Foto: STA, posnetek zaslona
Foto: STA, posnetek zaslona

Predsednik vlade Janez Janša je že drugič v mesecu dni uradno nagovoril državljane Republike Slovenije. Tudi tokrat se je osredinil na pandemijo koronavirusne bolezni 19.

"Položaj je zelo resen in nima smisla kar koli olepševati. V imenu vlade najprej izrekam iskreno sožalje vsem, ki ste v pandemiji izgubili svoje najbližje."

Sorodna novica Janša: Najprej so življenja, zdravje, nato ekonomija. Vse ostalo bo moralo počakati.

V uvodu je spomil, da je že spomladi opozarjal na prihod drugega vala epidemije, ki da bo še težji, če ne bosta na voljo obvezna aplikacija za sledenje okužbam in učinkovito cepivo. In ničesar od tega še ni. Aplikacije med drugim ni zato, ker je realizacija zastala "v domačem in evropskem birokratskem močvirju" in "zlagani skrbi za zasebnost". Evropa se sicer glede tega prebuja, a zamude se ne bo dalo nadomestiti pravočasno, je dejal Janša.

Napovedal je nekaj težkih mesecev. "Pred nami je zima." Spomnil je, da je zimsko epidemijo ravno prestala Avstralija in nekaj podobnega bo tudi tukaj. To bo velikanska preizkušnja za človeštvo kot celoto.

Enotnost naroda, solidarnost z zdravstvom

Janša je zato pozval k enotnosti v boju proti novemu koronavirusu. "Včeraj mi je znan slovenski pisatelj poslal pismo, v katerem se sprašuje, ali je narod, ki niti svojih mrtvih iz prejšnjega stoletja ni sposoben pokopati brez prepira, sploh zmožen toliko resnične solidarnosti do najbolj ogroženih živih, da bomo zmogli. Prepričan sem, da to večinsko solidarnost vsekakor zmoremo. Ne narekujejo jo zgolj čustva, ampak tudi zdrav razum. A zgolj večina za uspeh, kot smo videli pretekla dva meseca, ni dovolj. Potrebni smo vsi ali vsaj zelo velika večina. Plebiscitna večina razuma in solidarnosti."

Hladni val epidemije bo temeljito preizkusil tudi slovensko zdravstvo. Tudi večji imajo hude težave: Nemčija, Nizozemska, Avstrija ... Ko se virus prehitro širi, samo upoštevanje preventivnih pravil vedenja ni več dovolj učinkovito za ustavitev. Zato bo edina obramba pred razpadom zdravstva povsem drastična omejitev naših stikov z drugimi. "Nekaj, česar naše generacije pred to pandemijo niso doživele še nikoli v takem obsegu."

Slovenija nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem, in zato nihče ne bo ostal brez nujne pomoči ali intenzivne nege, je napovedal premier.

Kritika vplivnežem, ki se norčujejo iz ukrepov

In ko bomo čez leto dni gledali nazaj na današnji čas, bomo ponosni na Slovenijo.

Janša

Janša razume, da ukrepi omejevanja medosebnih stikov niso sprejeti z aplavzom in da povsod o njih potekajo strokovne in politične razprave. Te so potrebne in celo zaželene, saj nihče ni nezmotljiv, še posebej ne v položaju, ko je treba odločitve sprejemati v izjemnih razmerah. "Kritiko vlade in naših ukrepov zato jemljemo kot del demokratične razprave." To pa niso laži in dezinformacije, poudarjeno poročanje o akcijah, ki zanikajo potrebo po ustavljanju epidemije in ki se norčujejo iz ukrepov. Zato Janša poziva "razne vplivneže", ki trdijo, da vlada sprejema ukrepe zato, da straši in ustrahuje ljudi, naj se ustavijo. "Izkoriščanje svetovne zdravstvene krize za rušenje je zloraba stiske, je zavržno, ničvredno početje."

Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice. Vsekakor pa bo zima dolga, je napovedal premier. Evropska komisija predvideva, da bo možnost splošnega cepljenja nastopila aprila prihodnje leto. Kar bo cepiva na voljo prej, bo namenjeno ogroženim skupinam.

V kakšnih razmerah dela vlada

V boju s posledicami koronakrize vlada pripravlja še šesti protikoronski zakon. Janša je napovedal, da bo že naslednji teden v državnem zboru. "Žal to ne bo zadnji potrebni sveženj."

Ocenil je še, da je "pravi mali čudež", da širša ekipa vlade skupaj s strokovnimi ekipami že od marca dalje opravlja izredno naporno dvojno delo, polno težkih odločitev. "A deluje in bo delovala še naprej. Smo trdoživi, kot je trdoživ slovenski narod, ki ga stoletja viharjev niso izruvala iz svoje zemlje," je dejal predsednik vlade Republike Slovenije. In sklenil: "Ko bomo čez leto dni gledali nazaj na današnji čas, bomo ponosni na Slovenijo."

Video: Posnetek nagovora v celoti

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše