Slovenski premier pravi, da o dvigu DDV-ja za tiskane medije vlada ni sprejela nobene odločitve. Foto: BoBo
Slovenski premier pravi, da o dvigu DDV-ja za tiskane medije vlada ni sprejela nobene odločitve. Foto: BoBo

Slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki sodeluje na 67. zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku, je na srečanju s slovenskimi dopisniki komentiral tudi informacije o vladni razpravi glede zvišanja DDV-ja za tiskane medije, ki so povzročile precej razburjenja na slovenskem medijskem prizorišču.

Janša je povedal, da doslej o tem še ni dal nobene izjave in da o tem vlada še ni sprejela nobene končne odločitve. "Sem pa vesel, da se ugotavlja, da dvig DDV-ja ni samo dobra stvar. Doslej je veljalo, da je to neka čudežna rešitev za vse naše probleme," je razložil Janša in šaljivo pripomnil, da slovenskih časopisov ne bere veliko.

Janša o zapiranju konzulata v New Yorku
Premier je tudi odgovarjal na vprašanja o zapiranju konzulata v New Yorku. Vlada se je namreč odločila, da bo do konca oktobra zaprla generalni konzulat v New Yorku, na kar so se newyorški Slovenci odzvali s pisnim pozivom, naj konzulat ostane odprt. Janša je dejal, da trenutno srečanje s predstavniki ameriških Slovencev v New Yorku ni predvideno, čeprav program še ni povsem zapolnjen.

"Če je kdo nejevoljen, sem to jaz, in ne le zaradi tega konzulata, ampak tudi drugih, ki smo jih zaprli, in tistih, ki jih še bomo," je dejal Janša in napovedal, da bo Slovenija kljub temu odprla nekaj predstavništev na trgih, kjer so nove gospodarske priložnosti.

"Upoštevati je treba, da imamo skupno zunanjo službo EU-ja, ki jo plačuje tudi Slovenija in marsikaj bo mogoče opraviti tudi preko nje. Nismo edina država, ki krči diplomatsko mrežo. To dela še veliko evropskih držav in vsi računamo, da je to le začasno," je še dodal slovenski premier.

Glede možnosti poznejšega ponovnega odprtja konzulata v v New Yorku pa je Janša povedal, da je New York zanesljivo takšna točka, kjer je pametno imeti konzulat. "Marsikaj je pametno, vendar je to treba potem tudi financirati," je še pred začetkom splošne razprave 67. zasedanja Generalne skupščine ZN-a novinarjem razložil predsednik slovenske vlade.