Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Pogojevanje izplačila z zahtevo po podatkih, za katere, kot se je izkazalo tudi po pojasnilih samega Ukoma poslanki SMC-ja Janji Sluga, Ukom nima pooblastila, pač pa je do njih upravičena le vlada, je nedostojno," so zapisali v skupnem sporočilu vodstva STA-ja, uredniškega kolegija, sveta delavcev, zastopstva in sindikata novinarjev STA-ja.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) po njihovi oceni z neplačilom nase prevzema odgovornost za nezakonito odtegovanje sredstev agenciji in za usodo okoli 100 zaposlenih, ki jim pred prazniki grozi, da ostanejo brez plačila.

"In to v letu, ko zaposleni opravljamo izjemno delo pri obveščanju javnosti o epidemiji, ko smo naredili bistveno več vsebin kot lani, in to v izjemno zahtevnih okoliščinah, ko smo bili tudi sami dnevno izpostavljeni nevarnosti okužbe," so poudarili.

Brez sredstev za javno službo, kot navajajo, lahko STA izgubi okoli 70 zaposlenih, kar bi pomenilo, da ne bi več mogel opravljati svojega poslanstva in bi bilo ogroženo delovanje tiskovne agencije. "Ali drugače: Ukom želi očitno ukiniti STA, ki bi sicer prihodnje leto skupaj s samostojno državo praznoval 30 let," so zapisali.

Na STA-ju so zato znova pozvali ministre in vse koalicijske partnerice, da ukrepajo in se postavijo za agencijo, ki dnevno poroča tudi o njihovih dejavnostih, preden bo prepozno. Pri tem so opozorili, da lahko z zagotavljanjem likvidnostnih sredstev vzdržijo še nekaj časa, prav dolgo pa ne.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zaskrbljenost mednarodnih ogranizacij

Partnerji Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) so izrazili resno zaskrbljenost zaradi nedavne odločitve Ukoma, da ustavi financiranje STA-ja, je na spletni strani objavil Mednarodni inštitut za tisk (IPI) s sedežem na Dunaju.

Podpisani so poleg IPI-ja še Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Neomejeni svobodni tisk (FPU) ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT).

Ob tem so partnerji MFRR-ja izrazili prepričanje, da bo začasna ustavitev financiranja STA-ja resno ogrozila njeno obveščanje državljanov med pandemijo covida-19 in po njej ter da gre za zadnji primer širšega prizadevanja zdajšnjih oblasti za spodkopavanje in stigmatizacijo javnih medijev v državi.

IPI na spletni strani še navaja, da je 30. novembra direktor Ukoma Uroš Urbanija vladi sporočil, da ne more implementirati pogodbe s STA-jem z obrazložitvijo, da STA ni odgovoril na večkratne pozive za posredovanje informacij, na podlagi katerih bi lahko ocenili sredstva za leto 2021.

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je v odgovor zatrdil, da ni nobene pravne podlage za zaustavitev financiranja, ter Ukom obtožil, da je prekoračil svoj mandat, ko je posegal v uredniško avtonomijo.

Opozoril je, da odtegnitev sredstev ogroža operativno stabilnost STA-ja. Zdajšnji pogodbeni spor je tako osredotočen na to, ali ima Ukom zakonsko pravico zahtevati dokumente, informacije in podatke, ki so povezani s tržno dejavnostjo STA-ja, kar lahko po trditvah STA-ja zahteva le vlada sama.

Vlada še ni sprejela sklepa o prenehanju financiranja STA-ja. Ob tem MFRR poziva koalicijsko vlado premierja Janeza Janše, naj takoj razveljavi odločitev o prekinitvi financiranja ter za nazaj izplača vsa začasno ustavljena mesečna plačila.

"STA je preveč pomemben del slovenske medijske krajine, da ne bi deloval," je zapisano na spletni strani IPI-ja.

Kompromisni pristop

Bistvenega pomena je sicer po mnenju partnerjev MFRR-ja kompromisni pristop, med STA-jem in vlado pa bi moral potekati dialog za razrešitev spora. Ob tem so tudi izrazili prepričanje, da ta spor presega postopke in sega v politiko.

"Zdi se, da pripravljenost Ukoma za prekinitev financiranja odraža širšo politiko vladajoče stranke do javnih medijev v državi, ki jo poganjajo osebne zamere in jo upravičujejo z nepravičnimi obtožbami institucionalne pristranskosti," je še objavljeno na spletni strani IPI-ja.

Ob tem dodajajo, da si hkrati z odvzemom sredstev STA-ju vlada prizadeva tudi za spremembo zakona o STA-ju, da bi dobila več pooblastil za izbiro nadzornikov in razrešitev direktorja. To se dogaja v širšem ozadju predlaganih zakonodajnih sprememb, ki bi finančno oslabile javno radiotelevizijo.

Spodkopavanje ugleda Slovenije

Naše organizacije so pozorno spremljale, kako so v zadnjih mesecih javni predstavniki, vključno s samim premierjem, nadaljevali poskuse diskreditacije in spodkopavanja zaupanja javnosti v delo STA-ja in RTV Slovenija.

"Ti neupravičeni napadi spodkopavajo mednarodni ugled Slovenije kot države z visoko stopnjo medijske svobode. Slovenska vlada se mora nehati vmešavati v delo javnih medijev in zagotoviti dolgoročno in finančno stabilnost tako STA-ja kot RTV Slovenija," pozivajo partnerji MFRR-ja.

Dodajajo še, da je vse jasneje, da si je treba prizadevati za depolitizacijo dela Ukoma, ki je bil, kot smo letos že videli, obtožen, da deluje bolj kot podaljšek vladajoče stranke kot koalicijske vlade.

MFRR je še napovedal, da bo v prihodnjih tednih še naprej pozorno spremljal razmere v Sloveniji in se zavezuje, da bo v prihodnjih mesecih v Sloveniji pripravil posebno misijo za svobodo tiska. "Ne dvomimo, da bo financiranje STA-ja visoko na dnevnem redu."