Jelinčiča so zmotila kmetijska zemljišča, ki so postala zazidljiva. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčiča so zmotila kmetijska zemljišča, ki so postala zazidljiva. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
V Kosovi komisiji so potrdili, da obravnavajo podjetje Jankovićevega sina. Foto: MMC RTV SLO

Zmago Jelinčič je na Katarino Kresal namreč naslovil poslansko vprašanje, kako je mogoče, da pristojni organi ne raziščejo ozadja dogovarjanj med zdaj že odhajajočim kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom in županom Zoranom Jankovićem glede odobritve prostorskega načrta Ljubljane. Na podlagi odobritve, tako Jelinčič, je župan namreč dosegel, da bo tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč postalo zazidljivih.

Ker pa je zakupnik dela teh zemljišč podjetje Electa, katerega lastnik je Jankovićev sin, lahko domnevamo, da gre za koruptivne okoliščine, še meni Jelinčič. Prav tako bi bilo po njegovih besedah zanimivo izvedeti, kako je v zvezi s tem doslej ukrepal predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos.

Jelinčič dodaja, da lahko le upamo, da ministrice pri preiskavi dogovarjanj ne bo ovirala Jankovićeva podpora pred parlamentarnimi volitvami.

Janković: Vse je potekalo po pravilih
Župan Janković je v odzivu za Večer dejal, da so Jelinčičeva vprašanja trapasta, on sam pa je "tele ali bedak", čeprav po navadi tako označuje svoje kolege v parlamentu.

Janković nadalje zatrjuje, da je bil strateški prostorski načrt po njegovem prihodu na čelo mesta sprejet brez glasu proti. Na podlagi prejšnjega načrta so obiskali ministrstva za okolje, za kmetijstvo, kulturo, promet in za zdravje, pa tudi univerzo. Po številnih sestankih so dobili načelno soglasje, da bo načrt izveden. Tako so v novem prostorskem načrtu 735 hektarjev kmetijskih zemljišč spremenili v stavbna, obenem pa so 350 hektarjev drugih zemljišč prekvalificirali v kmetijska, pravi Janković.

Zemljišče, ki moti Jeliničiča, sem kupil pred petnajstimi leti z vsemi potrebimi soglasji, še pravi Janković in dodaja, da je bilo zemljišče zazidljivo že po prejšnjem prostorskem načrtu.

Ob tem meni, da bi moral Jelinčič najprej pomesti pred svojim pragom, vse skupaj pa je zanj le poskus, da bi prvi mož SNS-a pozornost preusmeril od sebe.

Na komisji za preprečevanje korupcije sicer potrjujejo, da so prejeli več prijav glede prometa z zemljišči podjetja Electa v povezavi z Jankovićem.