Tako so 16. maja letos akterji sedeli skupaj na asapravni maši na Brezjah.  Premier Cerar se bo pa pismo odzval v naslednjih dneh, predsednik DZ-ja se je že danes. Foto: BoBo
Tako so 16. maja letos akterji sedeli skupaj na asapravni maši na Brezjah. Premier Cerar se bo pa pismo odzval v naslednjih dneh, predsednik DZ-ja se je že danes. Foto: BoBo
Janez Janša, SDS
Pod pismo, v katerem se predlaga "politična poprava krivic", ki naj bi jo utrpeli tako demokracija kot stranka, je podpisano vodstvo SDS-a. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez na očitek SDS-a o nelegitimnosti volitev
Milan Brglez
Predsednik DZ-ja Milan Brglez se je kritično odzval na popoldanski novinarski konferenci. Poleg umetnega deljenja slovenske družbe skuša SDS po njegovih besedah ravno v času, ko se država po obdobju napornega okrevanja zopet postavlja na svoje noge, destabilizirati prostor (foto: BoBo).
false
SDS je pismo poslal tako predsedniku države Borutu Pahorju kot premierju Miru Cerarju pa tudi predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu. Foto: BoBo

V stranki tako predsednikom republike Borutu Pahorju, vlade Miru Cerarju in državnega zbora Milanu Brglezu predlagajo sestanek, na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS-u".

Pod pismo so se podpisali predsednik SDS-a Janez Janša, trije podpredsedniki stranke Alenka Jeraj, Milan Zver in Zvone Černač ter predsednik sveta stranke France Cukjati in vodja poslanske skupine Jože Tanko. V njem

podpisniki ugotavljajo, "da bi mesto predsednika DZ-ja in mesto predsednika vlade danes verjetno zasedal nekdo drug, če ne bi lani prišlo do zlorabe sodstva za odstranjevanje političnih tekmecev iz volilne kampanje".

Za SDS so bile volitve nelegitimne
Dvom o nelegitimnosti zadnjih volitev v DZ je bil dokončno potrjen z odločbo ustavnega sodišča, navajajo v SDS-u. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria, prav tako pa je razveljavilo sklep o odvzemu poslanskega mandata Janši.

"Dočakali smo le molk"
Vodstvo SDS-a dodaja, da so čakali na interne ali javne predloge predsednikov, kako krivico popraviti, "dočakali pa le molk ali celo zagovarjanje kršiteljev ustave in zakonov, ki ostajajo trdno na svojih položajih". "Poleg tega se koalicija zavzeto loteva sprememb zakonodaje, s katerimi želi zagotoviti, da bi bila morebitna prihodnja zloraba sodstva za odstranitev politične konkurence še učinkovitejša," še pišejo.

Predlagajo, naj se sestanejo še ta teden, napovedujejo pa tudi, da se bo v petek sestal svet SDS-a, ki bo odločal o njihovem ravnanju v prihodnje.

Brglez: Sestanka v takšni obliki ne bo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez se je kritično odzval na popoldanski novinarski konferenci. Poleg umetnega deljenja slovenske družbe skuša SDS po njegovih besedah ravno v času, ko se država po obdobju napornega okrevanja zopet postavlja na svoje noge, destabilizirati prostor. Želijo se ukvarjati s preteklimi zgodbami, s preseženimi temami, je opozoril predsednik DZ-ja. Takšna presežena tema je po njegovih besedah tudi diskurz o nelegitimnosti zadnjih državnozborskih volitev. Vse to utemeljujejo "na podlagi zmotnih in napačnih zaključkov o tem, kaj se je zgodilo". "Kot predsednik državnega zbora njihov diskurz zavračam, saj ni ustrezno utemeljen," je dejal Brglez.

Volitve so bile po njegovem prepričanju legitimne in "legitimnost so jim dali ljudje". Kakšne izredne volitve pa po besedah Brgleza ne pridejo v poštev "ne za stranko SMC, ne za parlament in ne za državo". Kot je še poudaril, je parlament prostor politične razprave, pravne dileme pa naj razrešujejo institucije, ki so za to pristojne.

Sestanka tako po Brglezovih besedah ne bo, vsaj ne v takšni obliki, kot so jo predlagali v SDS-u. Glede na ton, ki ga je razbrati iz pisma, pa predsednik DZ pričakuje, da se bo diskurz z njihove strani zaostril.

SMC: Pravni red je edina pot
V največji vladni stranki SMC so danes na spletni strani zapisali, da je dosledno spoštovanje pravnega reda edina pot za politično stabilnost in pravno varstvo državljanov. "Da se tega v SMC odgovorno držimo, smo dokazali tudi v primeru vmesne, začasne odločitve ustavnega sodišča, ko je najprej vrnilo poslanski mandat poslancu Janši, potem pa še zadržalo izvrševanje zaporne kazni za istega poslanca. Poslanci SMC-ja so takrat prispevali glasove za imenovanje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in s tem posredno potrdili tudi članstvo poslanca Janše v tej komisiji, saj so z odločitvijo ustavnega sodišča prenehali tudi razlogi za zavračanje njegovega članstva v tem delovnem telesu državnega zbora," so med drugim navedli.

Predsednik Borut Pahor se na pismo za zdaj ni odzval, premier Miro Cerar pa naj bi se v naslednjih dneh, so sporočili iz njegovega kabineta.

V SDS-u so pismo sprva zanikali
V SDS-u dodatnih pojasnil ne dajejo, za Slovensko tiskovno agencijo so dopoldne celo zanikali, da bi bilo pismo poslano, a so nato ob javni objavi vsebine pisma v nekaterih medijih priznali, da je.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez na očitek SDS-a o nelegitimnosti volitev