Naslovi člankov tujih tiskovnih agencij med drugim sprašujejo
Naslovi člankov tujih tiskovnih agencij med drugim sprašujejo "Ali bo Janez Janša popeljal Slovenijo po enaki populistični poti, kot je Madžarska?" in opozarjajo, da "Slovenska vlada zlorablja virus za napad na novinarje". Foto: BoBo

"Janez Janša je vzhajajoč populistični voditelj, za katerega verjetno še niste slišali," je v sredo poročal portal Euronews. V prispevku z naslovom Ali bo Janez Janša popeljal Slovenijo po enaki populistični poti, kot je Madžarska? med drugim izpostavljajo vladne načrte za združitev regulatorjev ter napade premierja na medije in aktiviste. "Novinarji in mediji so med njegovimi najljubšimi tarčami," opisujejo Janševe tvite.

Pismo odgovornih urednikov: "Pod pritiski ne bomo klonili"

O slovenskem premierju in njegovem odnosu do medijev so pred dnevi poročali tudi na nemški javni radioteleviziji ZDF. V prispevku Slovenska vlada proti medijem so med drugim poročali o pritiskih na medije ter o tem, da je Janša na bojni nogi z RTV Slovenija. Omenili so tudi tesne odnose med Janezom Janšo in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Tiskovne agencije, francoska AFP, avstrijska APA in hrvaška Hina, pa so povzele v sredo objavljeno izjavo urednikov večjih slovenskih medijev, v kateri so se ti zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski in ne bodo spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže.

AFP med drugim v članku Slovenska vlada zlorablja virus za napad na novinarje piše, da je Janša Orbanov zaveznik in da od prevzema mandata v marcu obtožuje do njega kritične novinarje, da "zasledujejo skrite interese, ki so povezani z nekdanjim komunističnim režimom". APA med drugim piše, da Janša večjim medijem vedno znova očita, da širijo lažne novice o novem koronavirusu. Dodaja, da je na to temo delil na spletu članek tednika Demokracija, katerega solastnica je vladna stranka SDS.