V nedeljo je vodja opozicije Janez Janša na svojem profilu na Facebooku objavil besedilo z naslovom Zakaj se bojijo volitev. Foto: BoBo
V nedeljo je vodja opozicije Janez Janša na svojem profilu na Facebooku objavil besedilo z naslovom Zakaj se bojijo volitev. Foto: BoBo

Številni znaki pa nedvoumno kažejo, da se zaledje tranzicijske levice pripravlja tudi na t. i. prezimovanje. Poleg kadrovskega "cementiranja" v državnih institucijah kaže v tej smeri tudi nebrzdano zadolževanje. Z njim vladajoči ustvarjajo fiskalno izjemno dramatično situacijo za prihodnjo vlado, ki bo imela tako izjemno omejen manevrski prostor.

Janez Janša
Janez Janša
SDS je pred parlamentarnimi počitnicami poslal v javno razpravo predlog razvojnega programa za naslednji mandat in predloge kratkoročnih protikriznih ukrepov. Odziv nanje je bil izjemno pozitiven v gospodarstvu in v splošni javnosti, medtem ko so se oblastniki odzvali s še večjo popadljivostjo, v besedilu opozarja in spominja predsednik SDS-a. Foto: BoBo

V nedeljo je vodja opozicije Janez Janša na svojem Facebooku objavil besedilo z naslovom Zakaj se bojijo volitev. V njem je med drugim zapisal, da bo torkovo glasovanje o zaupnici vladi loterija, glavna motiva za podporo vladi pa sta utemeljena na negativnem čustvu oz. na strahu. "Prvi je osebni strah nekaterih, ki se jim ne obeta več ponovna izvolitev, in drugi je strah pred slutnjo usodnosti naslednjih volitev, ki se nakazujejo kot svojevrsten referendum o slovenski prihodnosti."

Janša: Podpora Pahorjevi vladi morda celo nižja kot podpora režimu leta 1988
Strah pred volitvami, s katerim se po njegovem mnenju srečujemo tudi danes, pa je bil prisoten že v preteklosti oz. konkretneje med letoma 1988 in 1990, pravi Janša. "Med demonstracijami pogumnih množic v času slovenske pomladi leta 1988 je visok komunistični funkcionar, ki danes rad pridiga drugim o demokraciji, v svoji analizi razmer za takratni politični vrh zapisal, da je situacija kritična, a da je treba za vsako ceno vzdržati vsaj še kako leto na oblasti. Potrebno da je pridobiti čas. Popustiti povsod, če je trebe, le pri zahtevi za volitve ne," je navedel.

Predsednik SDS-a meni, da se dobri dve desetletji pozneje Slovenija še vedno otepa dediščine časa, ki so ga "pridobivali" med letoma 1988 in 1990. "Nekatere pridobitve so vmes tako 'utrdili', da se danes bojijo samo še volitev, referenduma in ljudske jeze. Javna podpora Pahorjevi vladi leta 2011 je prav tolikšna ali celo še nižja, kot je bila podpora režimu leta 1988."

Janša je še izpostavil, da je bila že volilna kampanja leta 2008 "skrajno umazana in vsaj v enem primeru je šla tudi preko roba dopustnega, pa nervoza v zaledju tranzicijske levice ni bila niti približno tako velika kot je danes. Zato od torka naprej lahko pričakujemo vse, celo 'kakšnega lovca, ki bo streljal tako kot v primeru Krambergerja,' ni več možno izključiti," je prepričan.

Vlada še vedno na oblasti zaradi izkrivljenega medijskega prostora?
"Nobena vlada ne bi mogla delati tako slabo, da bi njena podpora padla pod 10 %, in obenem ostati vlada, če država ne bi imela izkrivljenega medijskega prostora," meni Janša. Ob tem je izpostavil obravnavanje vlade po propadlem trojnem referendumu. "Več kot 70 odstotkov volivcev je bilo na vseh treh proti", kar pa je po besedah Janše "seveda škodilo Sloveniji, škodilo pa je tudi oblastni opciji sami. Najslabše za oblast je, če ni ogledala."

Torkovo glasovanje o zaupnici kljub dejstvu, da Pahorju do večine manjka teoretično kar 13 poslanskih glasov, še ni vnaprej odločeno. A tudi če bo vlada padla, to ne bo predstavljalo kakšne dokončne odločitve v smislu predčasnih volitev, še meni Janša. "Tisti, ki se volitev bojijo, bodo na vse načine poskušali podaljšati vmesni čas. Pri tem se bodo tako kot v letih 1989 in 1990 zanašali na represijo in propagando," je prepričan.

Že prvi dan po morebitni izglasovani nezaupnici se bo torej po mnenju Janše ali začela propagandna podpora vnaprej predvidenemu kandidatu za mandatarja ali pa enaka podpora lovu nanj. "Prav vse bo spet dovoljeno, pričakujemo lahko histerijo, kakršne še ni bilo."

"Tranzicijska levica se pripravlja na prezimovanje"
"Številni znaki pa nedvoumno kažejo, da se zaledje tranzicijske levice pripravlja tudi na t. i. prezimovanje. Poleg kadrovskega 'cementiranja' v državnih institucijah kaže v tej smeri tudi nebrzdano zadolževanje," je navedel Janša in ob tem dodal, da z njim vladajoči ustvarjajo fiskalno izjemno dramatične razmere za prihodnjo vlado, ki bo imela tako izjemno omejen manevrski prostor. V nekaj mesecih bo po njegovih besedah razglašena "za edinega krivca za obstoječe stanje in tisti, ki danes uničujejo razvojno podlago Slovenije, si obetajo njen kratek vek trajanja in svojo hitro vrnitev".

V nekem nigerijskem časniku sem spomladi prebral moto, ki pravi, da je "misel hitrejša od puščice in resnica močnejša od laži". Bo že držalo, sicer bi bila Nigerija še vedno kolonija, Slovenija pa provinca socialistične Jugoslavije, je sklenil Janša.

Številni znaki pa nedvoumno kažejo, da se zaledje tranzicijske levice pripravlja tudi na t. i. prezimovanje. Poleg kadrovskega "cementiranja" v državnih institucijah kaže v tej smeri tudi nebrzdano zadolževanje. Z njim vladajoči ustvarjajo fiskalno izjemno dramatično situacijo za prihodnjo vlado, ki bo imela tako izjemno omejen manevrski prostor.

Janez Janša