Janša in Morawiecki v Varšavi. Foto: Twitter Vlada RS
Janša in Morawiecki v Varšavi. Foto: Twitter Vlada RS

Pomembne so priprave Evrope na potencialne grožnje, večja odpornost in pripravljenost na potencialne nove epidemije, je vlada premierjevo izjavo povzela na Twitterju. Dodal je, da bo to ena prvih prioritet in da se bo Slovenija temu temeljito posvečala med predsedovanjem Svetu EU-ja.

Druga realna grožnja, ki se je večina Evropejcev ne zaveda, so po Janševih besedah kibernetski napadi. Nobena posamična država znotraj Unije ni dovolj močna, da bi se tem potencialnim grožnjam učinkovito uprla, je poudaril.

Spregovoril je tudi o konferenci o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo imela v času predsedovanja v drugi polovici leta pomembno vlogo tudi Slovenija, ki si želi, da je konferenca o prihodnosti Evrope razprava brez vrednotnih monopolov, kjer bodo vsi pogledi na prihodnost prišli do izraza in ne bo nihče izključen, je dejal premier.

Evropska unija je močna, če so močne države članice. Poskusi, da se posamične države oslabijo, ne prispevajo h krepitvi moči, je še poudaril Janša.

Premier se mudi na delovnem obisku na Poljskem. Po srečanju z Morawieckim se je sestal še s predsednico spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta Elzbieto Witek. Predvideno je tudi srečanje s podpredsednikom poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim. Na programu obiska je še položitev vencev k spomeniku, posvečenemu domovinski armadi in Poljski podzemni državi ter h grobnici neznanega vojaka.