Janševa stranka je v polnem naskoku na naslednji mandat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janševa stranka je v polnem naskoku na naslednji mandat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Po eni strani v SDS-u ni nobenih velikih dilem o tem, ali je Križanič sposoben finančni minister ali ne. Po našem mnenju ni sposoben, saj to zelo jasno kažejo javnofinančne razmere v državi," je dejal Janez Janša ob robu današnjega letnega posveta stranke SDS v Zrečah.
Kako bodo ravnali, če bo premier Borut Pahor zaradi zahteve Računskega sodišča državnemu zboru predlagal odločanje o razrešitvi finančnega ministra Franca Križaniča, Janša še ni znal napovedati. Ob tem je dodal, da pa je postavljanje in zamenjava ministrov po drugi strani stvar vladne koalicije.

"SDS ne želi biti tisti, ki bi enkrat svoje glasove posodil enemu, drugič drugemu delu vladne koalicije v medsebojnih obračunih," je dejal Janša in dodal, da bi bilo normalno, da se koalicija dogovori med seboj in deluje naprej, če je to mogoče, drugače pa dejansko omogoči, da "se Slovenija resetira".
Program sprememb in ne kritika vlade
V SDS-u so pripravili tudi oceno stanja v državi, do konca leta pa bodo pripravili še program sprememb za naslednji mandat. Janša je ob tem povedal, da ocene niso sprejeli zato, da bi kritizirali vlado, pač pa zato, ker je pred njimi priprava programov sprememb, vključno z ustavnimi spremembami.
Kot je dejal, je bilo veliko govora tudi o tem, na kakšen način priti do zadostne podpore za uresničitev teh programov. Najprej želijo na volitvah znatno povečati volilno podporo. Ker to ne bo dovolj za ustavne spremembe, bodo poskušali znova oblikovati zavezništvo znotraj strank slovenske pomladi, sicer pa pričakujejo, da bodo zaradi aktualnih razmer v Sloveniji tudi na drugi strani političnega prostora pripravljeni za vsaj takšno sodelovanje, kot je bilo pred plebiscitom leta 1990, je dejal Janša.

Sicer pa največjo opozicijsko stranko v tem trenutku najbolj skrbijo tri zadeve, in sicer rastoča brezposelnost, zadolževanje države ter finančna nedisciplina, "zaradi katere propadajo tudi dobra podjetja", je dejal Janša.