Janez Janša je napovedal odpuščanja v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša je napovedal odpuščanja v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slak, Janez Janša
Pogovor je potekal na gradu Brdo. Foto: MMC RTV SLO
Karel Erjavec
Karl Erjavec je po Janševem mnenju primeren kandidat za vodenje MZZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Sodelovanje po Janševem mnenju ne bo težava. Foto: BoBo

Za članarino v Združenih narodih mora Slovenija odšteti med 15 in 20 milijonov evrov, pravi Janša.

NLB
Janša je napovedal iskanje odgovornosti v zavoženih državnih podjetjih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vinjeta
Vinjete za zdaj ostajajo. Foto: MMC RTV SLO

Zdaj argumenta, da je denarja na voljo dovolj, ni več, meni Janez Janša v odgovoru, ali bo sindikatom znova popustil pri reformah kot leta 2007. Dodaja, da ni mogoče zahtevati nečesa, česar ni mogoče dati. "Lahko zahtevaš, ampak veš, da ni realno," je prepričan.
Poudarja, da je treba protestnike razumeti, saj niso bili oni tisti, ki so sprejemali napačne odločitve. Zato ni treba gledati na sindikate kot na sovražnike, ki jih je treba poraziti, za to, da bi imeli čez 10 let izravnan proračun.
"Mi bomo šli v resen socialni dialog, ampak treba je vedeti, da rezerv ni več," je še enkrat izpostavil. "Lahko javno rečem, da se brez odpuščanja ne da vzdrževati trenutnega stanja," je odvrnil.
Ne varčujemo, prilagajamo izdatke
O številki 800 milijonov evrov pravi, da ne gre za varčevanje, ker tega denarja sploh nimamo, ampak bomo le prilagajali stroške. Na vprašanje, ali bo odobril 20 milijonov evrov za univerzijado, je odvrnil, da če bi bilo teh 20 milijonov glavni strošek, "bi bil precej boljše volje". "Izgube v Slovenskih železnicah in NLB-ju so stvari za glavobol," meni.
Ne ukinitev, racionalizacija
V pogovoru sta se dotaknila tudi vprašanja ukinitve ministrstva za kulturo. Janša je zatrdil, da ne gre za ukinitev, temveč za združevanje resorjev, kjer se nekatere funkcije podvajajo, in racionalizacijo birokracije. "Saj tudi ministrstva za šolstvo ni več. Ali smo ga ukinili," je vprašal voditelja.
"Od osamosvojitve se je število zaposlenih na kulturnem ministrstvu povečalo za 4,5-krat, s 30 na 130. Naši prihodki pa se niso povečali tolikokrat," je odločitev za združitev resorjev pojasnil najverjetnejši novi premier.
Tožilcem se ni za bati, pravi Janša
Tožilstvo bo še vedno pod generalnim državnim tožilcem. Vsak tožilec mora biti povsem neodvisen, zagotavlja Janša. "Če bo minister poskušal vplivati na delo tožilcev, bo to takšen vihar, da bo to slabo za ministra in ne za tožilce," je prepričan Janša, kakor tudi, da notranji minister ne more vplivati na proces, v katerega je vključen tudi on sam.
"Tisti, ki branijo obstoječe stanje, ne povejo, kje so razlogi za to, da zadeve stojijo leta in leta," pravi. O očitkih o omejevanju medijske svobode v času njegovega mandata pravi, da ne držijo, saj je bila takrat po vseh ocenah visoka. Tudi na tej točki je zatrdil, da na medijsko svobodo ne bodo poskušali vplivati.
Sodelovanje s Türkom ne bo delalo težav
O sodelovanju s predsednikom Danilom Türkom je dejal, da upa, da bo predsednik lahko pozabil svoje osebne zamere in da bosta lahko sodelovala v dobro države. Poudaril je, da je sodeloval tudi s človekom, ki ga je dal zapreti, ko je šlo za dobro države. Dodal je še, da je Türk po njegovem mnenju izgubil legitimnost, ko je odlikoval Tomaža Ertla.
Meni, da je Karl Erjavec primeren kandidat za zunanjega ministra, saj je v preteklosti že sodeloval na vrhunskih političnih dogodkih, kot je vrh Nata, in se pri tem tudi dobro odrezal. Kritike o političnosti vlade se mu zdijo pavšalne, saj je vlada izrazito politična institucija. "Pri tej vladi gre za mešanico svežine in izkušenj," ocenjuje Janša.
Glede Darsa je povedal, da se ne mislijo izgovarjati in prelagati odgovornosti, češ da to ni njihov način. Ministrom bodo podelili odgovornost in bodo morali tudi odgovarjati, je zatrdil. "Nimamo nobenega strica in nismo nikomur nič dolžni. Vedno pa se poskušajo vzpostaviti omrežja, okoli tistih, ki odločajo o razdelitvi proračunskih sredstev. Če bo kdo kje kazal t. i. mojo številko na telefonu in se hvalil, da ima od mene pooblastilo, naj ga takoj prijavi protikorupcijski komisiji," je povedal.
Bo NLB dobil tujega menedžerja?
V koaliciji so se neformalno tudi že pogovarjali, da bi prek mednarodnega javnega razpisa poskušali poiskati novega menedžerja NLB-ja, ki bi bil neodvisen od političnih opcij, je razodel Janša. Meni pa, da smo tukaj omejeni s kadri, ki so pripravljeni voditi velika podjetja.
Dodal je, da se bo morala država umakniti iz večine podjetij, razen iz strateško pomembnih finančnih in infrastrukturnih, kjer bi zadržala kontrolni delež. Zagovarja pa pristop, da se poišče tujega menedžerja, ki bi bil tudi primerno plačan prek variabilnega dela plače. Napovedal je tudi, da bo iskal odgovorne za velike luknje v velikih državnih podjetjih. "Odgovornost je treba iskati, če ne, se stvari ponovijo," pravi.
Hkrati pa je napovedal iskanje strateških partnerjev za velika infrastrukturna vlaganja (npr. železniški holding). Tu je izpostavil, da obstaja določen interes za vlaganja v energetiko, kjer pa so določena tveganja.
Odzval se je na besede ekonomista Marjana Senjurja, češ da bo treba dvigniti davke, če se bo uvedlo socialno kapico, zmanjšalo davek na dobiček ... Janša je tu mnenja, da se je treba vprašati, do kje sploh lahko dvigneš davke. Če znižaš davke, se poveča osnova in lahko pobereš večjo vsoto, je povzel. Obenem je napovedal odpravo omejitve 50 evrov, kolikor lahko zdaj podjetja največ plačajo v gotovini.
Za konec je napovedal tudi obstanek vinjet, znižanje prekomernih prometnih kazni, podiranje cestninskih postaj v najkrajšem mogočem času ter poskus prodaje letala falcon oz. njegovo uporabo, če bo to ekonomsko ugodneje.

Za članarino v Združenih narodih mora Slovenija odšteti med 15 in 20 milijonov evrov, pravi Janša.