"Tradicionalni" besedni dvoboj med nekdanjim predsednikom republike in predsednikom SDS-a se nadaljuje tudi med tokratno referendumske kampanje. Foto: EPA


"V intervjuju za MMC je nekdanji predsednik predsedstva RS Milan Kučan izjavil: "Je pa, seveda, res, da je bilo nekaj predlogov takratnega slovenskega obrambnega ministra (Janeza Janše, op. a.), da bi z našo vojsko zasedli nekatere točke oz. eno točko – konkretno na Savudriji. Ampak mi tedaj še nismo dobro končali ene vojne, pa naj bi že začeli vojno na drugi strani? In to je takrat Ciril Zlobec povedal na razširjeni seji predsedstva; vsi preostali, ki smo bili tam, pa smo mu pritrdili."

Seja razširjenega predsedstva RS, o kateri govori bivši predsednik, je potekala jeseni leta 1991 v zadnji fazi umika JLA iz Slovenije in nekaj mesecev po končani vojni za Slovenijo. Vojna je bila takrat že "dobro" končana, Slovenija obranjena in prestregli smo informacijo, da bo JLA ob umiku iz Slovenije izpraznila tudi radarsko postajo na Savudrijskem polotoku. To ozemlje je bilo stoletja slovensko, do leta 1947, ko so politični predhodniki g. Kučana katastrsko občino Savudrijo predali Hrvaški, je tudi knjižno nesporno pripadalo Piranskemu oz. slovenskemu katastru. Vrhovnemu poveljniku (predsedstvu RS) slovenskih obrambnih sil sem zato predlagal, da tako kot ostale vojašnice JLA ob meji prevzamemo in zasedemo tudi ta objekt. Predlog je bil, kot pravi g. Kučan, zavrnjen. Ne drži pa njegova trditev, da so bili vsi ostali na tisti seji razen mene proti njemu. Pozivam nekdanjega predsednika predsedstva RS, ki ima po zakonu dostop do arhivov predsedstva, da javno objavi magnetogram te seje oziroma razprave o mojem predlogu.

Janez Janša"