SDS je pred dnevi vložil tožbo zoper časopisno in založniško podjetje Delo. Razlog za tožbo je članek Delovega novinarja Dejana Karbe, v katerem je ta zapisal, da je del podkupnine za posel med slovenskim obrambnim ministrstvom in finsko Patrio za nakup osemkolesnikov končal na računu SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
SDS je pred dnevi vložil tožbo zoper časopisno in založniško podjetje Delo. Razlog za tožbo je članek Delovega novinarja Dejana Karbe, v katerem je ta zapisal, da je del podkupnine za posel med slovenskim obrambnim ministrstvom in finsko Patrio za nakup osemkolesnikov končal na računu SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Kaj-Erik Björkqvist
Karba je zapisal, da je finski preiskovalec Kaj-Erik Björkqvist zatrdil, da imajo finski preiskovalci dovolj dokumentov oz. informacij, da lahko z gotovostjo reče, da je del denarja iz finskega podjetja Patria pri poslu z oklepniki šel tudi v SDS. Björkqvist je pozneje odločno zanikal, da je izjavil kaj takšnega. Foto: MMC RTV SLO

SDS od Dela zahteva odškodnino v znesku nekaj več kot 300.000 evrov in javno opravičilo Delovega novinarja Karbe. Stranki oziroma njenemu predsedniku se zdi sporen Karbov članek z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, objavljen v Delu 23. novembra lani, piše Večer.

Del podkupnine končal na računu SDS-a?
Novinar je namreč zapisal, da je del podkupnine za posel med slovenskim obrambnim ministrstvom in finsko Patrio za nakup osemkolesnikov končal na računu SDS-a, kar naj bi po Janševem mnenju in mnenju članov SDS-a pomenilo hud poseg v osebnostne pravice.

Po Janševem mnenju je sporen odstavek v članku, v katerem novinar navaja pogovar s finskim kriminalistom Kajem-Erikom Björkqvistom, enim glavnih preiskovalcev poslov finske Patrie. V spornem članku je novinar finskega preiskovalca vprašal, ali imajo finski preiskovalci dovolj dokumentov oz. informacij, da lahko z gotovostjo reče, da je del denarja iz finskega nacionalnega podjetja Patria pri poslu z oklepniki šel tudi v SDS. Na novinarjevo vprašanje je, tako piše v spornem članku, finski preiskovalec odgovoril pritrdilno.

Björkqvist zanikal domnevne izjave Karbe
Po objavi tega članka je Björkqvist za nekatere slovenske medije odločno zanikal, da je kaj takšnega izjavil za Delo. Kot je bilo slišati pozneje, naj bi to novinarju Dela potrdil neuradno, zaradi česar naj bi imel hude težave v službi, saj je vrh slovenske policije in notranjega ministrstva na Finskem ostro protestiral proti takšni izjavi finskega preiskovalca.

Spomnimo, da je Janša zaradi finske TV-oddaje Resnica o Patrii že vložil odškodninsko tožbo zaradi domnevno neresničnih izjav o njem in poslih s Patrio proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu, finski televiziji YLE, ki je oddajo predvajala, nekdanjemu v. d. generalnega direktorja policije Bojanu Potočniku in direktorju Sistemske tehnike Milanu Švajgerju. Janša v tožbi zahteva odškodnino v znesku nekaj nad milijon evrov in pol.

Je preiskave afere Patria pri koncu?
Časnik Večer je neuradno izvedel, da naj bi bili slovenski policisti in tožilci, ki sodelujejo v posebni mešani slovensko-finski skupini preiskovalcev, ki na Finskem, v Sloveniji in Avstriji preiskuje domnevne sporne podkupnine finske Patrie, že skoraj pri koncu zelo obsežnega dela.