Janšo so popoldne premestili na odprti oddelek zapora, kar med drugim pomeni, da bo lahko imel pri sebi mobilni telefon, omogočen pa mu bo tudi dostop do svetovnega spleta. Foto: BoBo
Janšo so popoldne premestili na odprti oddelek zapora, kar med drugim pomeni, da bo lahko imel pri sebi mobilni telefon, omogočen pa mu bo tudi dostop do svetovnega spleta. Foto: BoBo
Janez Janša, Dob
Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil obsojeni Janez Janša, bo sicer zaradi predvidene daljše odsotnosti sodnice, ki ji je bila zadeva dodeljena, jutri predodeljena drugemu sodniku kazenskega oddelka. Foto: BoBo
Janševa zahteva dodeljena drugemu sodniku

Novico je za Televizijo Slovenija potrdil v. d. generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Janšo so premestili danes popoldne, več informacij o okoliščinah premestitve pa bodo sporočili na jutrišnji tiskovni konferenci.

Premestitev na odprti oddelek med drugim pomeni, da bo Janša lahko imel pri sebi prenosni telefon in dostop do svetovnega spleta.

Janševa zahteva za varstvo zakonitosti predodeljena
Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil obsojeni Janez Janša, bo sicer zaradi predvidene daljše odsotnosti sodnice, ki ji je bila zadeva dodeljena, jutri predodeljena drugemu sodniku kazenskega oddelka.

Z vrhovnega sodišča so namreč sporočili, da naknadno ugotovljene okoliščine nakazujejo možnost daljše odsotnosti sodnice, ki ji je bila zadeva dodeljena, zato se je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v skladu s pravili sodnega reda odločil za predodelitev.

Matoz prepričan, da bo izvrševanje kazni prekinjeno
Janševemu zagovorniku Franciju Matozu pa je žal, da se to ni zgodilo že pred tem, ko je Janša začel prestajati zaporno kazen.

Če bo Masleša ravnal tako, kot je dolžan ravnati in se bo senat hitro sešel, je Matoz prepričan, da bo prekinil izvršitev sodbe: "Če bo senat - o čemer ne dvomim glede na jasne kršitve v postopku - takoj prekinil izvršitev kazni, bom Maslešo vprašal, ali je zaradi njegovega formalizma Janša prebil nekaj časa v zaporu," je dejal Matoz, ki je sicer spomnil tudi na dopise vrhovnemu sodišču v povezavi s prekinitvijo izvrševanja sodbe Janši, še preden bi vrhovno sodišče vsebinsko odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Povprečen čas reševanja zahtev: dobre štiri mesece
Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti prejelo preteklo sredo tik pred koncem delovnega dne, skladno s sodnim redom in letnim razporedom dela pa je bila zadeva nato prihodnji dan dodeljena sodniku poročevalcu.

Toda dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico, ki ji je bila zadeva dodeljena kot poročevalki, sta nato podali predlog za izločitev, a je Masleša obe zahtevi zavrnil. Vodja kazenskega oddelka pa je nato predsednika vrhovnega sodišča obvestil, da ima sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, vnaprej prijavljeno odsotnost, in je predlagal predodelitev zadeve, a tudi temu predlogu Masleša takrat ni ugodil.

Po pravilih pa mora biti najprej določen sodnik poročevalec - to se bo torej zgodilo v torek -, šele nato se lahko sestavi petčlanski senat. Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom vrhovnega sodišča je v letu 2013 znašalo 4,3 meseca.

Krkovič mora na Dob prihodnji teden
Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS-a Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je kazen začel prestajati v petek, Krkovič mora na Dob 4. julija, Črnkovič pa je zaprosil za alternativno prestajanje kazni.

Janševa zahteva dodeljena drugemu sodniku