Prvaka največje opozicijske stranke skrbi, da bodo vsi zapleti in obtožbe o pristranskosti nagnili tehtnico v škodo Slovenije. Foto: BoBo Foto: BoBo
Prvaka največje opozicijske stranke skrbi, da bodo vsi zapleti in obtožbe o pristranskosti nagnili tehtnico v škodo Slovenije. Foto: BoBo Foto: BoBo

"Druga stran je tako ali tako izstopila iz postopka in je veliko vprašanje, kaj v praksi iz tega bo. Prav tako je velika dilema, kako bo zdaj ravnalo arbitražno sodišče, tudi če bi postopek dokončalo, kajti vsi ti zapleti, obtožbe o pristranskosti v korist Slovenije bodo kvečjemu nagnili tehtnico stran, se pravi v škodo Slovenije," je Janša pred za četrtek predvidenim odločanjem političnega vrha o novem arbitru, potem ko je prejšnji teden odstopil slovenski arbiter Ronny Abraham, dejal v pogovoru za televizijski kanal Top TV.

"Če bo arbitražno sodišče delalo naprej in skušalo dokazati, da niso pristranski v našo korist, bodo verjetno razsojali v našo škodo. Tu se ponovno postavlja dilema, ki se je postavljala že na samem začetku, ob referendumu, češ ali ni to preveliko tveganje za Slovenijo," je dodal.

S prstom kaže na paktiranje z Moskvo
Janša sicer meni, da bo vlada novega slovenskega arbitra poiskala iz istih logov, kot je bil nekdanji arbiter Jernej Sekolec, ki je odstopil po objavi prisluhov in za katerega se je po navedbah Janše izkazalo, da je bil "registriran sodelavec Udbe".

Odstop Abrahama pa je po njegovi oceni bolj kot odločitev hrvaškega sabora posledica dogajanja okoli Ruske kapelice, kjer je 26. julija potekala tradicionalna slovesnost v spomin na več sto ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med gradnjo ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Slovesnosti se je prvič udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Na vprašanje, kdo je odgovoren oziroma kdo bo prevzel odgovornost v primeru, če bo izid arbitraže neugoden za Slovenijo, je Janša namreč dejal, da gre za "isto politiko, ki je Sloveniji enkrat že zapravila Trst, Gorico in del Koroške", ko je zaradi paktiranja z Moskvo izgubila velik del ozemlja.

Tudi zdaj po njegovi oceni kaže, da Slovenija izgublja prednosti in zavezništva zaradi enakega paktiranja z Moskvo. Pri tem je izpostavil spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, kjer se je po njegovi oceni v škodo Slovenije zlorabilo neko pietetno dejanje za to, "da se je obtožilo Evropsko unijo, da je kriva za eskalacijo konflikta v Ukrajini", kar je odmevalo po vsem svetu.

Ko je dan po tem ruski premier Medvedjev kritiziral EU in sankcije, je bil premier Miro Cerar, ki je glasoval za te sankcije, tiho. Na neki način se je pridružil kritiki Medvedjeva, meni predsednik SDS-a.

Meni, da bi morala odstopiti celotna vlada
Za razmere je ob zunanjem ministru Karlu Erjavcu odgovoren tudi premier Cerar in bi celotna vlada morala odstopiti, je še menil Janša, saj se "začetni, lahko bi rekli izvorni nelegitimnosti Mira Cerarja in njegove vlade zaradi nelegitimnih volitev zdaj pridružuje še ta velika teža zaradi nesposobnosti pri upravljanju države, ki se kaže na vseh korakih".

"Pred nami je žal neko nestabilno obdobje, kjer bodo ključni problemi ostajali nekje v ozadju," je še dejal Janša, ki je prepričan, da bodo predčasne parlamentarne volitve.