Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil med obiskom kriminalistov, ki so izvedli hišno preiskavo, doma, saj je bil na bolniškem dopustu. "Oprostite, da sem še župan," je med drugim dejal in dodal, da se je v preiskavi znašel naključno in da večine preostalih osumljencev sploh ne pozna. Zatrdil je, da ni storil ničesar nezakonitega, in ob tem poudaril, da sam ni predmet preiskave, saj da se je v njej znašel, ker so ga omenjali drugi preiskovanci.

"Sem v procesu, ker očitno uspešno vodim občinsko upravo," je dejal Janković. Hkrati je prepričan, da si nekateri želijo "zastrupiti dober odnos", ki ga ima s predsednikom vlade Robertom Golobom. Zavzema se, da se odredba javno objavi, saj bi pokazala, da sam ni preiskovanec, poudarja.

Janković je med izjavo za javnost med drugim izvedel "samoovadbo". "Pred tednom dni sem imel pri sebi Boscarola (Ivo Boscarol, op. n.), ki bo gradil sosesko v Ljubljani. Povedal sem mu, da si želim, da bi kupil eno od stanovanj in postal Ljubljančan," je povedal župan in priznal, da je Boscarolu dejal še, da tako kot se je donacija zgodila v Ajdovščini, tudi v Ljubljani od njega pričakuje, da bo postal sponzor ljubljanske kulture, sociale in športa. "Prijavite me zaradi tega," je sklenil.

Sponzorski pogodbi za NK Olimpijo

Odvetnik ljubljanskega župana Janez Koščak je v torek za medije povedal, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Katerim in za katere sponzorske pogodbe gre, Koščak ni želel komentirati. Dodal je, da so policisti iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki.

Po neuradnih podatkih so hišne preiskave odredili tudi na javnem podjetju Voka Snaga in Energetiki Ljubljana, saj naj bi podjetji pod taktirko Jankovića donirali denar za nogometaše Olimpije. Obe podjetji naj bi po podatkih aplikacije Erar namreč lani klubu nakazali vsako po 305.000 evrov.

Sume kriminalistov glede napeljevanja k zlorabi položaja, ko je od vodstev podjetij v lasti ljubljanske občine zahteval, naj sponzorirajo NK Olimpijo, je pospremil z besedami: "Ponosen sem na svoje direktorje v holdingu, ki opravljajo vrhunsko delo, ponosen sem, da del tega, kar ustvarjajo, namenjajo športu, sociali." Prav tako imajo direktorji občinskih podjetij njegovo "absolutno podporo", da na ta način dvigujejo ime njihovih blagovnih znamk. Tudi oni niso storili ničesar nezakonitega, "samo tisto, kar naredi dober direktor", je dodal.

Domnevno sporno pomoč pri zaposlitvi hčerke načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec, ki je tudi sama med osumljenimi, je potrdil z besedami, da je res poklical direktorico živalskega vrta. "Delala je pri nas slaba dva meseca prek študentske napotnice. Delala je dobro, za kar obstaja tudi poročilo," je pojasnil in dodal, da rad pomaga vsem, ki se obrnejo nanj. "Čisto vsem pomagam, nobenega ne boste našli, ki mu ne bi odgovoril. Če le lahko pomagam, javno povem, to vedno naredim," je sklenil.

Kanal C0 in soseska Bellevue Living

Janković je dejal, da se mu očita tudi, da je v zameno za hitrejše pridobivanje gradbenega dovoljenja za izgradnjo kanala C0 pomagal pri zaposlitvi hčere načelnice upravne enote. Dejal je, da je šlo le za dvomesečno študentsko delo in da takšne prošnje prejema stalno, vsakemu pa pomaga vzpostaviti stik, če le lahko. Glede gradbenega dovoljenja pa je dejal: "Kakšen župan pa bi bil, če se ne bi zanimal za gradbeno dovoljenje?"

Med osumljenci naj bi bil po neuradnih informacijah sicer tudi uradnik ljubljanske upravne enote, ki naj bi mu očitali sum zlorabe položaja pri izdaji gradbenega dovoljenja za gradnjo luksuzne soseske Bellevue Living. Janković glede tega pravi, da "ne župan ne mestna občina s tem nimata nič", zato očitkov ni želel komentirati.

Dodal je, da je bila to že četrta hišna preiskava pri njem doma, da so policisti korektno opravili svoje delo. Pripravljen je sodelovati z vsemi državnimi organi, tudi v medijih odgovarjati na vsa vprašanja.

Celotno izjavo za javnost lahko pogledate v videu spodaj.

Obsežne torkove hišne preiskave

Kriminalisti so v torek po državi opravili več kot 50 hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Med drugim so obiskali tudi prostore Mestne občine Ljubljana in dom župana Zorana Jankovića.

Sorodna novica Kriminalisti opravili več hišnih preiskav – na domu obiskali tudi župana Zorana Jankovića

Na Mestni občini Ljubljana so zjutraj potrdili, da hišne preiskave potekajo tudi v njihovih prostorih in pri županu doma. Po hišnih preiskavah je odvetnik ljubljanskega župana Koščak za medije dejal, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Katerim in za katere sponzorske pogodbe gre, Koščak ni želel komentirati. Je pa potrdil, da policija preiskuje tudi povezovalni kanal C0.

"Očitek je, da se je župan zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem. Mislim, da je osnovna naloga župana, da ugotovi, v kateri fazi je izdaja gradbenega dovoljenja," je komentiral Koščak. Dodal je še, da so policisti iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki.

Po informacijah spletnega portala Necenzurirano naj bi kriminalisti sicer obiskali tudi prostore javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana ter sedež nogometnega kluba Olimpija. Po podatkih POP TV-ja pa naj bi preiskave potekale tudi na nekaterih upravnih enotah in v luksuzni soseski Bellevue Living. Kot še poroča Necenzurirano, naj bi kriminalisti preiskovali sume nepravilnosti pri enem od razpisov na področju športa, zaposlitvi enega od uslužbencev in več drugih poslov.