Premier je poudaril, da so novejše članice EU-ja manj prilagojene za spopad z inflacijskimi pritiski. Foto: MMC RTV SLO
Premier je poudaril, da so novejše članice EU-ja manj prilagojene za spopad z inflacijskimi pritiski. Foto: MMC RTV SLO
Premier je poudaril, da se število brezposlenih pri nas zmanjšuje. Foto: EPA
Janša odgovarjal na vprašanja poslancev

Premier je odgovarjal na poslanska vprašanja, povezana predvsem z inflacijo in socialo. Poudaril je ukrepe vlade v zvezi s tem.

, Zares, je zanimalo, kaj bo vlada storila za znižanje inflacijskih pričakovanj, saj ima Slovenija najvišjo inflacijo v evrskem območju, in za boljši standard. Prešibek boj proti revščini vladi očita tudi Jožef Školč, LDS. Po njegovih besedah je davčna reforma razbremenila le najbogatejše, pa tudi olajšav za stanovanja ni več.

Premier je na to odgovoril, da vlada nima v rokah vseh instrumentov za zajezitev inflacije, prav tako pa ni mogoče nadzorovati vseh njenih generatorjev, denimo visokih cen hrane in nafte na svetovnih trgih. Poleg tega ima EU tudi države z dvakrat večjo inflacijo od slovenske, je poudaril.

Janša: Zaposlenost višja, plače rastejo
Prav tako je vlada dosegla zmanjšanje javne porabe in povečala zaposlenost, vodi pa tudi dosledno politiko na področju reguliranih cen. Prav tako ne popušča pred zahtevami, da bi se plačna politika sprostila v smeri, ki bi inflacijo pognala v višave, je še povedal premier.

Tudi sicer slika ni tako črna, saj plače v Sloveniji rastejo, vlada pa je tudi zvišala otroški dodatek in splošno davčno olajšavo ter uskladila pokojnine, je dejal Janša.

V zvezi s tem podatki ZPIZ-a sicer kažejo, da v Sloveniji okoli polovica prejemnikov pokojnine dobi manj kot 500 evrov.

Minimalna plača in pokojnina skoraj enaki
Na vprašanje Franca Žnidaršiča, DeSUS, ali ne bi kazalo razmisliti o strankinem predlogu novele zakona o usklajevanju transferjev, je Janša odvrnil, da bi se razmerja tako porušila, obenem pa bi se sprožila inflacijska spirala. Opozoril je tudi na primerjavo med minimalno plačo in minimalno pokojnino, ki sta skoraj enaki.

Jelinčič: Slovenci na Kosovu pregnani z domov
Zmagu Jelinčiču
, SNS, pa je Janša odgovoril na vprašanje glede usode Slovencev na Kosovu. Jelinčič je zatrdil, da je bilo 99 odstotkov Slovencev, živečih na Kosovu, natančneje, od 500 do 1000 ljudi, pregnanih z domov, njihove hiše pa požgane. Še več, mnoge med njimi naj bi "prodali kot rezervne dele v trgovini z organi".Janša je odvrnil, da se mu trditev zdi precej neverjetna, saj nima nobenih uradnih podatkov o čem takem. Kljub temu bodo dogajanje preverili, je še dejal.

Janša odgovarjal na vprašanja poslancev