Minister za delo je izgubil živce. Je s tem kršil tudi etični kodeks vlade RS-a? Foto: RTV SLO
Minister za delo je izgubil živce. Je s tem kršil tudi etični kodeks vlade RS-a? Foto: RTV SLO

Zaradi vseh pritiskov včerajšnjega dne sem ravnal nekorektno. Nisem želel odriniti vaše roke z mikrofonom, pa vendarle sem to storil. Žal mi je in prosim, da sprejmete moje opravičilo.

Minister za delo Janez Drobnič
Minister Janez Drobnič in novinarka RTV-ja Katja Šeruga
Novinarka je Drobniča spraševala o namigovanjih o njegovi zamenjavi. Foto: RTV SLO

Janša je še dejal, da v tem trenutku ne razmišlja o zamenjavi ministra Drobniča, o tem pa se prav tako z njim ni pogovarjal. Minister za delo Janez Drobnič se je opravičil novinarki TV Slovenija Katji Šeruga, ker je včeraj odrinil njeno roko, v kateri je držala mikrofon.

Drobnič se je na vprašanje novinarke, kako komentira neuradne podatke, da ga namerava premier zamenjati, odzval precej grobo. Drobnič se je danes Katji Šeruga za svoje dejanje opravičil prek elektronske pošte in dejal, da je podlegel pritiskom včerajšnjega dne.

Janša o menjavi ne razmišlja
Predsednik vlade Janez Janša je v sporočilu za javnost zanikal, da naj bi podatek o domnevni zamenjavi ministra za delo Drobniča prišel z vrha vlade. Namigovanja o domnevni zamenjavi ministra pa je zavrnil že včeraj.

Posnetek spornega ravnanja ministra Drobniča si lahko ogledate tukaj.
Ali je minister s svojim dejanjem kršil tudi etični kodeks vlade, smo povprašali tudi ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki pa včerajšnjega incidenta ni želel komentirati.

Novinarji zaskrbljeni in ogorčeni


Informativni program TV Slovenija je sporočil, da so zaskrbljeni zaradi incidenta, saj je minister po njihovem mnenju prestopil mejo dopustnega v komunikaciji nosilcev javnih funkcij z mediji. Menijo, da je novinarka svoje delo opravljala korektno v skladu s kodeksom in novinarsko etiko, saj je le preverjala neuradne podatke, kar je njeno delo. Ob Drobničevem opravičilu verjamejo, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo.

Nad nedopustnim Drobničevem ravnanjem pa so ogorčeni tudi v aktivu in sindikatu novinarjev Televizije Slovenija, saj je po njihovem mnenju minister na vnaprej dogovorjen intervju na temo rekonstrukcije vlade pred kamero odgovoril s fizično silo. Pri tem gre po njihovem mnenju za nevaren precedens, zato pozivajo vlado, naj novinarjem zagotovi normalno in varno opravljanje dela v službi javnosti.

Odzvala sta se tudi Sindikat in Društvo novinarjev Slovenije, ki sta v skupni izjavi ravnanje ministra Drobniča označili za nedopustno.

Odzivi strank

Ravnanje ministra po mnenju Aleša Guliča, poslanca LDS-a, ne zasluži komentarja, ampak moralno obsodbo. Njegova kolegica Majda Širca pa se je na tiskovni konferenci vprašala, ali si bo novinarka naslednjič še upala postaviti provokativno vprašanje.

Ministrovo potezo lahko na forumu komentirate tudi vi.

V Novi Sloveniji dejanje svojega ministra obžalujejo, izpostavili pa so tudi pogosta namigovanja o odstavitvi ministrov, zlasti tistih, ki prihajajo iz vrst NSi-ja. Ta naj bi bila za delo ministrov močno obremenjujoča.

Zaradi vseh pritiskov včerajšnjega dne sem ravnal nekorektno. Nisem želel odriniti vaše roke z mikrofonom, pa vendarle sem to storil. Žal mi je in prosim, da sprejmete moje opravičilo.

Minister za delo Janez Drobnič