Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Janez Janša je na Twitterju navedel, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA-ja ob podpisu pogodbe po navedbah Janše "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade".

Zato je po mnenju predsednika vlade "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta preprosto nična in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos," je še zapisal in dodal, da je "pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava".

Veselinovič: Posmeh vladavini prava je ravnanje Ukoma

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je v odzivu na zapise premierja Janeza Janše zavrnil očitek, da bi koga pozival k nezakonitemu ravnanju, pač pa je v to njega "silila serija dopisov, ki si jih je privoščil direktor Ukoma Uroš Urbanija". Posmeh vladavini prava pa je ravnanje Ukoma, ki vlado sili v kršitve zakona o STA-ju, meni.

Veselinovič je pojasnil, da kot direktor STA-ja ni nikoli izjavil, da vladni urad za komuniciranje (Ukom) nima pooblastila za podpis pogodbe. Prav tako je pogodbo podpisal "ne le v obdobju Šarčeve vlade, ampak tudi takrat, ko je bil direktor Ukoma Anže Logar in z vsemi direktorji Ukoma vmes". "Opozoril pa sem, da na podlagi podpisa pogodbe Ukom nima pooblastila za družbeniške pravice za želene listine in vpogled v podatke," je navedel v odzivu.

Po njegovih besedah Urbanija s svojim samovoljnim ravnanjem "krši ne le pogodbene obveznosti do STA-ja, ampak vlado, ki je po zakonu o STA dolžna zagotoviti financiranje agencijske javne službe, peha v kršenje zakonodaje. In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce," je na zapis premierja odgovoril Veselinovič.

Urbanija: Veselinovič naj pošlje dokumente

Na Twitterju se je odzval tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija in zapisal, da "če Veselinovič že piše ministrom, naj jim pošlje še vse dokumente, pa bo stvar hitro rešena". "Ampak ne – on bi rad denar, hkrati pa prikrival, kako posluje," je navedel.

Počivalšek: Zaplet je treba rešiti urgentno

Predsednik SMC-ja in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer najavil, da bo zaradi različnih interpretacij glede financiranja STA-ja vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila glede izvajanja nalog v povezavi s tem. Vlada mora po njegovih besedah zaplet rešiti urgentno, to je še letos, saj delo STA-ja ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu. Prizadevanja kolektiva STA-ja podpira tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

NSI: Potreben je dogovor STA-ja in Ukoma

V NSi-ju so glede zapleta pri financiranju STA-ja izpostavili, da je treba že opravljeno delo iz naslova javne službe STA-ja skladno s pogodbenimi določili plačati, plačilo pa se mora izvesti takoj, ko STA vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom) posreduje zahtevano dokumentacijo. Rešitev nastalega spora vidijo v dogovoru med vodstvom Ukoma in STA-ja.

Poziv STA-ja vladi

Vodstvo STA-ja je v pismu vladi njenega predsednika Janeza Janšo in vse ministre pozvalo, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA-ja po plačilu nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta.

Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, sicer bo resno ogrožen obstoj Slovenske tiskovne agencije, navaja vodstvo. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je kljub zakonski obvezi zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA-ja za potrebe vladne administracije za oktober in november, je v sporočilu za javnost navedlo vodstvo. Ob tem je izpostavilo, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA-ja, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Ukomova ustavitev financiranja je po njihovih besedah nezakonita, saj v skladu z zakonom o STA-ju naloge družbenika izvaja vlada. "Ukom je s samovoljno zaustavitvijo financiranja opravljanja javne službe tako presegel zakonska in pogodbena pooblastila," so pojasnili. Pri tem so spomnili, da je to v svojem mnenju ugotovila služba vlade za zakonodajo, temu pa pritrjuje tudi pravno mnenje, ki ga je pridobila uprava STA-ja.

"Ukom želi očitno ukiniti STA, ki bi sicer prihodnje leto skupaj z državo praznoval 30 let"

Vlada se do ravnanja Ukoma ni opredelila

Agencija sicer kljub prekinitvi financiranja še naprej opravlja z zakonom predpisano javno službo in tako izpolnjuje svoj del obveznosti, medtem ko se vlada kljub nenehnim pozivom še vedno ni opredelila do početja Ukoma. Ta pa še naprej pogojuje plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli ni navedel niti pravne osnove niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA-ja. Na to je vodstvo agencije opozarjalo v svojih odgovorih Ukomu in poudarjalo, da so skladno z veljavno zakonodajo lastniku vedno na voljo želene informacije.

Poleg tega so bili šele na začetku decembra seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA-ja. To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC-ja Janja Sluga. Tega dejstva pa informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem konec novembra obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, ne upošteva.

Veselinovič: "Gre za popolno reinterpretacijo določil zakona o STA." Urbanija: "Ne dobimo podatkov."

Ukom napovedal, da letos ne bo poravnal nobenega računa več

Ukrepanje Ukoma je po navedbah vodstva STA-ja tudi v nasprotju s sklepoma nujne seje odbora DZ-ja za kulturo 14. decembra, ki je vlado pozval, naj v treh dneh izpolni svoje dolžnosti in izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA-ja. Ukom pa sklepov ne spoštuje in je napovedal celo, da za letos ne bo poravnal nobenega računa več.

V upravi STA-ja od vlade zato pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje agencije za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA-ja v letu 2021, saj je kot družbenik v imenu ustanoviteljice dolžna zagotoviti celovito in nemoteno izvajanje javne službe STA-ja na podlagi letnega poslovnega načrta. Nadzorni svet STA-ja je poslovni načrt za leto 2021 sprejel in poslal na vlado 21. decembra.

Vodstvo STA-ja se sprašuje, ali je agencija talec direktorja Ukoma Urbanije in do kdaj bo vlada to mirno dopuščala. "Dopustitev takšnega stanja kliče k odgovornosti vse člane vlade, da zastavijo svojo besedo in skladno s svojimi pooblastili storijo vse za vzpostavitev rednega financiranja dejavnosti STA-ja," je navedlo.