Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bi bila škoda po poplavah manjša, če bi država sprejela državni prostorski načrt. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bi bila škoda po poplavah manjša, če bi država sprejela državni prostorski načrt. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana, Vič, Uporabnik Mojega spleta milan t
Poplave, ki so prizadele Ljubljano, naj bi po Jankovićevih besedah strokovnjaki napovedovali že desetletja. Foto: MMC RTV SLO
LJ: Občina bo za sanacijo namenila 2,3 milijona evrov

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci povedal, da se je zgodilo tisto, kar se je v strokovnih krogih napovedovalo že desetletja. Po njegovih besedah se je pokazalo, da bi bilo nujno čiščenje vseh strug v Ljubljani in gradnja zadrževalnikov v sosednjih občinah.

"Škoda je gromozanska"
Janković je pohvalil delo pristojnih služb, ki so bile med poplavami najbolj dejavne. "Medsebojna pomoč je bila na vrhu. Pohvala redarjem, policistom in seveda gasilcem. Brez teh fantov bi bila katastrofa mnogo težja," meni župan. Po njegovi oceni je nastala škoda gromozanska.

Kot je povedal, bodo s četrtkom tam, kjer se bo začela voda najprej umikati, začeli popisovati škodo. Pojasnil je, da ima MOL v sredstvih rezerve, ki jih bodo namenili pizadetim v poplavah. Ob vikendih bo deponija po njegovih besedah za prebivalce Ljubljane odprta brezplačno. Ob tem upajo, da bo tudi država prispevala sredstva za sanacijo škode.

Dodal je še, da bodo od države zahtevali gradnjo dveh zadrževalnikov v sosednjih občinah, brez katerih "ni mogoče pričakovati, da bo Ljubljana mirno spala. Škoda je vsaj stokrat večja, kot bi bila na njivah ob suhih zadrževalnikih".

Gajšek: Protipoplavne ukrepe ureja država
Načelnik oddelka za urejanje prostora MOL-a Miran Gajšek je pojasnil, da je izvedba in financiranje protipoplavnih ukrepov v domeni države oziroma državnega prostorskega načrta. "Za nov prostorski načrt MOL-a smo naročili študijo za oceno poplavne nevarnosti, na podlagi katere je razvidno, kje je treba urediti nasipe in razširiti struge, tako da nekatere pobude, na primer Jazbinškova, da novi prostorski načrt ne upošteva poplavne nevarnosti, ne držijo," je dodal.

Načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus je zatrdil, da so v preteklih dneh ročno napolnili 37.000 vreč s 1100 tonami peska. "Reševalci so začeli delati v petek zvečer in še delajo. Pomagala je tudi Slovenska vojska in gasilci iz vse Slovenije. Škoda bo velika, česa takega v Ljubljani še nisem videl. Treba je bilo vzpostaviti organizacijo. Ne trdim, da smo bili vrhunski, smo pa se trudili 130-odstotno," zatrjuje Kus.

Med drugim je še povedal, da so včeraj začeli ljudje množično klicati, da jim bo voda zalila hiše, zato so predvidevali, da bo potrebnih 450 začasnih bivališč. "Osem ljudi je nato hotelo zapustiti območje, ko smo jih pripeljali, pa je ostal samo eden. Zadeva je torej dinamična in se spreminja. Kdor želi, je še zmeraj lahko prepeljan v Logatec," je pojasnil.

Kučič: Mnogi angažirani prek razumnih meja
Poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič meni, da so se mnogi angažirali poreko "nekih razumnih meja". Pri tem je bila po njegovem sreča, da so se zadeve dogajale konec tedna, zato so imeli na voljo veliko prostovoljcev, kar med delovnim tednom ne bi bilo mogoče. "Že v petek je bilo veliko težav. Nekateri predeli Ljubljane, ki nikoli niso izkusili poplav, jih tokrat so. Poudaril bi problem množičnega razlivanja nevarnih snovi, predvsem kurilnega olja, zaradi česar smo posredovali na 39 lokacijah," razlaga Kučič.

Direktor javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija Krištof Mlakar je povedal, da so zaradi izkušenj iz Železnikov takoj uvedli dezinfekcijo vode. Zatrjuje, da je vodovodni sistem v celoti zdržal. Vodarna Brest je po njegovih besedah poplavljena, zato so zagotovili druge vire pitne vode.

Dodal je še, da je samo v občini Ig vodo treba porekuhavati, vendar tudi tam nameščajo črpalno postajo, tako da bodo vsi oskrbljeni z pitno vodo. Dodal je še, da dolgotrajne padavine in intenzivnost nista omogočale vzdržnosti sistema kanalizacije.

LJ: Občina bo za sanacijo namenila 2,3 milijona evrov