predsednika Počivalška zadolžili za prenovo stranke, vzdržali. Rajić je sicer v ponedeljek v DZ-ju zatrdil, da ima Počivalšek enotno podporo poslancev SMC-ja.

Za konstruktivno delo v vladi

Svet SMC-ja je sklenil tudi, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo.

DeSUS za konsolidacijo stranke

Razširjeno vodstvo DeSUS-a, ki ga je po odstopu Karla Erjavca sklical začasni zastopnik stranke Anton Balažek, je danes razpravljalo o stanju v DeSUS-u. Dogovorili so se za konsolidacijo stranke, o kateri bo prihodnji teden razpravljal izvršni odbor.

Kot so sporočili iz DeSUS-a, so na srečanju razširjenega vodstva stranke opravili konstruktivno razpravo o stanju v stranki. Strinjali so se, da je kljub vsem preteklim dogodkom DeSUS pomembna parlamentarna stranka s 30-letno tradicijo. Tako so se dogovorili o nadaljnjih dejavnostih in o kratkoročnih ukrepih, s katerimi bodo konsolidirali stranko. Podrobnosti bodo znane po izvršnem odboru prihodnji teden, so navedli.

Pred današnjim srečanjem vodstva se je začasni zastopnik DeSUS-a Balažek na sedežu stranke sešel tudi s poslanci, ki so člani stranke. Sprejeli so odločitev, da bodo poslanci sodelovali pri konsolidaciji stranke in pri ohranjanju enotnosti poslanske skupine, so pojasnili.

Karl Erjavec je odstopil kot predsednik stranke. Foto: BoBo
Karl Erjavec je odstopil kot predsednik stranke. Foto: BoBo

Jurij Lep zapušča poslansko skupino

V ponedeljek je sicer poslanec Jurij Lep napovedal, da bo zapustil poslansko skupino DeSUS. Najverjetneje bo najprej deloval kot samostojni poslanec. Kdaj bo to storil, ni natančno povedal. Med razlogi je navedel neusklajenost stranke, ki je zapustila vlado Janeza Janše, in poslanske skupine. Ta je napovedala zmerno opozicijsko držo in podporo vladnim predlogom, ki so v koalicijski pogodbi, ki so jo sopodpisali. V vladi sicer še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek.

Vrnitev Erjavca in ponovni odhod

V DeSUS-a je že dobro leto razburkano. Erjavcu, ki je stranko vodil 15 let, je januarja lani stolček spodnesla tedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki pa je kmalu odstopila. Erjavec se je na čelo stranke znova vrnil decembra, a je pretekli teden po dobrih treh mesecih svojega petega mandata odstopil.

Svet stranke, ki je razpravljal o razmerah po neuspeli konstruktivni nezaupnici z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade, je za začasnega vodjo DeSUS-a izvolil podpredsednika Balažka. Kdo bo novi predsednik stranke, bo odločil kongres.

Napetosti v stranki SMC