Ko sodelovanje ni šlo na račun enega ali drugega, sta obe stranki (SDS in NSi) pridobivali, je sporočil Janša. NSi se je pred kratkim preimenoval v Nova Slovenija - Krščanski demokrati. Foto: BoBo
Ko sodelovanje ni šlo na račun enega ali drugega, sta obe stranki (SDS in NSi) pridobivali, je sporočil Janša. NSi se je pred kratkim preimenoval v Nova Slovenija - Krščanski demokrati. Foto: BoBo

V Stični je potekal kongres krščanskega foruma SDS-a, kjer so člani izvolili novo vodstvo: predsednik je postal Peter Peterka. Sprejeli so tudi resolucijo z naslovom Za prenovo slovenske družbe.

Predsednik SDS-a Janez Janša se je odzval na nedavno izmenjavo besed med njegovo stranko in Novo Slovenijo, ki se je tudi preimenovala v NSi - Krščanski demokrati. Poudaril je, da slovenska družba potrebuje politično aktivnega kristjana.

"Ne lastimo si tega niti z imenom niti z aktivnostjo in se bomo tudi v prihodnje tako kot doslej izogibali kakršnim koli prestižnim vprašanjem glede tega," je dodal Janša v povezavi s tem vprašanjem.

Dotaknil se je tudi povezovanj z NSi-jem v času Koalicije Slovenija: "Tisti čas sta obe stranki dobili najboljše rezultate. Ni šlo na račun enega na bolje pri drugem, ampak smo oboji napredovali. To kažejo volilni rezultati. Iz tega je nastajala neka nova dodana vrednost, nismo se prepirali, to je opogumilo marsikoga, ki se sicer ne bi odločil ne za enega ne za drugega. To kažejo volilni rezultati iz tistih let. Vedno, ko je prihajalo do strahov, kdo bo v čigavi senci, pa so bili volilni rezultati slabši," je ocenil Janša.

"Veseli smo aktivnega, dobrega kristjana"
Po njegovih besedah bodo v SDS-u vedno veseli dejavnega partnerja, dobrega kristjana, ki deluje na katerem koli položaju. "Več bo tega, prej bo Slovenija izplavala iz te krize," je prepričan predsednik SDS-a.

S krščanstvom zaznamovana Evropa
Božje zapovedi so temelj pozitivnega dela sodobne civilizacije. Krščanstvo je temelj, na katerem je postavljena tudi sodobna Evropa. Krščanski temelj je ključen, zato je tudi vsebovan v samem simbolu EU-ja, dvanajstih zvezdah. Tudi v temelju samostojne Slovenije je krščanstvo globoko prisotno, je poudaril Janša v svojem nagovoru na kongresu.