Slovenski zunanji minister Anže Logar je pojasnil, da je Japonska ena najpomembnejših trgovinskih partneric in investitork v programu spodbujanja naložb in internacionalizacije slovenskega gospodarstva v prihodnjih štirih letih. Priložnost Slovenija vidi predvsem na področjih visokih tehnologij, umetne inteligence, avtomobilske in farmacevtske industrije, infrastrukture ter zdravstva.

Tudi japonski zunanji minister Tošimicu Motegi se je zavzel za poglobitev sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih, vključno s kibernetsko varnostjo. Logar je ob tem poudaril, da sodelovanju na področju kibernetske varnosti obe državi pripisujeta velik pomen. To bo tudi ena od prioritet slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Ministra sta govorila še o sodelovanju na področju Zahodnega Balkana. Motegi je povedal, da si ob podpori pridružitve držav Zahodnega Balkana Evropski uniji Japonska želi sodelovati s Slovenijo kot dobro poznavalko razmer na področju. Pripravljenost na sodelovanje s Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU-ja je izrazil tudi glede indopacifiške regije. Pozdravil je strategijo EU-ja o sodelovanju v indopacifiški regiji, predstavljeno aprila.

Minister Logar je dejal, da sta ugotovila, da si državi glede sodelovanja na tem področju delita skupne vrednote, da se zavzemata za mednarodni red, ki temelji na pravu, za prosto plovbo, za odprto in pošteno okolje, za trgovino in krepitev odpornosti. Gre za vrednote in načela, ki so za Slovenijo z Luko Koper ključnega pomena, je poudaril vodja slovenske diplomacije. Poleg tega je izrazil podporo Japonski pri organizaciji olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki jih bo poleti gostil Tokio. Motegi se mu je zahvalil za to in zagotovil, da delajo vse, da bodo igre varne.

Motegi se je ločeno srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo. Motegi in Janša sta na srečanju govorila o pandemiji covida-19, slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, gospodarskem in političnem sodelovanju med državama ter varnostnih izzivih v indopacifiški regiji, so sporočili iz Janševega kabineta. Japonski zunanji minister bo turnejo po srednje- in vzhodnoevropskih državah bo nadaljeval v Bosni in Hercegovini.