Matej Tonin, Janez Janša in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Matej Tonin, Janez Janša in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Sorodna novica Janša krivdo za del zapletov pri imenovanju evropskih tožilcev zvrača na ministrico

"Liberalci smo pač zahteven koalicijski partner, ker gojimo in spoštujemo pluralnost v naših vrstah. In tako bo tudi v prihodnje," je v odzivu na pismo premierja poudaril predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Prvak SDS-a in premier Janez Janša je namreč pretekli konec tedna v pismu članom stranke med drugim napovedal, da SDS ne bo več dopuščal rušenja usklajenih koalicijskih odločitev. Mehanizem usklajevanja ne dopušča soliranj, je navedel in dodal, da je koalicija lahko le ena, tako v vladi kot v DZ-ju.

Sorodna novica Janša: Epidemija večja preizkušnja, kot je kazalo na začetku

"Od koalicijskih partnerjev pričakujem, da sprejmejo in razumejo našo liberalno držo," pa je v današnjem odzivu na navedene Janševe besede poudaril Počivalšek. Dodal pa je, da je po demokratičnem sprejetju odločitve to treba izvesti. "Strinjam se, da je po demokratično doseženi odločitvi čas za njeno učinkovito izvedbo, in ne za nadaljevanje diskusije," je poudaril.
Spomnil je, da se je koalicija v nekaterih točkah razhajala, in ocenil, da je se temu v prihodnje mogoče izogniti z več predhodnega komuniciranja. "Z več internega komuniciranja vseh partnerjev se bomo izognili nervozi na eni in na drugi strani," je poudaril.

NSi: Beseda velja

V NSi-ju pa so poudarili, da se dogovorov držijo. "V Novi Sloveniji beseda velja. Kar se dogovorimo, tudi uresničimo, pa čeprav je pot usklajevanja in iskanja soglasja izjemno zahtevna in mučna," so zapisali v stranki.

Tudi poslanka NSi-ja Iva Dimic je dejala, da je za dobro delo koalicije pomembna dobro zapisana koalicijska pogodba. "Mislim, da ni nobenih težav, ker smo vsi zavezani k temu, da bomo te zadeve izpeljali," je dejala ob robu seje DZ-ja. Ocenila je še, da v njihovi stranki nimajo večjih težav niti niso imeli "večjih soliranj".

Poslanec SMC-ja Branislav Rajić. Foto: DZ
Poslanec SMC-ja Branislav Rajić. Foto: DZ

Rajić: Poslanci podpiramo Počivalška

Potem ko so se pretekli teden na seji sveta SMC-ja kresala mnenja o nadaljnjih korakih stranke, je poslanec Branislav Rajić v izjavi v državnem zboru zatrdil, da ima predsednik Zdravko Počivalšek enotno podporo poslancev SMC-ja. Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić naj bi se sicer pri sklepu, s katerim so predsednika stranke Počivalška zadolžili za prenovo stranke, vzdržali.

Svet SMC-ja je v četrtek pozno zvečer po večurni razpravi sprejel dva sklepa. Prvi je, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo. Z drugim pa so predsednika Počivalška zadolžili za prenovo stranke, s katero bodo šli na naslednje volitve.

Počivalšek je po seji sveta, pred katero je bilo slišati nekaj kritik na račun njegovega vodenja, dejal, da so opravili dolgo, odkrito in temeljito razpravo. Ob njem so v času izjave stali nekateri vidni člani stranke, ni pa bilo podpredsednika stranke in predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča ter vodje poslancev Janje Sluga. Oba sta namreč pred tem prizorišče zapustila brez izjav.

Menjava Sluge na mestu vodje poslancev?

Tudi danes Sluga in Zorčič izjav nista dajala.. Že dalj časa se pojavljajo ugibanja glede morebitne zamenjave Sluge na mestu vodje poslanske skupine.

V DZ-ju prav danes poteka izredna seja, na kateri na zahtevo dela opozicije razpravljajo o interpelaciji ministrice za izobraževanje iz vrst SMC-ja Simone Kustec. Rajič je v izjavi novinarjem ob robu seje zatrdil, da ministrica uživa podporo vseh osmih poslancev SMC-ja.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo