Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Marjan Šarec (LMŠ) je predsednika vlade Janeza Janšo spraševal o podpori ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v luči njegovega podcenjevanja nevarnosti koronavirusa.

Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika, je odgovoril Janša. "Slovenija goji dobre strateške in partnerske odnose z ZDA ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje."

Poudaril pa je, da so volitve končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali ko razglasijo uradne rezultate. "Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odločili, da bodo sledili medijskemu valu, jaz pa sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo," je dejal.

Odnosi bi se lahko po njegovih besedah celo izboljšali, saj so tisti, ki so korakom k vzpostavitvi dobrih odnosov z ZDA v zadnjega pol leta očitno nasprotovali, zdaj spremenili stališče.

"Upam, da boste enotno podprli tudi našo ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji in da boste podprli zavezo Slovenije k bolj doslednemu izpolnjevanju svojih obveznosti v Natu," je dodal.

"Proameriškega vala v zadnjem času" je premier izjemno vesel. "Skoraj si ne morem predstavljati, da lahko en tvit povzroči takšno pozitivno spremembo v smer prijateljstva z ZDA. Upam, da bo to trajalo," je dejal.

Spomnil je tudi na razmere pred osamosvojitvijo Slovenije, ko je tudi ameriška administracija zatrjevala, da samostojne Slovenije ne bo priznala. "Tisti, ki so še nekaj dni pred napadom na Slovenijo trdili, da nas ne bodo nikoli priznali, so nas priznali; nekateri čez pol leta, nekateri pa čez slabo leto," je poudaril.

Šarec z njegovim odgovorom ni bil zadovoljen. Opozoril je, da ga je vprašal, kako lahko podpira Trumpa, ko pa ta podcenjuje nevarnost koronavirusa. Janša mu je odgovoril, da si ne dela iluzij, da lahko vpliva na ravnanje ameriškega predsednika. Opozicijo je ob tem pozval, naj se zgleduje po svojih političnih predhodnikih, ki so pred 30 leti uspeli doseči enotnost.

Šarec je zahteval razpravo o premierjevem odgovoru na eni od prihodnjih sej DZ-ja.

Poslanska vprašanja premierju

Janševa ocena ravnanja v epidemiji

V Sloveniji smo trenutno "sredi epidemije, ki je zelo resna", zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, "kdo je bil bolj ali manj uspešen", je dejal Janša. Ocenil je, da je položaj resen. "Imamo pozitivne obete glede cepiva, kar pa ne pomeni, da bo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val," je dejal.

Janša je namreč odgovarjal na poslanska vprašanja, pri čemer se je soočal z očitki opozicijskih poslancev, da vlada v spopadanju z novim koronavirusom ni uspešna.

Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, da pa je pri tem potrebnega tudi več sodelovanja vseh, ne samo kritiziranje. "Delamo veliko in delamo tudi napake, a na drugi strani ne vidim drugega kot kritike. Karkoli je vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je bilo tudi kritizirano," je dejal v odgovoru na vprašanje Franca Trčka (SD). Tega je namreč zanimalo, kako se vlada spopadla z drugim valom epidemije, pri čemer je ocenil, da je vlada padla na izpitu.

Janša: Napaka pri maskah v šolah

V Sloveniji je po besedah Janše stanje trenutno takšno kot v večini drugih evropskih držav, razlike je "samo nekaj tednov ali pa nekaj dni". Vlada po besedah premierja spopadu z epidemijo že od marca namenja 80 odstotkov zmogljivosti. "Do zdaj edina večja napaka, ki jo je naredila v teh ukrepih, je tisto 'telovadenje' pristojnih glede mask v šolah. Takrat so nam številke narasle, ker je bilo v teh poklicnih skupinah tudi za trikrat, štirikrat več pozitivnih kot pa v povprečju, ker pač bolezen pri otrocih ne pokaže znakov in je težko sledljiva. Mantra o tem, kako je treba vse zapreti razen šol, nas je verjetno pripeljala en teden pred nekatere druge države, ki pa danes sprejemajo enake ukrepe, kot smo jih mi sprejemali," je dejal.

Na očitek, da bi morala vlada v času epidemije bolj pristopiti naproti opoziciji, je odgovoril, da so vsem opozicijskim strankam že na začetku mandata ponudili sporazum o sodelovanju. Nekatere so ga sprejele in sodelujejo pri pripravi ukrepov in zakonodajnih projektih, večina pa ne. Klub temu je ponudba vladne strani po besedah Janše še vedno na mizi: "Sprejmite jo in boste zraven, ko bo strokovna skupina predstavljala predloge za svoje ukrepe."

Luka Mesec (Levica) je v svojem vprašanju, ki se je prav tako nanašalo na ukrepanje vlade v času epidemije, pokazal sliko, "dostavljavca hrane, ki je zaužil malico" na Prešernovem trgu, a je dobil kazen, čeprav po besedah Mesca pri tem ni nikogar ogrožal. Slika je ta konec tedna zaokrožila po družbenih omrežjih in po besedah poslanca kaže na nesposobnost vlade pri spopadanju z epidemijo.

Po besedah Janše je policija že pojasnila, da "ni šlo za dostavo hrane, šlo je za neupoštevanje odloka, ki zapoveduje nošenje maske". "Oseba na sliki, ki ste jo pokazali, nima maske," je dejal. Vsi ukrepi so bili sicer po besedah Janše sprejeti le zato, da se čim bolj omeji število stikov. "In zdaj izpostavljanje tega, bi rekel, laganje o očitnih dejstvih, samo prispeva k temu, da bo to posnemalo še več ljudi," je dejal. Dodal je tudi, da vlada "nima nič z inšpekcijo in s policijo, ker oni opravljajo svoje delo".

Na vprašanje Mesca, ali namerava premier zaradi po njegovi oceni slabega spopadanja z epidemijo prevzeti odgovornost, pa je premier odgovoril: "Pravite, da imate 46 glasov, pravite tudi, da imate mandatarja, ki je predlagal, da naj Slovenija izstopi iz evra. Imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evra, iz EU v skladu z njegovim programom, pa bomo videli, kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne pozivajte nas, naj odstopimo, če nas lahko zamenjate," je dejal. Mesec je na to odgovoril, da je trditev, da želi Jože P. Damjan izstopiti iz evra in EU-ja, laž.

DZ: Premier Janša je odgovarjal poslancem

Gantar: Kadrovske izjave prisotne dalj časa

Na vprašanje o pripravljenosti na drugi val epidemije je pozneje odgovarjal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Poslanca LMŠ-ja Jožeta Lenarta je namreč zanimalo, zakaj ministrstvo že med poletjem ni poskrbelo za dovolj potrebnega medicinskega kadra v bolnišnicah, ki se v drugem valu epidemije srečujejo s kadrovskimi težavami.

Gantar je odgovoril, da so rešitve za kadrovske težave, ki so v zdravstvu prisotne že dalj časa, intenzivno iskali tudi med poletjem. "Je pa treba vedeti, da specializiranega medicinskega osebja z znanjem, kot ga potrebujejo, v nekaj mesecih ne moreš dobiti, ker izobraževanje na področju zdravstva traja dolgo," je dejal.

"Dejstvo je tudi, da tako izrazitega in močnega drugega vala ni pričakovala praktično nobena država. Dodaten dejavnik, ki je zadevo močno poslabšal, je število okuženih med samimi zdravstvenimi delavci," je dodal.

Dodaten kader so po Gantarjevih besedah skušali zagotoviti tako, da so omogočali dodatna usposabljanja in izobraževanja. Z odredbo so zagotovili, da se lahko mladi zdravniki specializanti pripravniki na področju zdravstvene nege vključijo v delo v matičnih ustanovah oziroma v bolnišnicah.

V petem protikoronskem svežnju so zagotovili tudi zakonsko osnovo za prerazporejanje zdravstvenih delavcev in z odredbo zaposlenim v zdravstvu omejili nekatere pravice iz delovnega razmerja v času, ko gre za koriščenje ur in dopustov v času največje epidemije.

Pretoga zakonodaja glede gojenja konoplje v medicinske in industrijske namene

Janja Sluga (SMC) pa je od premierja Janše želela odgovor, ali vlada podpira namere njene stranke po celoviti ureditvi tega področja in katere korake lahko od vlade pričakujejo.

"Dejstvo je, da je slovenska zakonodaja na področju konoplje ena najbolj zastarelih v Evropi. In v Evropi je to večmilijardni posel," je poudarila.

Hitre korake naprej na tem področju po njenih besedah delajo vse slovenske sosede, Slovenija pa v zadnjih letih ni sprejela praktično niti enega zakona ali drugega akta, ki bi si prizadeval celovito urediti to področje.

V SMC-ju, kjer so v preteklem mandatu vložili predlog zakona na to temo, trenutno po njenih besedah zaključujejo pripravo nadgrajene različice zakona in zanjo pričakujejo enotno koalicijsko podporo. Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene je namreč tudi del koalicijske pogodbe.

Janša se je strinjal, da je slovenska zakonodaja v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske in industrijske namene, "verjetno pretoga". "Strinjam se, da so nekatere ureditve pretoge in slovenske pridelovalce postavljajo v nekonkurenčen položaj, zato je to treba urediti," je dejal.

Poudaril je, da kmetijsko ministrstvo skupaj z upravo za varno hrano že pripravlja spremembe dveh pravilnikov s tega področja: pravilnika za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje z uvedbo možnosti pridelave konoplje s sadikami in pridelavo konoplje v rastlinjakih ter pravilnika o vzgoji sadik, ki bo določal pogoje za pridelavo sadik konoplje, primernih za trženje za nadaljnjo pridelavo.

"Sprejetje obeh pravilnikov je predvideno spomladi naslednje leto," je pojasnil in dodal, da so vsi akti predmet koalicijskih usklajevanj.

48. izredna seja Državnega zbora, 1. del
48. izredna seja Državnega zbora, 2. del