Odbor 2014 čez poletje ne bo več zboroval. Foto: BoBo
Odbor 2014 čez poletje ne bo več zboroval. Foto: BoBo

Eno leto smo čakali na pravni razplet, potem pa je zavladala tišina. Zato smo jim poslali vabilo. Od njih terjamo predloge, kaj storiti.

Janša
Janez Janša, Odbor 2014
Želenega sestanka med SDS-om in političnim vrhom zelo verjetno ne bo. Foto: BoBo

Janša je v nagovoru svojih podpornikov na shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem spomnil na pismo vodstva SDS-a predsednikom republike, vlade in državnega zbora. Z njim so želeli preveriti, ali imajo odgovor na vprašanje legitimnosti.

"Namesto odgovora smo prejeli napad - včeraj od predsednika DZ-ja, danes od predsednika vlade," je dejal. Ob tem je bil kritičen do tega, da je pismo šlo v javnost - po njegovih besedah od predsednika DZ-ja Brgleza h komercialni televiziji.

Ob tem je poudaril, da je legitimnost v demokraciji temeljnega pomena. "Eno leto smo čakali na pravni razplet, potem pa je zavladala tišina. Zato smo jim poslali vabilo. Od njih terjamo predloge, kaj storiti," je med drugim izpostavil.

Kljub sodbam ustavnega sodišča se po njegovih besedah ni spremenilo nič bistvenega. "Spremljamo njihov poskus, kako ponoviti vajo s težjim orožjem - da bi bili prihodnjič učinkovitejši, sprejemajo volilno zakonodajo," je bil kritičen do predloga zakonodajnega svežnja, o katerem je prav danes razpravljal DZ in ki bi omejil kandidaturo na volitvah pravnomočno obsojenim na več kot pol leta zapora.

Pravosodje in mediji
Po Janševih besedah je vztrajanje Odbora 2014 rodilo veliko dobrih sadov, a niso še na koncu poti. Dve točki, pri katerih je treba vztrajati, sta reforma pravosodja in preboj na medijski fronti. Zato podpira pobudo za ustanovitev nove medijske hiše, "ki bo omogočila, da bodo ljudje vedeli, kaj se v Sloveniji dogaja".

Pred sodno palačo v Ljubljani sicer poteka zadnji shod Odbora 2014 pred poletnimi počitnicami. Poleg nekaj sto članov in podpornikov odbora se je pred sodno palačo zbralo tudi okoli deset nasprotnikov, opremljenih s trobojnicami z rdečimi zvezdami in napisi OF. Dogajanje spremljajo tudi policisti.

Odbor 2014 je del shoda izvedel tudi pred stavbo RTV Slovenija, saj meni, da mediji niso objektivno poročali o zadevi.



Eno leto smo čakali na pravni razplet, potem pa je zavladala tišina. Zato smo jim poslali vabilo. Od njih terjamo predloge, kaj storiti.

Janša